Jiskra píše:
Všechny srdečně zdravím, početla jsem zde vše o štítné žláze, ale mám po přečtení snad víc otázek, než dřív. Mám cca pět let potíže s hypofunkcí štítné žlázy, stále se mi to pohybuje hladina TSH v rozmezí 6 až 8mlU/I, loni jsem měla touto dobou něco okolo 11, ale kleslo to po užívání chlorelly, spiruliny a kelpu na tu mou "normu". Aktuální hodnoty z 21. října jsou u TSH: * 7,262 mIU/l a FT4: 13,45 pmol/l. Nepociťuji moc příznaků hypofunkce (jen je mi někdy zima, mám nepravidelnou menstruaci, necítím se vždy plná energie, dřív hodně suchá kůže, po vyřazení ropných krémů jsem na tom lépe). Příčinou bude pravděpodobně to, že jsem byla léčena silnými chemoterapiemi a ozařováním (právě i v okolí štítné žlázy) mezi 14 až 17 lety. Dnes je mi 22 let a potýkám se "pouze" s následky léčby, jedním z následků je i ona štítná žláza. Zatím se mi, co se následků týče, podařilo srovnat do normálu činnost srdce (doktorka si myslela, že budu muset na jakousi operaci, víc nevím, nechtěla jsem o tom nic slyšet), to je sice velký úspěch, ale potřebuji se posunout dál, je na řadě štítná žláza. Léky na štítnou žlázu odmítám, avšak nyní to už lékařka nevydržela a předepsala mi Euthyrox, koncem ledna jdu na kontrolní odběr krve. Byla jsem tak zaskočená, že jsem ani neprotestovala a recept si vzala. Měly jsme dohodu, že mi nebude předepisovat léky, pokud se to výrazně nezhorší. A výrazné zhoršení nenastalo. Léky si rozhodně nevyzvednu. Štítná žláza na ultazvuku měla vždy normální velikost, ale opakovaně mě tam posílá.
Mám za sebou očisty žaludku, střev i jater. Teď na podzim mám za sebou jednu jaterní očistu a chci do konce roku stihnout ještě dvě jaterní očisty, vždy se po nich cítím o něco lépe. Očisty mi ale hormony samy pravděpodobně nesrovnají. Nově jsem zařadila do jídelníčku kokosový olej denně (cca 2-3 vrchovaté pol. lžíce), dvě tabletky řasy kelp a dva ořechy para. Má průměrná denní teplota v ústech pod jazykem mi vyšla v první den měření 36,4°C a druhý den 36,5°C. Denně se snažím jíst minimálně z 50% syrovou stravu, obvykle je to ale víc.
Jím téměř vše, střídají se u mě období veganská, vgetariánská i omnivorská (ale to mám maso maximálně jednou týdně a co nejvyšší kvality), záleží, na co se právě cítím. Vyhýbám se lepku (jen jednou do měsíce upeču kváskový chléb a obyvkle sním tu voňavou, křupavou patku, chutná mi), bílému cukru, snažím se o dělenou stravu. Nic nepřeháním. Ájurvéda doporučuje spíše vařenou stravu, ale já miluji tepelně upravená jídla v kombinaci se syrovou zeleninou/ovocem, nebo alespoň salátem před jídlem, prý se to nemá kombinovat, tak jsem se odnaučila zakusovat ke guláši syrovou mrkev a jím ji před gulášem. Zde na fóru také upřednostňujete syrovou stravu (nebo alespoň tedy ty části, které jsem zde četla já). Sympatizuji s ájurvédou i zastánci syrové stravy, když to beru ze svého úhlu pohledu, potřebuji asi obojí.
V současné době mám nejvíc nejasností v tom, že bych já, jako osoba s hypofunkcí št. žlázy měla zařadit do jídelníčku více masa, kávu a další potraviny, jak jsem se zde dočetla. To jsem ale považovala za méně vhodné. Prý mají lidé s hypofunkcí sklony k nadváze - já mám 60kg/172cm, ale pokud začnu jíst víc masa, kávu, sladké atp, nevím, zda bych nezačala rychle přibírat, když na to nejsem zvyklá, to by mi ani moc nepomohlo, zvlášť po psychické stránce, kdybych se třeba nakonec nevešla do sukně.
O víkendu si nechám ustřihnout vlasy, abych je mohla odeslat na analýzu, tak pak budu snad vědět víc co jíst a co doplňovat. Jen si nevím rady s tím, co mám podniknout do té doby, než obdržím výsledky. Stačí ten kokosvý olej, kelp a para ořechy? Taky několikrát týdně po ránu cvičím 30min pilates, uvažuji nad tím, že zařadím i cvičení hormonální jógy, dřív jsem se věnovala józe pravidelně, ale po pilates se cítím silnější a baví mě to i víc. Budu ráda, když mi někdo zkušenější poradí.
Tak už to že přemýšlíte, že naberete nějaké to kilo je blbě, prostě prvně za jakoukoliv cenu štítnou zrychlím i kdybych měl nabrat 20 kg a jak pojede, tak to zase spálí a vrátím se do normálu. Ideální je jíst minimálně 100-500 kcal nad svůj bazální metabolizmus, což nutí štítnou trochu přidat a takto se dá spravit. Spravit ji na nízké stravě je skoro nesmysl, nebo já takového člověka neznám. Musíte ji stále vnímat jako kotel v domě, málo topíte, tak to nehoří a pouze doutná, vše se zanáší a po nějaké době i zničí. Naopak pořádně kotel rozpálit znamená že bordel vyhoří a jede jako nový a se štítnou je to stejné.