Jarda píše:
Já toto moc neřeším i když mám k dispozici zahrádku neuvěřitelných rozměrů 2500 m2, tak takové množství zeleniny a ovoce, se prostě doma vypěstovat nedá, naše tříčlenná rodina spotřebuje denně, cca 10 - 15 kg ovoce a zeleniny. Pouze to, co jíme v celku, kupujeme v nějaké kvalitě, která je z mého pohledu vyhovující a toho je menší část. U hlavního množství, které jde do odšťavovače, mám jediná dvě omezení, nesmí to být nahnilé, nebo plesnivé. Rozhodně neřeším nějaké vizuální vady a netypickou velikost, či tvar. Našel jsem si několik míst, kde jsou ochotni mi takovéto zboží dát stranou a cenu zpravidla určuji já, nebo moje manželka. Většinou se bohatě vejdeme do průměrné ceny 8,- Kč/kg a pokud z toho vyždímu v průměru 0,75 litru/kg, tak mě přijde stejný objem, jako je v PET lahvi, na cca 16,-Kč a to se mi nezdá špatná cena, za čerstvou 100% šťávu. Jako rodina ji vypijeme cca 6 - 8 litrů za den a v létě 10 - 12 litrů.
Zahrádka 2500 m2 je zhruba to, co přeplivnete, jde o vesnické minimum (mám to také) a skoro nic jiného než to, že je na tom dům a možná si malé dítě čutne do míče, provozovati nedá. Měli jsme ale období, kdy to skoro celé bylo pastvina a leccos to uživilo. Pak to zas skoro celé bylo plantáž a produkovalo to dosti lupení, plodů a hlíz.
Takto:
Při rozumném hospodaření a sofistikovaném osázení této plochy bylinami, dřevinami a jiným bejlým, jste soběstatční v koříncích, stvolech, listech, květech, hlízách i plodech. Masa si moc nedáte, neb výroba masa z trávy je silně neefektivní proces. Na druhou stranu, maso je tak levné, že si ho občas můžete dopřáti za nějaký výdělek spojený se zapojením se do "civilisace".