Ockovali jsme hexavakcinou, naskakala vyrazka (po treti (flicek 2*2 cm podobny lupence - otec lupenkar) a ctvrte davce (pres cela zada krupicka)), tak jsem se oprel do samostudia a jiz neockujeme (MMR ani nic jineho). Tema ockovani stale sleduji. Precetl jsem spostu clanku, knih (ted ctu druhy dil od Elekove - Ockovani II), ale i prispevku, denicku od samotnych rodicu. Muj sobni nazor, ktery nikomu nenutim - zadne ockovani. Ani tetanus, zbytecne riziko oproti moznosti nakazeni se. Tetanus je nemoc hlubokych ran a nedostatecne prokrvenosti. Riziko predevsim pro starsi spoluobcany.
Co se tyce klistove encefalitidy. Bratranec me manzelky chytil klistovou encefalitidu, kdyz se nechal ockovat proti teto nemoci. Ano dostal ji z toho ockovani. Pul roku byl nemocny.
K tomu mate dalsi vedlejsi ucinky samotnych latek co jsou v ockovaci latce. Vzdy doporucim precist si pribalovy letak - slozeni a nezadouci ucinky (to zlomilo moji manzelku, neb do te doby neverila coz pro mne bylo dost frustrujici a jen me to znovu vrhlo do studia a hledani). I pro laika jsou ty informace dost vystrasujici a to netusi, ze se skryva napr. za pojmem "neobvykly plac" (u vakciny MMR, je to poskozeni mozku, 1 z 10 pripadu!). Nebo co jsou to lidske diploidni bunky? Kdo by si do pribaloveho letaku napsal - bunky z lidskych potracenych plodu. Diploidni bunky zni tak lekarsky a odborne, ze.
Kazdopadne zda ockovat, pripdane kdy ockovat je na kazdem z vas. Ja pracuji v IT, proto muj prispevek berte jako vyjadreni laika.
EDIT: co se tyce boreliozi, tak na tu zadne ockovani neexistuje. Nekde jsem cetl, ze je 1000x vyssi riziko chytit boreliozu nez klistovou encefalitidu. Encefalitidou se nakazi cca 600 lidi rocne, z toho par jedincu zemre cca 2-5. Vetsi riziko je, ze budete mit dozivotni nasledky.
http://www.szu.cz/tema/prevence/situace ... oku-2012-v