[quote="Jantar":2c0n8hu4]něco sem našel:
"[b:2c0n8hu4]Vitamin A[/b:2c0n8hu4] - podporuje ochranu očí proti volným radikálům, toxinům i zánětlivým procesům. Nedostatek může vést k syndromu suchých očí, ale i k vážným poruchám zraku. Jeho nedostatek byl často pozorován u osob se zeleným zákalem a makulární degenerací.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B1[/b:2c0n8hu4] - je nutný pro zdraví optického nervu, jeho nedostatek je typický pro pacienty s glaukomem.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B2[/b:2c0n8hu4] - podporuje fungování receptorů a také produkci glutathionu, hormonu s výraznými antioxidačními vlastnostmi, který je pro zdraví očí nezbytný. Výzkumy japonských vědců prokázaly, že denní příjem 10 mg vitaminu B2 zvýší produkci glutathionu o 83%.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B3[/b:2c0n8hu4] - zlepšuje cirkulaci krve a tím i výživu očí.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B5[/b:2c0n8hu4] - posiluje nadledvinky, jejichž hormony pomáhají regulovat nitrooční tlak.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B6[/b:2c0n8hu4] - je důležitý u syndromu suchých očí, zlepšuje absorpci hořčíku a pomáhá snižovat nitrooční tlak. Jeho nedostatek zvyšuje riziko makulární degenerace.
[b:2c0n8hu4]Kyselina listová[/b:2c0n8hu4] - je nezbytná pro metabolismus draslíku.
[b:2c0n8hu4]Vitamin B12[/b:2c0n8hu4] - pomáhá chránit oční nervy a podle japonských vědců může jeho užívání zabránit zhoršení vidění u pacientů s glaukomem.
[b:2c0n8hu4]Vitamin C[/b:2c0n8hu4] – silný antioxidant. Podle britských vědců může jeho dostatečný příjem snížit riziko šedého zákalu až o 60%. Důležitý je i u zákalu zeleného, neboť příznivě ovlivňuje produkci nitroočního tlaku, a jeho nedostatek ztrojnásobuje riziko makulární degenerace.
[b:2c0n8hu4]Vitamin E[/b:2c0n8hu4] - silný antioxidant, který pomáhá redukovat nitrooční tlak, stabilizuje buněčné membrány a chrání cévy před působením volných radikálů.
[b:2c0n8hu4]Hořčík[/b:2c0n8hu4] - podporuje relaxaci očních svalů a je nezbytný pro produkci slz.
[b:2c0n8hu4]Selen[/b:2c0n8hu4] - je nutný pro správnou funkci glutathionu. Osoby trpící makulární degenerací navíc uvádějí zlepšení vidění po užívání selenu v kombinaci s vitaminem E.
[b:2c0n8hu4]Zinek[/b:2c0n8hu4] - pacienti s makulární degenerací užívající zinek často uvádějí zlepšení vidění, neboť chrání před degenerací buňky sítnice.
[b:2c0n8hu4]Lutein[/b:2c0n8hu4] a [b:2c0n8hu4]zeaxantin[/b:2c0n8hu4] – tyto dva karotenoidy se nacházejí hlavně v zelenině s tmavě zelenými listy (např. špenát). Jsou nutné pro tvorbu očních pigmentů a zároveň působí jako silné antioxidanty. Podle nizozemských vědců může jejich dostatečný příjem zpomalit stárnutí buněk oční čočky. Odborníci z Harvardské univerzity zase zjistili, že lidé, kteří konzumují alespoň 2x týdně zeleninu s tmavými listy, jsou o 46 % méně ohroženi makulární degenerací.
[b:2c0n8hu4]Lykopen[/b:2c0n8hu4] - červený pigment nacházející se hlavně v rajčatech, vodním melounu či růžovém grapefruitu je silným antioxidantem. Jeho nedostatečný příjem zvyšuje riziko makulární degenerace až 20x.
[b:2c0n8hu4]Flavonoidy[/b:2c0n8hu4] – čínští vědci prokázali, že konzumace potravin bohatých na tyto látky (bobulové ovoce, zelený čaj apod.) chrání buňky před volnými radikály, zlepšuje stav cév zásobujících oči a pomáhá předcházet šedému zákalu a dalším chorobám.
Aminokyseliny – zásadně důležité jsou zejména [b:2c0n8hu4]cystein[/b:2c0n8hu4], [b:2c0n8hu4]glycin[/b:2c0n8hu4] a [b:2c0n8hu4]kyselina glutamová[/b:2c0n8hu4], které tvoří hormon glutathion, hlavní antioxidant v našich očích. Podle výzkumu P. Sternberga z roku 1988 mají pacienti s makulární degenerací v očích průměrně o 58 % méně glutathionu a jeho nízká hladina může vést i ke vzniku šedého i zeleného zákalu a vloček ve sklivci. Nezbytná je i aminokyselina[b:2c0n8hu4] taurin[/b:2c0n8hu4], která chrání buňky sítnice před UV zářením.
Nenasycené mastné kyseliny - výzkum R. E. Andersona z roku 1984 prokázal, že čtyřtýdenní léčba pomocí [b:2c0n8hu4]omega-3-nenasycených kyselin[/b:2c0n8hu4] zlepšila vidění u 85 % pacientů nad 70 let. Tyto látky jsou totiž nezbytné pro regeneraci sítnice, vedení nervových vzruchů, regulaci hladiny cholesterolu a krevní zásobení sítnice. Důležité jsou rovněž omega-6-nenasycené mastné kyseliny, které zmírňují zánětlivé a degenerativní procesy a pomáhají redukovat nitrooční tlak."[/quote:2c0n8hu4]
Tak vidíte, nakonec jste si odpověděl sám, ale