Moonika píše:
V Rusku či kde práve jogurt používali ako liek proti hnačke
Možno to je vec zvyku, liter naraz pre nezvyknutého môže byť dosť:) Mne sa občas podarilo zjesť celú sedemdecku, nikdy ma z jogurtu neprehnalo, každý sme iný. Možno ťa pohla tá vláknina, kto vie
Kdesi som čítala že pre rast lakt.bulgaricus je optimálna 40-45. Čo sa týka bifidobaktérií skôr by som sa bála že ich zavraždil "pobyt" v prikyslom prostredí, písali že v ph podobnom ph hotového jogurtu vydržia len 3h, ak je to pravda tak ďakujem pekne. A ešte keď to prejde kyslým prostredím žalúdka, neviem čo z nich zostane
Moonika, ja by som sa toho pH v žalúdku nebál... Mám knihu o enzýmoch od Dr. Howella, a tam vysvetľuje niečo také, že nie je pH ako pH, aj keď môžu mať rovnaké hodnoty....že vraj ide aj o spolučinitele, látky prítomné v určitom pH prostredí, ktoré rôzne vplývajú na trávenú potravu atď.... Neviem to lepšie vysvetliť, akurát asi tak, že dajme tomu pH 3,5 v žalúdku sa bude správať k určitým potravinám alebo organizmom, baktériám, atď inak, ako pH 3,5 získané napr. zriedením vody s citrónom alebo nejakou inou kyselinou...
Teraz k jogurtu.......... Vrátil som sa z pohrebu, odmeral som teplotu (jogurtu, nie svoju
), bola takmer 39 stupňov, o asi dve desatiny stupňa menej... Chcel by som mať jogurt teplejší, možno tak 42 stupňový, tak som urobil jednu vec - zbavil som tej "podušky" z obväzu pár vrstiev, čiže som ju "odroloval". O pár dní budem robiť jogurt znova (musím si počkať na mlieko, chcem len od kamoša kvalitné...), už s tenšou vrstvou obväzu pod nádobkou (od jogurtovača) na jogurt, takže očakávam teplotu možno okolo 41, 42 stupňov celzia.
Rada pre čitateľov tejto témy :
Takže keď má niekto jogurtovač (alebo si ho chce zadovážiť), môže manipulovať takto s teplotou jogurtu - buď to nechá čisto na jogurtovač "bez tuningu", alebo si tú teplotu zníži takou "poduškou" z obväzu, ktorú umiestni pod nádobku jogurtovača (lebo jogurtovač zohrieva nádobku zospodu), a podľa toho z akého materiálu a akej hrúbky bude, podľa toho bude ovplyvňovať teplotu jogurtu v nádobke. Experimentujte teda aj takto, a aj čo sa týka času. Jogurtujte 8 - 24 hodín. Ja ostanem niekde pri 20 hodinách jogurtovania, a teplotou okolo 41 stupňov. Vychádzam z toho, že keď je pre lactobacillus bulgaricus ideálna teplota niekde medzi 41 a 45 stupňov, tak to dlhodobejšie jogurtovanie (20 hodín) urobí "svoje" pri tej teplote okolo 41-42 stupňov, a nemusím sa ani v najmenšom obávať o stratu nejakých enzýmov (to by sa nemalo stať ani pri teplote 45 stupňov). Tenká "poduška" pod nádobkou v jogurtovači to istí, lebo trošičku odizoluje nádobku od tepelného ohrievača, a tak sa mlieko/jogurt pri jogurtovaní zohreje na o čosi menšiu teplotu, než by ho ohrial jogurtovač bez tej podušky....
TEN JOGURT BOL MŇAMKA.......Nepridal som ani cukor (ani javorový sirup, ani nič podobné), stačilo na to kvalitné nepasterizované mlieko a domáce (hoci mrazené) černice (myslím, že ich bolo 100g). Namiešané do toho večer, a ráno už pekne "nasiaknuté" do jogurtu, jogurt krásnej farby....a super chute, hoci bol riedky (to mi vôbec nevadilo), lebo nebol robený z pasterizovaného mlieka - nebudem predsa ničiť enzýmy v kvalitnom mlieku, keď nemusím....