Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 11:30 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2016 8:55 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Dnes, keď som si z "minkvašáku" presypal/prelieval kvasenú jarnú kapustu (pri mliečnom kvasení sa neutralizujú dusičňany...) do väčšej, hermeticky uzatvárateľnej sklenenej nádoby aby som to potom uložil do chladničky, bol som milo prekvapený tým, koľko VEĽA šťavy táto kapusta (česky - zelí) pustila... ... Hneď som mal chuť tú mliečne vykvasenú kapustovú šťavu oddeliť od tej kapusty, ale potom by tá kapusta (list) ostala suchá, a zle by sa to jedlo...
Napadlo mi ... ČO TAK ODŠŤAVIŤ KAPUSTU, ČERVENÚ REPU, ALEBO MRKVU, A NECHAŤ TÚ VZNIKNKUTÚ ŠTAVU SKVASIŤ pomocou napr. himalájskej soli, pridať nejaké korenie (napr. čierne korenie, rasca, ale nie je to nutné), a vyvarovať sa tak možným pesticídom z "nie bio" kapusty, červenej repu, mrkvy.... ? Alebo mliečne kvasenie vie (aspoň do určitej miery) neutralizovať aj pesticídy ? To si nemyslím....
Ja osobne keď si urobím napr. kvasenú kapustu, alebo kvasenú kapustu s kvasenou mrkvou, či kvasenú červenú repu, tak to tesne pred konzumáciou rozmixujem ručným mixérom, aby som to nemusel kusať (bolia ma z toho dva zuby s plombami čo mám, asi ich treba vymeniť...)... Je to tak navyše oveľa lahodnejšie, len tak bez kusania si to vychutnávam v ústach a jemne hltám...po jedle \":-)\"
Mám dva "minikvašáky" japonskej výroby, z veľmi kvalitného plastu, ktorý je veľmi odolný, a sú to "premakané nádobky"... Chutí mi pomixovať si vykvasenú zeleninu tesne pred jedením, ale rád by som aj zmenu - čisto len šťavu...

Napadajú mi 2 možnosti, ako extrahovať čo najviac "mliečne kvasenej zeleninovej šťavy" z akejkoľvek zeleniny...

1. Vykvasiť zeleninu klasickým spôsobom v "kvašáku" (veľkom či malom), precediť ju aby sa oddelila zeleninová mliečne vykvasená šťava od mliečne vykvasených kúskoch pevnej zeleniny, a tie kúsky vykvasenej zeleniny (je ich samozrejme dosť) nechať prejsť odšťavovačom nech z nich ešte niečo "kápne", a tú drť buď na niečo použiť, alebo ju vyhodiť

2. Odšťaviť klasickú surovú zeleninu, zmiešať zeleninovú šťavu v určitom pomere so soľou (neviem, možno na 1 liter šťavy 20g soli ? ...), prípadne pridať aj miso pastu (nepasterizovanú - to je tá čo je v sklenenej nádobke), čierne korenie, bobkový list... No a takto to uzavrieť v nádobe, alebo len prikryť nejakou látkou (nádoby na kvasenie ktoré používam nie sú vzduchotesné a všetko sa krásne vykvasí bez plesne), a po napr. 6 dňoch uložiť do chladničky v uzavretej nádobe, a podľa potreby popíjať napr. 2dcl denne, alebo 1+1dcl, alebo 1,5 + 1,5dcl...

Čo sa týka tej druhej možnosti, o nej som nejak nepočul, NEVIEM PREČO...... Robia sa kvasené pivá v domácich podmienkach, kvasený jablčný nápoj (cíder), hroznová šťava kvasená (kvasí sa čisto šťava bez "drte", získa sa odsťavovaním), kvasený malinový nápoj, atď... ale o kvasenej kapustovej šťave vyrobenej odšťavením kapustovej šťavy, som ešte nejak nepočul. Tak isto ani o takto vyrobenej šťave z červenej repy... ... PREČO ? Je v tom nejaký háčik ?
Napr. taká červená repa bežne z obchodu alebo trhu (na trhu sa bežne predávajú veci, ktoré sa predávajú v zelovococh hocikde, aj v supermarketoch, žiaľ...), bude mať dosť pesticídov v sebe (červená repa ich ťahá dosť intenzívne zo zeminy do seba...), keby sa odšťavila, tak mliečne kvasenie by prebiehalo (na rozdiel od kvasenej nakrájanej červenej repy) bez prítomnosti pesticídov vo vláknine, prípadne s oveľa menším množstvom pesticídov, keby nejaké ostali v šťave (asi nejaké percentá ostanú)......
Na takto vykasenú zeleninovú šťavu (bez kvasenia pevnej zeleniny) ani nepotrebujete kvašák, ani nič zaťažovať, lebo predsa aj samotná šťava na povrchu pri kvasení narezanej zeleniny neplesnivie, splesnivieť môže akurát tak kus zeleniny, keď vypláva nad hladinu šťavy a ostanem tam X dní....
Nie, nechcem sa vzdať rozmixovanej (takto to mám najradšej) kvasenej zeleniny, ale rád by som to striedal s kvasenou šťavou, ideálne urobenou tým spôsobom číslo 2.

