Parmová píše:
Jedna z hlavních příčin kandidózy je cukr (z řepy a třtiny) a sacharidy z obilovin. Pokud přejdeme na sacharidy ze stromů, které jsou lidem z evolučního hlediska přirozenější, kandidóza zmizí (vlastní zkušenosti). Zemědělstvím se lidstvo zabývá relativně krátce, po většinu epochy lidstva jsme konzumovali sacharidy jen ze stromů: ovoce, žaludy, bukvice, kořínky atd. Obiloviny jsou z pohledu genetiky novodobá záležitost a pro lidi, kteří se jim během evoluce nestihli geneticky přizpůsobit, se staly zničující. Tohle řeší dendroterapeutická strava, která vylučuje obiloviny a sacharidy přijímá pouze ze stromů (slovo dendro znamená strom). Mohu jíst prakticky v neomezeném množství žaludovou mouku, škrob z keře kuzu, kokosovou mouku a candida nemá šanci. C se týče ovoce, tak to na počátku léčby moc dobré není, ale zhruba tak po 14 dnech už ho jíst lze, protože ovoce, když není v kombinaci s obilovinami, tak nekvasí. A samozřejmě se preferují méně sladké (tedy méně šlechtěné) odrůdy ovoce. Šlechtěním některé druhy ovoce získaly mnohonásobek cukru, oproti původním plodinám. Dendroterapeutická strava je v podstatě návrat do pravěku, což je doba, kdy kandidóza zcela jistě neexistovala. Aby nedošlo k nedorozumění, tak orientace na stromy se týká jen jako zdroje sacharidů, bílkoviny normálně získáváme z masa a vajec. Zásadní omezení je pouze ve vyhýbání se veškerým obilovinám, takže dieta to není nijak moc přísná a člověk u ní nestrádá.
Rekneme si to na rovinu, ten kdo miluje chleba, ten urcite strada. Ja kokosovou mouku micham pul na pul s pohankou (na chleba, neni to chleba podle meho gusta, ale da se to, lepsi nez nic), tyto dva druhy mouky jsou v pohode, cena je ok. Ale $29,00 za 1/2 kg zaludove mouky? a stejne tak draha je napr. i mouka kastanova, zkousela jste ji? Kolik lidi si to muze dovolit koupit? A jak casto? Jedine tak si ty zaludy jit nekam vlastnorucne nasbirat, ale to by s tim byla pak zase asi velika piplacka. Ja tuto moznost ale stejne nemam.
Mam par receptu na indiansky zaludovy chleba, ale bohuzel se ta mouka musi smichat s bilou moukou (50:50), (taky treba do palacinkoveho testa, cakes, muffins atd) jinak to asi vykouzlit nejde, takze by me zajimalo, jak vy tu mouku vlastne pouzivate? Chleba z ni zrejme nedelate a nebo ano? Muzete prosim poradit? dekuji!