veleknezka píše:
vazeny pane doktore, ptala jsem se meho doktora zda muzu aplikovat klystyry, kdyz mam divertikly po celem tlustem streve a nevyjadril se a dodal v televizi se to propaguje. mam obavy z perforace nebo z jine komplikace, muzete mi poradi zda muzu vyplachy provadet. mam 65 let a mam drazdivy tracnik. trpim vice zdravotnimi problemy, ale domnivam se ze tyto problemy prave zpusobuje znecistene strevo a rada bych zacala s klystyry. dekuji vam za odpoved. s pratelskym pozdravem irena
Doktor rozhodně nejsem a také jako lékař Vám nemohu radit, jsem samouk a pokud se mými radami budete řídit, tak je to plně Vaše rozhodnutí a já za Vás nemohu přijímat jakoukoliv zodpovědnost. Osobně se domnívám, že pokud jsou klystýry prováděny postupně, to znamená, že nejprve napustím do střeva menší množství tekutiny, cca 0,5 litru a nějakou dobu toto množství zadržím, aby se stolice naředila, dojde po krátké době k odchodu kalů, ze spodní části střeva a zbylý obsah, je také částečně naředěn. Na další pokus napustíte více, cca 0,75 - 1 litr a opět stejný postup, po odchodu kalů znovu napustíte a střevo většinou pojme, celkem snadno, cca 1,5 - 2 litry. Po tomto napuštění zkusíte zmačknout, krátce a opakovaně, oblast slepého střeva a pokud to bude šplouchat, tak se Vám povedlo dostat tekutinu, až k zaústění tenkého střeva, případně i kousek do tenkého střeva, což je známka správně provedeného klystýru. Pak již jenom počkáte na vyprázdnění, které může podle stavu střeva dobíhat i déle než 1 hodinu, čili nedoporučuji odcházet daleko od VC. Celá procedura, by měla trvat minimálně 20 min a tímto pomalým postupem, se protržení střeva docílit nedá, ani v případě vážných nemocí trávicího traktu. Jiná věc je, nesmyslné napuštění velkého množství vody naráz a do plného přicpaného střeva, zde již jde o velice riskantní praktiky a rozhodně nezkoušejte napuštění tlakem, například hadicí od sprchy, to by opravdu mohlo skončit velice špatně. Osobně bych Vám doporučil, alespoň jedenkrát absolvovat výplach asistovaný, hydrocolon a tím si ověřit, jak se moje tělo na to bude tvářit a jaké budou moje pocity. Já osobně neznám jedinou nemoc, které by se nezlepšila, při pravidelné očistě tlustého střeva.