Máte niekto skúsenosti s kvasenou zeleninovou šťavou spôsobom, že ste odšťavili nejakú zeleninu, a tú šťavu potom nechali pomocou soli kvasiť ? Mám dva "mini kvašáky" (objem 3+3 Litre), chcem ich využívať na kvasenie nakrájanej zeleniny, ale chcem využiť aj nejakú litrovú či dvojlitrovú obyčajnú "zaváraninovú fľašu" na kvasenie zeleninovej šťavy...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Naposledy upravil SemTamTuPrídem dne čtv kvě 05, 2016 5:50 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2016 10:17 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Probiotiká potrebujú na svoje rozmnožovanie vlákninu, alebo cukor typu glukóza, fruktóza, sacharóza, je tak ? ....... Možno preto sa dá kvasiť pomocou soli a napr. syrovátky taká jablčná (hlavne fruktóza) a hroznová (hlavne glukóza) šťava, bez toho, aby v nej boli kúsky/kusy vlákniny. Zelenina typu kapusta obsahuje sacharidov minimum (asi o to viac teda potrebuje pri kvasení vlákninu z kapusty), mrkva a repa ich obsahuje viac, ale vo forme škrobov, na rozdiel od ovocia, ktoré obsahuje sacharidy vo forme fruktózy, glukózy...
Ako to teda je ? Ak odšťavíme ovocie, tak šťavu môžeme s úspechom kvasiť...... Ak zeleninu, tak asi záleží od druhu.....
Kvasenie zeleninovej šťavy (čerstvej, živej) so soľou by asi nemuselo našťartovať kvasenie tej zeleninovej šťavy (kapustová, mrkvová, cviklová...), ALE.....keby sa tam pridali nejaké probiotiká ? ...
V spomínanej knihe "Vyživující tradice" sa v receptoch na kvasené ovocné šťavy či kvasené "pivá" a podobné nápoje, používa často (skoro vždy) aj SRVÁTKA....... Tam sú probiotiká...... Takže keďže pri kvasení nakrájanej/nastrúhanej kapusty je potrebná ku vzniku mliečne kvasenej kapusty (teda PROBIOTÍK) a mliečne kvasenej kapustovej šťavy VLÁKNINA Z KAPUSTY, tak by podľa všetkého stačilo do čerstvej obyčajnej kapustovej, mrkvovej, repnej šťavy pridať ku soli (aby to bolo aj príjemne slano-kyslo-sladké) aj nejakú "štartovaciu kultúru" typu srvátky (nie prášok), alebo tam hodiť obsah nejakej probiotickej tobolky, ktorá obsahuje (aj) baktérie mliečneho kvasenia, alebo tam dať trochu živého jogurtu, či kefíru (to sa mi ale prieči dať mlieko do zeleniny, srvátka vyzerá ako voda, to je iné)... V tom prípade už nebude musieť vznikať kyselina mliečna a probiotiká z vlákniny zeleniny (lebo sa bavíme o zeleninových šťavách), a tak sa bude dať vyrobiť mliečne kvasená šťava aj čisto zo zeleninovej šťavy BEZ vlákniny.... Je tak ? ...
Prípadne ak nechcem použiť "štartér", tak do litra či dvoch litrov kapustovej, mrkvovej, cviklovej šťavy nasypať za lyžičku jablčnej vlákniny, dodať soľ, a ......pekne to vykvasí, nie ? ...
ALEBO PRIDAŤ DO LITRA ČERSTVEJ ZELENINOVEJ ŠTAVY 0,5-1dcl ŠTAVY Z KVASENEJ ZELENINY ? ...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 12, 2016 3:39 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Nezabudaj, ze tam mozes pridat vlakninu a potom to precedit.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv kvě 12, 2016 6:12 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Xion píše:
Nezabudaj, ze tam mozes pridat vlakninu a potom to precedit.

V najbližšej dobe skúsim (inak už som niekde tú možnosť spomínal aj ja...)... a potom tu dám vedieť ako to dopadlo \":)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 22, 2016 10:13 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Dnes, keď som si z "minkvašáku" presypal/prelieval kvasenú jarnú kapustu (pri mliečnom kvasení sa neutralizujú dusičňany...) do väčšej, hermeticky uzatvárateľnej sklenenej nádoby aby som to potom uložil do chladničky, bol som milo prekvapený tým, koľko VEĽA šťavy táto kapusta (česky - zelí) pustila... ... Hneď som mal chuť tú mliečne vykvasenú kapustovú šťavu oddeliť od tej kapusty, ale potom by tá kapusta (list) ostala suchá, a zle by sa to jedlo...
Napadlo mi ... ČO TAK ODŠŤAVIŤ KAPUSTU, ČERVENÚ REPU, ALEBO MRKVU, A NECHAŤ TÚ VZNIKNKUTÚ ŠTAVU SKVASIŤ pomocou napr. himalájskej soli, pridať nejaké korenie (napr. čierne korenie, rasca, ale nie je to nutné), a vyvarovať sa tak možným pesticídom z "nie bio" kapusty, červenej repu, mrkvy.... ? Alebo mliečne kvasenie vie (aspoň do určitej miery) neutralizovať aj pesticídy ? To si nemyslím....
Ja osobne keď si urobím napr. kvasenú kapustu, alebo kvasenú kapustu s kvasenou mrkvou, či kvasenú červenú repu, tak to tesne pred konzumáciou rozmixujem ručným mixérom, aby som to nemusel kusať (bolia ma z toho dva zuby s plombami čo mám, asi ich treba vymeniť...)... Je to tak navyše oveľa lahodnejšie, len tak bez kusania si to vychutnávam v ústach a jemne hltám...po jedle \":-)\"
Mám dva "minikvašáky" japonskej výroby, z veľmi kvalitného plastu, ktorý je veľmi odolný, a sú to "premakané nádobky"... Chutí mi pomixovať si vykvasenú zeleninu tesne pred jedením, ale rád by som aj zmenu - čisto len šťavu...

Napadajú mi 2 možnosti, ako extrahovať čo najviac "mliečne kvasenej zeleninovej šťavy" z akejkoľvek zeleniny...

1. Vykvasiť zeleninu klasickým spôsobom v "kvašáku" (veľkom či malom), precediť ju aby sa oddelila zeleninová mliečne vykvasená šťava od mliečne vykvasených kúskoch pevnej zeleniny, a tie kúsky vykvasenej zeleniny (je ich samozrejme dosť) nechať prejsť odšťavovačom nech z nich ešte niečo "kápne", a tú drť buď na niečo použiť, alebo ju vyhodiť

2. Odšťaviť klasickú surovú zeleninu, zmiešať zeleninovú šťavu v určitom pomere so soľou (neviem, možno na 1 liter šťavy 20g soli ? ...), prípadne pridať aj miso pastu (nepasterizovanú - to je tá čo je v sklenenej nádobke), čierne korenie, bobkový list... No a takto to uzavrieť v nádobe, alebo len prikryť nejakou látkou (nádoby na kvasenie ktoré používam nie sú vzduchotesné a všetko sa krásne vykvasí bez plesne), a po napr. 6 dňoch uložiť do chladničky v uzavretej nádobe, a podľa potreby popíjať napr. 2dcl denne, alebo 1+1dcl, alebo 1,5 + 1,5dcl...

Čo sa týka tej druhej možnosti, o nej som nejak nepočul, NEVIEM PREČO...... Robia sa kvasené pivá v domácich podmienkach, kvasený jablčný nápoj (cíder), hroznová šťava kvasená (kvasí sa čisto šťava bez "drte", získa sa odsťavovaním), kvasený malinový nápoj, atď... ale o kvasenej kapustovej šťave vyrobenej odšťavením kapustovej šťavy, som ešte nejak nepočul. Tak isto ani o takto vyrobenej šťave z červenej repy... ... PREČO ? Je v tom nejaký háčik ?
Napr. taká červená repa bežne z obchodu alebo trhu (na trhu sa bežne predávajú veci, ktoré sa predávajú v zelovococh hocikde, aj v supermarketoch, žiaľ...), bude mať dosť pesticídov v sebe (červená repa ich ťahá dosť intenzívne zo zeminy do seba...), keby sa odšťavila, tak mliečne kvasenie by prebiehalo (na rozdiel od kvasenej nakrájanej červenej repy) bez prítomnosti pesticídov vo vláknine, prípadne s oveľa menším množstvom pesticídov, keby nejaké ostali v šťave (asi nejaké percentá ostanú)......
Na takto vykasenú zeleninovú šťavu (bez kvasenia pevnej zeleniny) ani nepotrebujete kvašák, ani nič zaťažovať, lebo predsa aj samotná šťava na povrchu pri kvasení narezanej zeleniny neplesnivie, splesnivieť môže akurát tak kus zeleniny, keď vypláva nad hladinu šťavy a ostanem tam X dní....
Nie, nechcem sa vzdať rozmixovanej (takto to mám najradšej) kvasenej zeleniny, ale rád by som to striedal s kvasenou šťavou, ideálne urobenou tým spôsobom číslo 2.

