Ahojte.
Dnes, keď som si z "minkvašáku" presypal/prelieval kvasenú jarnú kapustu (pri mliečnom kvasení sa neutralizujú dusičňany...) do väčšej, hermeticky uzatvárateľnej sklenenej nádoby aby som to potom uložil do chladničky, bol som milo prekvapený tým, koľko VEĽA šťavy táto kapusta (česky - zelí) pustila... ... Hneď som mal chuť tú mliečne vykvasenú kapustovú šťavu oddeliť od tej kapusty, ale potom by tá kapusta (list) ostala suchá, a zle by sa to jedlo...
Napadlo mi ...
ČO TAK ODŠŤAVIŤ KAPUSTU, ČERVENÚ REPU, ALEBO MRKVU, A NECHAŤ TÚ VZNIKNKUTÚ ŠTAVU SKVASIŤ pomocou napr. himalájskej soli, pridať nejaké korenie (napr. čierne korenie, rasca, ale nie je to nutné), a vyvarovať sa tak možným pesticídom z "nie bio" kapusty, červenej repu, mrkvy.... ? Alebo mliečne kvasenie vie (aspoň do určitej miery) neutralizovať aj pesticídy ? To si nemyslím....
Ja osobne keď si urobím napr. kvasenú kapustu, alebo kvasenú kapustu s kvasenou mrkvou, či kvasenú červenú repu, tak to tesne pred konzumáciou rozmixujem ručným mixérom, aby som to nemusel kusať (bolia ma z toho dva zuby s plombami čo mám, asi ich treba vymeniť...)... Je to tak navyše oveľa lahodnejšie, len tak bez kusania si to vychutnávam v ústach a jemne hltám...po jedle
Mám dva "minikvašáky" japonskej výroby, z veľmi kvalitného plastu, ktorý je veľmi odolný, a sú to "premakané nádobky"... Chutí mi pomixovať si vykvasenú zeleninu tesne pred jedením, ale rád by som aj zmenu - čisto len šťavu...
Napadajú mi 2 možnosti, ako extrahovať čo najviac "mliečne kvasenej zeleninovej šťavy" z akejkoľvek zeleniny...1. Vykvasiť zeleninu klasickým spôsobom v "kvašáku" (veľkom či malom), precediť ju aby sa oddelila zeleninová mliečne vykvasená šťava od mliečne vykvasených kúskoch pevnej zeleniny, a tie kúsky vykvasenej zeleniny (je ich samozrejme dosť) nechať prejsť odšťavovačom nech z nich ešte niečo "kápne", a tú drť buď na niečo použiť, alebo ju vyhodiť
2. Odšťaviť klasickú surovú zeleninu, zmiešať zeleninovú šťavu v určitom pomere so soľou (neviem, možno na 1 liter šťavy 20g soli ? ...), prípadne pridať aj miso pastu (nepasterizovanú - to je tá čo je v sklenenej nádobke), čierne korenie, bobkový list... No a takto to uzavrieť v nádobe, alebo len prikryť nejakou látkou (nádoby na kvasenie ktoré používam nie sú vzduchotesné a všetko sa krásne vykvasí bez plesne), a po napr. 6 dňoch uložiť do chladničky v uzavretej nádobe, a podľa potreby popíjať napr. 2dcl denne, alebo 1+1dcl, alebo 1,5 + 1,5dcl...
Čo sa týka tej druhej možnosti, o nej som nejak nepočul, NEVIEM PREČO...... Robia sa kvasené pivá v domácich podmienkach, kvasený jablčný nápoj (cíder), hroznová šťava kvasená (kvasí sa čisto šťava bez "drte", získa sa odsťavovaním), kvasený malinový nápoj, atď... ale o kvasenej kapustovej šťave vyrobenej odšťavením kapustovej šťavy, som ešte nejak nepočul. Tak isto ani o takto vyrobenej šťave z červenej repy... ... PREČO ? Je v tom nejaký háčik ?
Napr. taká červená repa bežne z obchodu alebo trhu (na trhu sa bežne predávajú veci, ktoré sa predávajú v zelovococh hocikde, aj v supermarketoch, žiaľ...), bude mať dosť pesticídov v sebe (červená repa ich ťahá dosť intenzívne zo zeminy do seba...), keby sa odšťavila, tak mliečne kvasenie by prebiehalo (na rozdiel od kvasenej nakrájanej červenej repy) bez prítomnosti pesticídov vo vláknine, prípadne s oveľa menším množstvom pesticídov, keby nejaké ostali v šťave (asi nejaké percentá ostanú)......
Na takto vykasenú zeleninovú šťavu (bez kvasenia pevnej zeleniny) ani nepotrebujete kvašák, ani nič zaťažovať, lebo predsa aj samotná šťava na povrchu pri kvasení narezanej zeleniny neplesnivie, splesnivieť môže akurát tak kus zeleniny, keď vypláva nad hladinu šťavy a ostanem tam X dní....
Nie, nechcem sa vzdať rozmixovanej (takto to mám najradšej) kvasenej zeleniny, ale rád by som to striedal s kvasenou šťavou, ideálne urobenou tým spôsobom číslo
2.Máte niekto skúsenosti s kvasenou zeleninovou šťavou spôsobom, že ste odšťavili nejakú zeleninu, a tú šťavu potom nechali pomocou soli kvasiť ? Mám dva "mini kvašáky" (objem 3+3 Litre), chcem ich využívať na kvasenie nakrájanej zeleniny, ale chcem využiť aj nejakú litrovú či dvojlitrovú obyčajnú "zaváraninovú fľašu" na kvasenie zeleninovej šťavy...
_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa.
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda