Martt píše:
Zdravím Všechny,
už jsem zde dlouho nebyl a cítím potřebu se podělit o mé zkušenosti s kandidou, ale já bych to dnes pojmenoval spíše zkušenosti se sám sebou, protože ten problém byl u mě způsoben jen mnou. Na posledních stránkách se hodně řeší strava, ale podle mých zkušeností je třeba řešit i psychickou stravu. Opravdu když se chcete zbavit fyzických problémů, je třeba si vyčistit hlavu a to je daleko složitější. Strava hraje důležitou roli především ze začátku, kde je čeho se chytit a pokud máte silnou vůli (jestli ne, tak ještě nemáte vytrpěno dost a potřebujete trpět ještě víc) dokážete upravit svoje stravování natrvalo a odzkoušet co je dobře. Je důležité ale pokračovat a zaměřit svou energii do sebe, otočit své vědomí do sebe. Nechci tady rozpisovat moc svou proměnu osobnosti, protože tím si musí každý projít sám. U mě to bylo tak, že došlo k souboji v mém mozku se sám sebou do takové míry, že po schizofrením rozdvojení osobnosti došlo k celkovému rychlému rozpadu celé osobnosti a hodnot, kterým jsem věřil, ale tenkrát mě zachránil jakýsi nouzový systém mozku. Tenkrát jsem z mozku vypudil psychického parazita a mohl začít znovu stavět svůj svět. Hodně jsem toho načetl ohledně psychiky a pochopil mnohé co se mi stalo. Takovýto extrémní restart osobnosti nemohu nikomu doporučit, ale to byla moje cesta. Člověk se prostě vyvíjí jen když má zlé časy a čím horší tím lepší, jen se z toho musí potom vyhrabat bez následků. Základ zdravé osobnosti je podle mě umět se radovat z maličkostí (třeba teď když to píšu) a být spokojený se sám sebou. Mít vůli makat na tom po čem toužím. Stěžujete si často na něco ? Chcete si stěžovat na něco ?
Jinak co se týče stravy, byl a je základ dělená strava se zeleninou, hodně pomohl kefír, semínka, kysané zelí. Vynechat bílé jedy. Svoje udělal i ostropestřec. Nikdy jsem nedělal klistýr, šanku. Později jsem zařadil ovoce (pouze na lačno a nechat strávit, jinak to v žaludku zkvasí), dnes nedělá problém ani domácí chleba. Sladký se mi změnou stravy zhnusilo a je mi po něm špatně (kromě ovoce).
Čím déle zkoumám sebe, tím méně se mi chce přesně popisovat přesné postupy kterýma jsem prošel, protože cítím, že každou dobře míněnou přesnou radou odzkoušenou na sobě svádím ostatní z jejich cesty. Nelze slepě následovat postupy ostatních, nefungují. Potřebné informace zde na fóru už jsou. Sám ve svém okolí jsem zkusil pomoct pár lidem, ale k ničemu to nevedlo, protože to nepocházelo z jejich zoufalosti, ale z mé rady. To je jeden z důvodů, proč jsem dlouho otálel k napsání svých zkušeností zde na fóru. Já Vám vlastně tímto komentářem pomoct nechci (tvrdý co), jen říct, že to jde (tak se snažte).
Jen vaše vlastní zoufalost nad sám sebou Vás dožene k vyléčení. Neexistuje jednoduchá cesta (tak se do ní co nejdříve pusťte, stojí to za to). Z naprosto zakomplexovaného jedince (se seboroickou dermatitidou na obličeji) se stal sebevědomý člověk, dnes již hrdý otec.
Tento komentář je zde trochu úlet, ale aspoň Vás nabádá o problému začít přemýšlet z jiného pohledu a to je vždycky dobře.
Moc krásný příspěvek. Dlouho jsem tady taky nepsal, plácám se v tom už dost dlouho, ale asi pořád není tak zle, jak píšeš. To je pořád ... zítra už ne, příštím měsíc začnu ... Zajímaly by mě detaily, ale všechny odpovědi máme asi všichni v sobě, jen k nim dojít ... Gratuluji k proměně!!!