Máte niekto skúsenosti s kvasenou zeleninovou šťavou spôsobom, že ste odšťavili nejakú zeleninu, a tú šťavu potom nechali pomocou soli kvasiť ? Mám dva "mini kvašáky" (objem 3+3 Litre), chcem ich využívať na kvasenie nakrájanej zeleniny, ale chcem využiť aj nejakú litrovú či dvojlitrovú obyčajnú "zaváraninovú fľašu" na kvasenie zeleninovej šťavy...

Určitě je jednodušší kvasit celou zeleninu, ono kvašení je hlavně o obsahu sacharidů a těch v zelenině zase tolik není. Vláknina jsou vlastně také sacharidy i když pro nás nestravitelné, kvasinkám a bakteriím docela chutnají, tedy bez nich to je docela problém.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 22, 2016 7:10 pm 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
Letos zkouším kvasit bez soli. Zatím jen zelí, část odštavním a tou štavou to zaliju. Měl jsem strach, že se to bez soli zkazí , než to zkvasí, ale kupodivu ne.Díky absenci soli mě to chutná daleko víc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 22, 2016 7:36 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
derkel píše:
Letos zkouším kvasit bez soli. Zatím jen zelí, část odštavním a tou štavou to zaliju. Měl jsem strach, že se to bez soli zkazí , než to zkvasí, ale kupodivu ne.Díky absenci soli mě to chutná daleko víc.

V letnom teple s tým budeš mať podľa mňa problém..... Soľ je antibakteriálna, v zime by možno na kvasenie tak potrebná nebola, ale v lete je to bez nej podstatne ťažšie, ja by som sa neodvážil. Ale uvažujem o tom, že keď použijem na 1,5kg kvasenej zeleniny ako štartér 1dcl šťavy z už vykvasenej zeleniny, tak bude stačiť aj polka množstva soli, teda 1g soli na 100g zeleniny. To by som jej mohol piť dvojnásobne toľko ako jej pijem teraz, pretože to nechcem preháňať so sodíkom... Skúsim, ale teraz si urobím prvý krát kombináciu "mrkva+zeler" ešte s klasickým pomerom 100:2 (zelenina : soľ), ak to totiž náhodou nevyjde, nebudem sa môcť vyhovoriť na nedostatok soli \":D\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2016 9:59 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Zisťujem, že je lepšie kvasiť celú zeleninu (nakrájanú, postrúhanú, podľa toho o akú ide), než šťavu z nej.... Aj z dôvodu, že pri kvasení celej zeleniny je takmer nulová pravdepodobnosť (pokiaľ ju nekvasí úplný začiatočník), že sa várka nepodarí. Navyše, keď pustí kvasená zelenina šťavu a dodatočne sa po kvasení ešte odšťaví, bude tam viac šťavy, než keď sa odšťaví nevykvasená zelenina (skúšané na odšťavovači Hurom z roku 2010/11). Takže v tomto už mám jasno.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv čer 09, 2016 10:11 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Díky za sdílení zkušeností \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned črc 24, 2016 1:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Zisťujem, že je lepšie kvasiť celú zeleninu (nakrájanú, postrúhanú, podľa toho o akú ide), než šťavu z nej.... Aj z dôvodu, že pri kvasení celej zeleniny je takmer nulová pravdepodobnosť (pokiaľ ju nekvasí úplný začiatočník), že sa várka nepodarí. Navyše, keď pustí kvasená zelenina šťavu a dodatočne sa po kvasení ešte odšťaví, bude tam viac šťavy, než keď sa odšťaví nevykvasená zelenina (skúšané na odšťavovači Hurom z roku 2010/11). Takže v tomto už mám jasno.

Tak jistě, tento postup je mnohem jednodušší a výsledek je super.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz