Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 4:45 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2971 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 199  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte pro 03, 2013 4:47 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Proc tak utočná nálada? Ja vam nic neudelal. \":lol:\" Tim cerstvy spenat jsem myslel ze není mrazeny. Nemusíme zase slovíčkařit ne? Jinak co je na tom uchylneho? Me chcete tvrdit, ze nejsou potraviny, ktere jsou vic bohate na minerály, vitaminy a ostatní latky a pak jsou tu zase potraviny, ktere cloveku moc nedaji? Napr. když srovnam takového pangase který zije v umele nadrzi(stoce) a je krmen a dopovan chemii s makrelou ulovenou v oceanu. Neoznacila by jste jednu z tech ryb jako prospesnejsi?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte pro 03, 2013 8:54 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Ÿura píše:
Proc tak utočná nálada? Ja vam nic neudelal. \":lol:\" Tim cerstvy spenat jsem myslel ze není mrazeny. Nemusíme zase slovíčkařit ne? Jinak co je na tom uchylneho? Me chcete tvrdit, ze nejsou potraviny, ktere jsou vic bohate na minerály, vitaminy a ostatní latky a pak jsou tu zase potraviny, ktere cloveku moc nedaji? Napr. když srovnam takového pangase který zije v umele nadrzi(stoce) a je krmen a dopovan chemii s makrelou ulovenou v oceanu. Neoznacila by jste jednu z tech ryb jako prospesnejsi?

Takto zničíte enzymy, ale k nějaké devastaci vitamínů určitě nedojde. Naopak u některých látek může dojít k lepší vstřebatelnosti a stravitelnosti. Tepelně upravit špenát bych viděl i jako nutnost u lidí, kteří mají problémy se štítnou žlázou


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte pro 03, 2013 9:44 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
sakul píše:
Takto zničíte enzymy, ale k nějaké devastaci vitamínů určitě nedojde. Naopak u některých látek může dojít k lepší vstřebatelnosti a stravitelnosti. Tepelně upravit špenát bych viděl i jako nutnost u lidí, kteří mají problémy se štítnou žlázou

To je zajimave info s tou štítnou žlázou, muzu se zeptat proc to tak je?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned pro 08, 2013 11:09 am 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Ÿura píše:
To je zajimave info s tou štítnou žlázou, muzu se zeptat proc to tak je?

Štítná žláza potřebuje pro tvorbu svých hormonů mimo jiné jód, který je v našich podmínkách poměrně nedostatkovým prvkem. Některé potraviny obsahují látky, kterým se říká strumigeny a ty blokují využití jódu v těle. Jedná se především o zelí, kapustu, špenát, růžičkové kapustičky, jáhly a některé další. Strumigení efekt se dá výrazně snížit vařením

Nicméně tímto se zabývejte pouze pokud budete mít podezření na nedostatek jodu a sníženou fci štítné žlázy, jinak běžně není potřeba příliš hlídat. Preventivně je vhodné zařadit potraivny bohaté na jód - řasy, ryby, mořskou sůl a případně suplementovat lugolovým roztokem, kelpem nebo multivitamínem s obsahem alespoň několika stovek mcg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv pro 12, 2013 4:31 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Potrebuju znat vas názor. Dnes jsem si vyzvedl krevni rozbor a nejsu s toho moc nadseny. Hlavne co nechapu, mam vitamin B12 nadbytek a to 926.1 pricemz ref. meze je do 489 pmol/l. Zajimave je, ze se všude pise, ze nadbytek B12 neexistuje, protože se vylucuje s moci. Tak me napada jedine, ze se něco deje v ledvinách? Nicmene Urea i kreatinin je v norme. Tohle me opravdu hlavna nebere a byl bych hrozne rad, kdyby mi to někdo pomohl objasnit. Jinak mam jak jsem ocekaval lehky nadbytek vapniku 2.54 pricemz ref. mez je do 2.50 a stejne tak jsem predpokladal, ze na tom nebude nejak zavratne horcik 0.85 pricemz se uvadi, ze by mel byt spis u horni hranice ref. meze. Tohle je mi jasne a podle nazoru odborniku se nemá dodavat vapnik v tabletách, protože ho proste telo nedokaze vyuzit a uklada ho tam kam nemá a ja leta uzival tablety vap/hor/zinek 2xdenne... Takze jsem to okamzite vyradil, zacal doplnovat vitD aspoň v davkach 5000iu denne a horcik v podobe chloridu před bodem prujmu. Snad to vyresi mnohe me problémy. Dále z hodnot mi trochu utika cukr 5.8 nmol/l a mam lehce nižší HDL 1.43 mmol/l a lehce vyssi LDL cholesterol mmol/l. Coz zrejme zpusobuje spatny stav stitne zlazy kde mam TSH silenych 9.640 pricemz je idealni hodnota nekde kolem 1 mU/l. Dekuju za nejake názory nebo postřehy. S doktorama se tohle resit neda, ti se divaji jen z par cm na kousek obrazku, ale nidky nic neresi jako celek. \":(\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv pro 12, 2013 8:41 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 03, 2011 5:09 pm
Příspěvky: 402
Co říkáte na galium a indium? Jsou k něčemu vůbec dobré nebo je to podobné účinkům těžkých kovů? V práci s těmito kovy přicházím do styku, tak nevím jestli se něco přes kůži vstřebá nebo ne a jaké to může mít dlouhodobé účinky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pát pro 13, 2013 7:45 am 
Offline

Registrován: pon zář 09, 2013 8:51 pm
Příspěvky: 188
Tak to by me taky zajimalo.Delam s nerezem, pozinkem a magnetem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pát pro 13, 2013 1:08 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 8:42 pm
Příspěvky: 147
Čerstvý špenát je mě jen ten, který si sama na jaře zaseju a sklízím pak listy. Po první sezoně pak seji ještě další várku, ale semeno špenátu musí být označeno jako "celoroční", jinak přes léto špenát nenaroste, stejně jako ředkvička. Obě zeleniny potřebují kratší den a chladněji, než je v létě. A konečně - když se vydaří dobrý podzim, tak se dá nasít ještě klidně v září, stejně jako polníček. Na podzim se také může sít osivo "činské zelí", ale opět jen to, které je určeno pro podzimní výsev.
NIKDY bych si v obchodě nekoupila listový špenát, a až vůbec ne, teď v zimě - to je mrtvá hmota. Skleníky, akvakultura, chemie.....umělé světlo.....to radši zmrazený - zjistila jsem, že zmrazený špenát v Lidlu mi chuťově vyhovuje a není drahý.
Kdo má zahrádku, ať si pěstuje úžasný kadeřávek - buď zelený, nebo nachový, je to i pěkná okrasa zahrádky a dá se sklízet, stejně jako růžičková kapusta, za mrazu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pát pro 13, 2013 1:21 pm 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Je pekne, jak tu nekteri pisete, ze si vse pestujete, ze chodite na prochazky do lesa podel reky, ale kolik lidi tohle muze provozovat? Vetsina lidi je rada, ze ma cas na to si chvilku odpočinout v kresle u TV a ne si trhat cerstvy spenat na zahrádce a prochazet se v lese.. \":roll:\" Rikate, ze je lepsi mrazeny spenat. Takze ten nebude plny chemie a pestovany nekde ve skleniku? Ja jako clovek, který jedinou zelen sezene v obchodech ma teda kupovat co? Mrazney spenat je plny vody a za tu se mi platit mc nechce. Me ten "cerstvy" spenat v sacku hrozne chutna, butto ho zvykam jen tak oplachnuty vodou a nebo ho dam nad paru na 3 minuty.. Rad se poucim. Co si mam teda v této době kupovat za zeleninu? Spis tu korenovou? Jako napr. jakou? Ja vzdyky jedl hlavne okurky, rajčata, redkvicky, ledovy salat, brokolici a ten spenat. Jiny vyber v tech obchodech moc není. Jasne ze když jsou trhy a je sezona, nebo mamka něco donese z male zahradky tak je to pestrejsi, ale rad si necham poradit co jist ted přes zimu? Kysane zeli, cibule, cesnek a? Nic me nenapada. \":(\" \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 26, 2013 9:37 pm 
Offline

Registrován: stř pro 25, 2013 8:22 pm
Příspěvky: 5
Vážený Jardo a okolní obeznámení,

po prostudování místního fora se musím sklonit nad spoustu z vás, kam až jste se dostali v poznání na téma, které možná ani není zdrojem vaší obživy. Jste dost dobří \":)\"

S ohledem na nedávnou situaci, kdy mě pracovní záležitosti dohnali do stavu kdy i sebemenší náznak problémů ve mě okamžitě zažehávalo neklid a skoro až paniku jsem se rozhodl práci pustit a začít žít mírněji i za cenu snížení příjmu \":)\"

