freml píše:
Dobrý den, bylo by prosím možné napsat nějaké zásadní pro a proti RO vs. destilovaná voda? Je mi jasné že v ceně, ale jde mi samozřejmě o výstup vody. Prosím o srovnání, chci už konečně něco pořídit. Angela jsem už díky Vašim radám pořídil a je to paráda. Také řeším má li cenu kupovat Vitamix nebo ten Omniblend..Nemohu se rozhodnout, ale tu vodu už musím rozlousknout tento týden.. Diky moc
Destilace je zdlouhavá, energeticky náročná, porušuje strukturu vody. RO odstraní jen 95% až 98% látek, zejména solí, což bohatě stačí. Je přitom pohodlnější, rychlejší, levnější... pro běžné pití jednoznačně výhodnější. Nicméně je dobré vědět co a v jakém množství ve vodě mám a co je potřeba z ní odtranit, což platí zejména u vlastních zdrojů
(vrty, studně..) Vyloženě škodlivé jsou např. těžké kovy, různé chemikálie, dusičnany, bakterie atd. Vhodné není ani pokud je tam nadměrné množství látek, které jsou relativně neškodné, jako např. různé minerály a soli
(např. vápenaté, hořečnaté, železité atd...) RO má široký záběr a z vody odstraňuje vše. Proto i z tohoto pohledu se jeví nejvhodnější.
Např. v naší obci voda obsahuje hodně magnézia, kalcia, železa, manganu a je tzv. "tvrdá". Pro mytí a praní lze tuto tvrdost odstranit sodou, což pro konzumaci rozhodně nedoporučuji. Proto jsem zvolil RO, nejprve třístupňovou minisadičku. V ní ten maličký předfiltr byl neprůchodný už po pár litrech. To jsem vyřešil tím, že jsem namísto něj dal velký 10". Je v něm výměnná filtrační vložka, která má kapacitu více než stonásobnou. Nicméně zakrátko dosloužila i membrána. Takže jsem tomu předřadil ještě katex a mám pokoj. Sajrajt z něho se občas propláchne a zregeneruje obyčejnou kuchyňskou solí, a membrána s občasným oplachem drží už přes dva roky. Za RO jsem nyní zařadil ještě proplach přes dolomit a dá s říci, že voda je nyní chuťově velmi dobrá a vyhovující co se minerálů a různých látek týče.