krasnagadgetka píše:
Dobrý den,
prosím o rady:
1) Je jedno z jakého másla ghí budu dělat? Nebo si mám koupit bio nebo kvalitní máslo z obchodu? Nebo je to zbytečné?
2) Je vhodné při alergii na laktózu?
3) Na co ghí užívat? Na smažení, dušení, do polévek, na co ho ještě užíváte?
4) Na co užíváte Niter kibbeh (kořeněné přepuštěné máslo)?
5)Je správný tento postup?
Máslo rozpustit pomalu v hrnci, aby se nepřipálilo, přitom sbírat pěnu, sundat z plamene a v téže nádobě nechat ztuhnout. Do tukového „škraloupu“ udělat díru, vylít spodní vrstvu (voda a mléčné hrudky), škraloup přehodit do čisté nádoby, rozpustit opět na plameni, sebrat zbytek pěny, nechat odpařit zbytek vody, Máslo přecedit do skleničky přes plátýnko.
6) Z čeho to plátýnko používáte?
Moc děkuji.
Myslim si, ze zavazi aj kvalita masla, no nepasterzivane by som nepouzival. Ghi sa pouziva na teplu kuchynu aj tak, ide skor o to, aby tam neboli zbytky po antibiotikach hormonoch atd, samozrejme bio maslo je lepsia volba, popripade z krav bezne sa pasucich, proste kvalitne maslo, je lepsie rozhodne. U nas pouzivam napriklad Orava Milk, ktore viem zohnat za 6,6 euro za kilo, co je na maslo dobra cena. Takisto liptov viem zohnat za 6,5 ero za kilo, bezne stoji aj 10-11... liptov patri tiez medzi lepsie masla. Zalezi, ako si pri peniazoch, lebo bio masla stoja vzdy cez 10 euro/za kilo, je otazne ci sa oplati platit takmer 2x viac...
ten postup mas spravny. platenko dostat take mliekarenske na syry, tvaroh, atd... moze byt hociake jemne, aby to zachytili usadeniny. alergia na laktozu samozrejme zavisi, aka silna, su alergie ked ani stopy niecoho nemozu byt, tak vtedy nie, lebo stopy tam budu... ale vacsinou ide u alergie aj o mnozstvo, ktore ju vyvola a ghi bude obsahovat len stopove mnozstva laktozy. Takze si myslim, ze vacsina alergikov ghi bude moct. Treba vyskusat.
to ostatne sa neviem vyjadrit.