Starosti opadly, samozřejmě setrvačnost částečně zůstala a rok extremního vypětí v potápějící se firmě samozřejmě tělo nezapomnělo za jedno odpoledne. Ještě nějakou dobu jsem pociťoval a stále občas pociťuji, takové nepříjemné napětí. Je to snad už můj normální fyzický stav. Vnitřní neklid, který vyústil v záchvat který popíšu. Začalo to brněním rukou... zejména dlaní a předloktí. Přidal se obličej, ten stav je stejný jako když se vědomě předýcháte a nabíralo to slušně na obrátkách. Podezření na divný stav se velmi rychle změnilo v paniku. V rukách se mi začali zkracovat šlachy (dnes již vím, že se tomu říká syndrom porodnické ruky ) ... svaly v obličeji mi začaly tuhnout. Prakticky jsem nemohl mluvit. Vytvořila se (a to už dnes taky dokážu pojmenovat ) rybí ústa. Prožil jsem záchvat MANIFESTAČNÍ TETANIE ....

Než mě odvezla rychlá, tak jsem poznal, že "ta věc" ustupuje a klukům ze sanitky jsem se omluvil, ale že už je to lepší.

Internet hovoří pro několik variant. Zásadní propad hladiny hořčíhu.... popřípadě vápníku. (nemám ale pocit že bych vápníku měl málo, když je skoro ve všem )

Takže tedy hořčík. Vyčetl jsme zde info o chloridu hořečnatém, kde dávkování bude určovat moje toaleta. SUPER \":)\"
Když už jsem v obchode naprameni.cz objednával hořčík, objednal jsem rovnou i draslík, protože nemůže škodit.
... a vlastně jsem objednal i kyselinu askorbovou... a to zejména proto že nápad s ultrazvukovou čističkou mě doslova vzrušil.

Nj klucí a slečny. Ale když tohle začnu užívat dohromady, bude se mi to vůbec vstřebávat ? Bude se mi vstřebávat hořčík bez vitamínu B a bez vápníku ? Bude se mi Vitamin C vstřebávat jen tak a nebo ho budu muset doložit rajčatama a zeleným ? Nebude se to všechno tlouct když každý prvek budu chtít něčím podpořit ?

To že draslík a jeho dávky možná taky bude určovat toaleta, to samé možná i Vitamín C... Pravděpodobně budu mít problém rozeznat z čeho jsem se právě po... podíval na záchod \":)\"

Předem děkuji všem co mají tu trpělivost aby četli i takto dlouhé dotazy, každý kdo mi řekne že to šlo napsat na dva řádky bez omáčky, tak má pravdu. Děkuji za pochopení. \":)\"

edit: top


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: stř led 01, 2014 6:34 pm 
Offline

Registrován: stř lis 24, 2010 6:24 pm
Příspěvky: 24
Narazila jsem na článek s informací, že údajně syntetický vitamín C zabíjí prospěšné bakterie ve střevech a nemůže v těle aktivně působit. Co si o tom myslíte?

Více zde: http://hrst.webnode.cz/news/a103/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 02, 2014 6:54 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 03, 2011 5:09 pm
Příspěvky: 402
Abych pravdu řekl, tak ani pořádně nevím co konkrétně chcete vědět, ale jen poradím, že s draslíkem opatrně, předávkováním se dá i umřít. Myslím, že maximum za den je 4g chloridu draselného, já osobně bych radši bral méně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 02, 2014 8:52 pm 
Offline

Registrován: stř pro 25, 2013 8:22 pm
Příspěvky: 5
Předem děkuji, že vám můj topic stál aspoň za zmínku.

Otázka je tradiční. Než jsem přišel sem na forum, tak jsem si myslel že když mi chybí hořčík, tak půjdu za hodnou paní do lékárny a ona mi dá to nejlepší co lidstvo vymyslelo.

Když už to tak není, nevadí. Tohle forum má dostatek kvalitního poradenství. Začal jsem však zjišťovat že jedna věc je suplementovat nějaký prvek a druhá věc je vstřebatelnost. Něco potřebuje pro lepší vstřebatelnost ještě něco dalšího. Něco se má suplementovat na lačno. Něco po jídle. Něco ráno a nebo večer.

Já potřebuji to co asi každý tady, který vydržel roky na kávě non-stop, tabákové výrobky na hlad a alkohol na spaní. Bez vlasové analýzy předpokládám že určitě neudělám chybu s hořčíkem, liposomem vitamínu C, draslík jsem záhy pochopil, že nebude dobré sypat ho po tunách.

Současný stav suplementování mám komický. Ráno vstanu, udělám si zeleninovou šťávu. Počkám 20 minut. Vypiju si solanku s hořčíkem... Počkám dalších 20 minut a vypiju si liposom Céčka. Pak zase počkám a udělám další půl litr štávy... a takhle celý den + oběd a večeře.

