Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:16 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 9:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Pán Jarda, čo potom zapríčiní takú zvláštne horko-nedefinovateľnú chuť vody v ktorej bola namočená pohánka, keď tvrdíte ( asi viete prečo ), že je v tej vode minimum látok ? Vo vode z namočených orechov je podľa vás veľa živín. Prečo teda nie aj vo vode, v ktorej bola namočená pohánka ?

To jste mě špatně pochopil, já netvrdím, že se nic nevyluhuje, ale tvrdím, že se vyluhuje minimum, proti tomu co zahodíte, pokud pohanku poté nesníte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 10:32 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Ja som písal, že ju uvarím, lebo surová mi nechutí. Takže sme sa len nepochopili, o.k. \":-)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: úte bře 02, 2010 8:01 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Lze používat i pohanku - lámanku? Měly by to být mechanicky drcené kroupy...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: úte bře 02, 2010 9:30 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Lze používat i pohanku - lámanku? Měly by to být mechanicky drcené kroupy...

Lámanka je pohanka mechanicky zbavená tvrdého obalu a s kroupami to nemá nic společného, ty jsou z ječmene, jsou také zdravé a dobře stravitelné, ale již obsahují lepek, takže opatrně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: úte bře 02, 2010 10:03 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Jarda píše:
Host píše:
Lze používat i pohanku - lámanku? Měly by to být mechanicky drcené kroupy...

Lámanka je pohanka mechanicky zbavená tvrdého obalu a s kroupami to nemá nic společného, ty jsou z ječmene, jsou také zdravé a dobře stravitelné, ale již obsahují lepek, takže opatrně.
Ptal jsem se kvůli tomu že jsem tu
Jarda píše:
Většinou je na sáčku napsáno “pohanka kroupy“, naklíčit se ...
i na internetu narazil na pohankové kroupy a na pohanku lámanku. Zajímal mě rozdíl a jediné co jsem našel je, že lámanka jsou údajně drcené kroupy pohanky. Proto jsem se radši ptal jestli to sedí...o ječmenu vím, že má lepek jako ostatní obilniny, ale šlo mi výhradně o pohanku. Dneska jsem po 12h namáčení zkusil právě tu lámanku, ale zajímalo v čem jsou ty kroupy pohanky jiné/lepší/horší oproti lámance...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: úte bře 02, 2010 10:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Ptal jsem se kvůli tomu že jsem tu i na internetu narazil na pohankové kroupy a na pohanku lámanku. Zajímal mě rozdíl a jediné co jsem našel je, že lámanka jsou údajně drcené kroupy pohanky. Proto jsem se radši ptal jestli to sedí...o ječmenu vím, že má lepek jako ostatní obilniny, ale šlo mi výhradně o pohanku. Dneska jsem po 12h namáčení zkusil právě tu lámanku, ale zajímalo v čem jsou ty kroupy pohanky jiné/lepší/horší oproti lámance...

Z nutričního hlediska se to nijak neliší, jde pouze o stupeň mechanického poškození pohankového zrna, kroupy jsou méně poškozené, než lámanka. Lámanka je více narušena a snadněji nasává vodu, méně pozorný člověk to ani nerozliší, je to prakticky to samé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 6:37 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Doporučená doba máčení pohanky 12h vychází z čeho? Jaké jsou limity min./max. doby máčení?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 1:37 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Host píše:
Doporučená doba máčení pohanky 12h vychází z čeho? Jaké jsou limity min./max. doby máčení?

Z nevedomosti. Pohanku staci namocit na 20min. - 1 hodinu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 3:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Doporučená doba máčení pohanky 12h vychází z čeho? Jaké jsou limity min./max. doby máčení?

Jak píše Xion, pohanka je skoro instantní potravina a namočení u zralé pohanky stačí velice krátké.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 9:53 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Xion píše:
Host píše:
Doporučená doba máčení pohanky 12h vychází z čeho? Jaké jsou limity min./max. doby máčení?
Z nevedomosti. Pohanku staci namocit na 20min. - 1 hodinu.

Tak teď mě to trochu zmátlo pane...tady píšeš toto:
Xion píše:
Vcera som si ju isiel pripravit, chcel som ju uvarit, ale bola namocena 12 hodin, ochutnal som ju a nielen ze bola makka, ale chutila, mam pocit, este lepsie nez po uvareni. Preto sa chcem opytat, ci je podla Vas prospesne konzumovat ju namocenu priblizne 12 hodin, cize v surovom stave...
Já jsem ji zatím konzumoval 2x a to tak, že jsem ji nechal 12-14h na talíři přiměřeně zalétou vodou, pak jsem ji zasypal ledovým salátem+rajčaty a zbagroval. Všiml jsem si, že se po tom dlouhém namáčení vytvořil sliz tak, mě zajímala ta doba máčení jaký má vlastně smysl a jaká má být. Pokud tu lámanku stačí máčet 1h tak to by bylo super "fast food" jídlo \":wink:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 05, 2010 7:31 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Host píše:
Xion píše:
Host píše:
Doporučená doba máčení pohanky 12h vychází z čeho? Jaké jsou limity min./max. doby máčení?
Z nevedomosti. Pohanku staci namocit na 20min. - 1 hodinu.

Tak teď mě to trochu zmátlo pane...tady píšeš toto:
Xion píše:
Vcera som si ju isiel pripravit, chcel som ju uvarit, ale bola namocena 12 hodin, ochutnal som ju a nielen ze bola makka, ale chutila, mam pocit, este lepsie nez po uvareni. Preto sa chcem opytat, ci je podla Vas prospesne konzumovat ju namocenu priblizne 12 hodin, cize v surovom stave...
Já jsem ji zatím konzumoval 2x a to tak, že jsem ji nechal 12-14h na talíři přiměřeně zalétou vodou, pak jsem ji zasypal ledovým salátem+rajčaty a zbagroval. Všiml jsem si, že se po tom dlouhém namáčení vytvořil sliz tak, mě zajímala ta doba máčení jaký má vlastně smysl a jaká má být. Pokud tu lámanku stačí máčet 1h tak to by bylo super "fast food" jídlo \":wink:\"

To bolo z casov, ked som s tym len zacinal. Ja som duchaplne zacal "blbnut" okolo zdravej stravy len pred necelym rokom, takze cokolvek starsie ako cca pol roka obsahovalo este znacnu cast nevedomosti. \":-)\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 05, 2010 8:39 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Xion píše:
To bolo z casov, ked som s tym len zacinal. Ja som duchaplne zacal "blbnut" okolo zdravej stravy len pred necelym rokom, takze cokolvek starsie ako cca pol roka obsahovalo este znacnu cast nevedomosti. \":-)\"
Jasně v pohodě. Já jen že jsem narazil v komerčních článcích o pohance na to, že se má nechat máčet přes noc a pak jsem viděl těch 12h. Vyzkoušel jsem cca 14h máčení, ale kromě nadmíry slizu se s pohankou myslím nic extra nestalo. Budu ji teda máčet cca 1h pokud to stačí, jen aby nasála vodu a nebyla "suchá"...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 11, 2010 5:06 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zdravím, už jsem se pročetla i sem, ale budu Vám kousek oponovat. Chléb jím a moc ráda. Pečeme si ho doma sami ze svých surovin. Jen mouku mi melou u známých, že na to nemáme nic.
Jináč se dá ochutit v podstatě čímkoliv na co máte právě chuť. U nás vede žitný, oříškový chleba s mátou. Možná ne ideální kombinace, ale nádherně voní a já ho miluju právě čerstvý a ještě teplý. Zapíjím kefírkem a žádné problémy s trávení nemám. A plynatost se mi vyhýbá.
Je to možná hloupost - nevím, máme však pocit že chleba k nám patří. Je to podle mne i národní staročeský zvyk vítat návštěvu chlebem a solí.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 11, 2010 5:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Zdravím, už jsem se pročetla i sem, ale budu Vám kousek oponovat. Chléb jím a moc ráda. Pečeme si ho doma sami ze svých surovin. Jen mouku mi melou u známých, že na to nemáme nic.
Jináč se dá ochutit v podstatě čímkoliv na co máte právě chuť. U nás vede žitný, oříškový chleba s mátou. Možná ne ideální kombinace, ale nádherně voní a já ho miluju právě čerstvý a ještě teplý. Zapíjím kefírkem a žádné problémy s trávení nemám. A plynatost se mi vyhýbá.
Je to možná hloupost - nevím, máme však pocit že chleba k nám patří. Je to podle mne i národní staročeský zvyk vítat návštěvu chlebem a solí.

Možná cílem tohoto zvyku bylo se té návštěvy co nejrychleji zbavit, ale dosti srandy. Takto vyrobený chleba z domácích kvalitních surovin a zpracovaný původní technologií, je dar boží, ale ty sajrajty z obchodu, po tom by chcíplo i prase a to mi asi vyvracet nebudete. Pokud se takto vyrobený chleba ještě správně jí, tak asi zase tolik škodlivý nebude, ale zdravý určitě také ne. Zvláště pokud je člověku více jak 40 let, tak by se měl chlebu vyhýbat, nebo si ho dopřát opravdu svátečně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: čtv bře 11, 2010 6:58 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
Veverka píše:
Zdravím, už jsem se pročetla i sem, ale budu Vám kousek oponovat. Chléb jím a moc ráda. Pečeme si ho doma sami ze svých surovin. Jen mouku mi melou u známých, že na to nemáme nic.
Jináč se dá ochutit v podstatě čímkoliv na co máte právě chuť. U nás vede žitný, oříškový chleba s mátou. Možná ne ideální kombinace, ale nádherně voní a já ho miluju právě čerstvý a ještě teplý. Zapíjím kefírkem a žádné problémy s trávení nemám. A plynatost se mi vyhýbá.
Je to možná hloupost - nevím, máme však pocit že chleba k nám patří. Je to podle mne i národní staročeský zvyk vítat návštěvu chlebem a solí.

Chleba patrí k ludom tak ako chroby...
Ja som raz experimentoval s výrobou pohankového chleba a bol to "zadrhlák", že by ste s tým niekoho prizabili keby ste to po nom hodili,tak tvrdé to bolo a samozrejme hnusné. Pohanku jedine surovú.
Dajte si avokádo a návštevu taktiež ponúknite nim alebo nejakou variáciou z neho+ ovocia typu ananás,jahody,ostružiny napr...možností je vela. A když se jim nelíbi at si...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz