[quote="majkls":1idu830g]Jsem pravidelným návštěvníkem zdravi-az, děkuji za spoustu rad a zkušeností. Snad v budoucnu přispěju i já. V zásadě se cítím zdravý. Motivací k registraci jsou teď ale určité „potíže“ a prosba o posouzení, jak je řešit:
Studené ruce, zimomřivost, v poslední době suchá kůže, suché rty, lupání v kloubech, bolest ramene (rozsah ok, pouze při zátěži). Slabší prostata, horší erekce. Podrážděný žaludek – vadí mu teď čerstvý česnek, občas se ozve i slinivka. Močení v noci poslední rok.
[i:1idu830g]Odběr krve[/i:1idu830g] – mírný deficit železa, nižší hemoglobin – stop na darování krve, dříve 1-2x ročně.
[i:1idu830g]Vlasová analýza[/i:1idu830g] – prvky: [url:1idu830g]https://drive.google.com/file/d/0BzeWQP70i4e2anRlR2Z1SDNPYjA/view?usp=sharing[/url:1idu830g]
obrovský nadbytek Ca, Na, K, P, Mg(!), a deficit hlavně Zn, Cu, Se, Si, B. Doporučují dodávat Ca, Mg, D3, Zn, B-komplex, Q10, Sylimarin, vit. C, Omega-3.
[i:1idu830g]Posoudili byste prosím tyto moje návrhy:[/i:1idu830g]
Pár měsíců jsem doplňoval MgCl, asi vysadit? Jak podpořit odvápnění a zároveň dodat potřebné množství vápníku? Pomůže D3? Na radu lékaře beru aktiferrin (železo), asi vysadit(?) a raději dodávat Cu, popř. i mangan? Dodávat určitě Zn a Se? Zařadit vit. E, K? Vit. C beru dost. Na B stačí Pangamin (beru 10-12 tablet)? Má smysl B12 (podpora krvetvorby)? Na klouby nic nepokazím kolagenem, nebo spíš nějaké aminokyseliny komplexně? Dodávat také deficitní Bor nebo Křemík? Omega tři mám teď ryby, konopný/vlašský/olivový olej, dříve lněný (i patlanina) – stačí to?. Sylimarin – zařadím znovu ostropestřec, blíží se období jater. No a psychika, více relaxace…
[size=85:1idu830g][i:1idu830g]Ve stručnosti můj životní styl:[/i:1idu830g]
Je mi 36. 3 roky bez masa, pouze ryby, teď 2x týdně. Výška 177, váha 62, BMI 19,5, minimum podkožního tuku. (Před 10 lety 72-73 kg – posilovna, všežravec, maso denně). Teď už jen intenzivně běhám (obden), posiluju s vlastní váhou, kolo, občas plavání, hodně chůze. Zaměstnání spíše sedavé.
Bez mléka, cca 2/3 syrová strava, málo lepku, prakticky bez bílé mouky, bez cukru, málo soli (himálajská/černá). Trávení celkem OK, stolice nejčastěji 2x denně.
Typický jídelníček:
1. Půl litru osmotické vody, šťáva ovocná (např. ananas, pomeranč, jablko) nebo ovocno-zeleninová, plus zázvor a domácí rakytník.
2. Snídaně: dříve klasicky podle Jardy, teď po ovocné šťávě už méně ovoce (méně cukru pro slinivku?, např. jen jablko a půl avokáda nebo něco sezónního nebo sušeného), a chvilku na to „kaše“ (vlašské/mandle/lískové + para + cca tři semínka z len/sezam/mák/konopí/chia), špaldové klíčky, dvě lžíce jáhlové/konopné/amarantové mouky, kokosový olej, kousek kokosu, skořice, někdy kakao. Pak trochu kefíru.
3. Dopoledne někdy zelen. šťáva
4. Oběd: zeleninový salát + ryba (tuňák, losos, sardinky, zavináč, nově tresčí