Určitě něco z toho nevadí dohromady a nepotřebuje to být na lačno. Stejně jako je možná dobré zapojit k tomu fosfor, zinek. Jenže tomu bohužel nerozumím a vlákna jsou velmi košatá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 03, 2014 11:20 am 
Offline

Registrován: pon lis 25, 2013 10:05 pm
Příspěvky: 253
Taky v tom mam docela zmatek, ale myslim, ze Cckem a horcikem se neda nic pokazit. Proste prebytek vyloučíte, ale draslik bych nedodaval v doplňkách stravy. Jestli uz se stravujete jak tu pisete, zelenina, ovoce, orisky, stavy atd.. Proste pestra strava, tak si telo veme co potřebuje a pomalu se vse bude dorovnávat. Je jasne, ze se to nestane přes noc.. Jinak bezne se da sledovat draslik,sodik,vapnik,horcik,b12 a zelezo skoro ve všech laboratorich. Stoji to par korun. Ovšem na prvky jako jod, selen, viD atd. Tam uz je potřeba vlasova analyza... Jinak ja horcik davam do 1,5l petky s himalajskou soli a popijim během dne a momentalne me neprozene ani 20g chloridu horecnateho, takze ten deficit bude asi znacny..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 07, 2014 3:06 am 
Offline

Registrován: úte led 07, 2014 1:19 am
Příspěvky: 1
Zdravím. Tak toto je môj prvý príspevok na tomto fóre (za ktoré som inak veľmi vďačný Jardovi a všetkým ostatným prispievateľom). Dozvedel som sa tu mnoho zaujímavých vecí. Treba používať vyhľadávanie a študovať... Ale aj rozum, lebo niektoré príspevky tu sú aj dosť extrém...

Ja sám som skôr za takú umiernenú zlatú strednú cestu. Uznávam zásadu že všetkého moc škodí. A aj tú pravdu, že liek od jedu sa líši iba dávkovaním...

Pravda je vždy niekde v strede. Ten kto vyznáva nejaký extrém, tak pravdepodobne zanedbal nejaké negatívne dôsledky. Preto ja osobne radám na užívanie chloridu horečnatého a iných látok dokým sa človek neposerie veľmi neverím. Jednoducho mi to môj mozog neberie ako nejaké pozitívne, na pravde založené riešenie. Skôr aj tu na fóre uprednostňujem riešenia z takej umiernenej zlatej strednej cesty.

Čo sa týka toho C, horčíka a draslíka. Ja osobne pre seba a svoju rodinu som to vyriešil takto:

Najjednoduchší je draslík. Keďže členovia širšej rodiny sa stravujú dosť nezdravo a majú dosť nevyvážený príjem sodíka a draslíka, tak som všetkým pod stromček kúpil zopár kilo KCl a namiešal som im to s normálnou soľou NaCl v pomere 1:1, aby sa tým KCl náhodou neotrávili. Tým človek dostane sodík a draslík do vyváženého pomeru. Optimálnejšie by samozrejme bolo prejsť na surovú stravu a neprisáľať s NaCl, ale to bohužiaľ nie je u viacerých akceptovateľné. V prílohe je "príbalový leták", ktorý som im k tomuto výrobku vyrobil:
Příloha:
Poznámka: Draslík
NaClaKCl.docx [43.31 KiB]
816 krát


S horčíkom, ale aj s C je to horšie. S vit. C vidím problém v jeho nevyváženom PH. Pri vyšších dávkach by som ho odporúčal brať iba ak v PH neutrálnej forme, napr. askorbátu vápenatom, čo je však dosť drahé ak by sa chcel kupovať priamo. Neutralizovať ho sódou bikarbónou by som neodporúčal, pretože sodíka má typický človek priveľa, takže táto kombinácia by mnohým mohla skôr uškodiť - najmä pri tom vyššom dávkovaní, pri ktorom je potrebné kompenzovať to PH...

S horčíkom je problém s jeho nízkou vstrebateľnosťou. Riešenie, ktoré sa tu často spomína je chlorid horečnatý popíjať celý deň vo vodnom roztoku... Skúsil som to, ale musím sa osobne priznať že mne osobne ten chlorid horečnatý nechutil, takže skončil ako predražená soľ do kúpeľa. Možno si niekto bude o mne myslieť, že som bábovka, ale to mi je jedno. Chcem jesť čo mi chutí a nie si kaziť život pojedaním chemikálií, ktoré mi nechutia. A keďže hľadám riešenia nielen pre seba, ale aj pre viacerých členov mojej rozšírenej rodiny, tak mi bolo jasné, že s chloridom horečnatým sa veľmi nepresadím...

Po viacerých pokusoch a omyloch som nakoniec skončil u tohoto (keďže obmedzujeme mlieko, tak dopĺňame aj vápnik):

Kúpil som:
Uhličitan vápenatý, uhličitan horečnatý a vitamín C
tu:
http://www.fichema.cz/115-uhliitan-vpenat-sren-potra
http://www.fichema.cz/131-uhliitan-hoenat
http://www.fichema.cz/117-kyselina-asko ... 0-potravin

Z toho som si vyrobil vápenato-horečnatú zmes v pomere vápnik:horčík 2:1 (vyvážený pomer) tak, že som zmiešal v pomere: 1000g Uhličitanu vápenatého na 700g uhličitanu horečnatého.

Konzistencia obidvoch uhličitanov je veľmi jemný kriedový prach bez chuti a zápachu. Vo vode prakticky nerozpustné (rozpustia sa až v žalúdku pôsobením HCl). Túto zmes možno bez nejakých problémov so zažívaním, alebo nevhodnej chuti pridať do vody, alebo inej potraviny, ako jogurtu, alebo ovocnej šťavy a použiť na doplnenie vápnika a horčíka bez podstatnej zmeny chuťových vlastností daných potravín. 1 čajová lyžička (2g) tejto zmesy obsahuje 400mg vápnika a 200mg horčíka.

Zároveň sa dá touto zmesou kompenzovať PH príliš kyslých potravín, alebo štiav, pretože sa jedná o zásady (tie dva uhličitany sú podstatnou zložkou Tepperweinovej odkyselovacej zmesy). (Do svojho posledného receptu na túto zásaditú zmes som pridal aj ostatné zložky Tepperweinovej zmesy (v pomeroch viď príloha), okrem sódy bikarbóny - sodík nepotrebujem dopĺňať).

No a keďže aj vit. C má veľmi nevyvážené PH (kyselé) tak odporúčam touto zmesou kompenzovať aj PH vitamínu C. Momentálne to osobne robím tak, že 1 čajovú lyžičku (2g) tejto "zásaditej zmesy" rozmiešam s jednou čajovou lyžičkou vit. C (~6g-7g) vo fľaši vody a popíjam celý deň. Zmiešaním presne v tomto pomere to zreaguje a vznikne PH neutrálny vodný roztok 4g askorbátu vapenatého a 3,5g akorbátu horečnatého (inak dosť drahých chemikálií), za vzniku CO2 a chuti ako jemne perlivá minerálka s obsahom 6-7g vit. C, 400 mg vápnika a 200mg horčíka. Kto má rád kyselku môže si dať viac vit. C a kto má rád zásaditejšiu chuť minerálky môže si zmeniť pomer v prospech zásaditej vápenato-horečnatej zmesy.

Celkovo takéto dopĺňanie Vit. C, horčíka a vápnika vyjde veľmi lacno a je to aj celkom chutné. Príbalový leták, ktorý som k tomu rodine vyrobil:
Příloha:
Poznámka: Zásadita zmes
1-zasadita-a-Tepperweinova-zmes.docx [24.57 KiB]
698 krát


Vstrebateľnosť vit. C je u človeka max ~500 mg za hodinu (a ani pri Ca a Mg to nie je žiadna sláva), takže takto pripravená fľaša by mala vydržať celý deň. Jednorazovo to nemá veľký význam piť. Maximálna (mnou odporúčaná) dávka pri nejakých vážnych problémoch, keď nejde o nejakú efektivitu, ale rýchlo vyriešiť nejaký akútny problém je dvoj až troj násobok tohoto dávkovania (krátkodobo). T.j. 2-3 lyžičky z oboch (vit. C a zmesy) povedzme do 2 litrov vody t.j. 13-20g vit. C, 800-1200 mg Ca a 400-600 mg Mg/popíjať celý deň.

PS: Choroba, ktorá u nás v rodine viacerých trápi je osteoporóza a to je aj dôvod, prečo som do tej zásaditej zmesy dal aj ten vápnik, viď môj ďalší príbalový leták:
Příloha:
Poznámka: Osteoporóza
1.Osteoporoza.docx [125.3 KiB]
730 krát
Alebo tu: http://www.orling.cz/cz/o-osteoporoze/osteoporoza-v-cislech.html


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2971 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 199  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz