Lujza píše:
Na úvod pevné zdravie všetkým členom aj nečlenom v novom roku a veľa síl a radosti do života!
Pane Jardo, ďakujem, uznávam, že hokej v PUFA mám značný. ( V preklade bordel a chaos, snažím sa už s chronometrom niečo vymyslieť).
Takže, ak tomu dobre rozumiem, buď pridám ďalší tuk a tak znížim percentuálny podiel PUFA, alebo znížim -vynechám PUFA pod 10%. Vzhľadom k hemangiomu na pečeni mi príde druhá možnosť lepšia. Orechové mlieko som konzumovala denne ráno asi dva roky, čím si slušne asi rozhasujem hormóny- už cez štítnu, doposiaľ som o tom netušila.
Občas som prihodila aj nejaké to ľanové semiačko -aj dve lyžice !!!!
a tekvicové semiačko...mamma mia !!
Vzhľadom k pečeni ( trvalo vyšší Bilirubin a rastúci hemangiom) som sa snažila a to sa aj budem snažiť eliminovať tuky.
Čo hovoríte na celodennú konzumáciu tukov len v podobe kokosáku a PUFA do 5 % ? Bielkoviny doplňujem z CMF do 50g denne. Strava viac menej vege, mliečne výrobky nie a mäsožrút je mi vzdialený ako Antarktida.
Tak obdobný problém má mnoho lidí i když se domnívají že jedí zdravě. Obecně lze tvrdit, že tělo v přírodě žijícího člověka by si v letním období při přežírání tvořilo ze sacharidů tukové zásoby a ty v takové případě tvoří pouze nasycený tuk. Z toho nám logicky vyplývá, že jakýkoliv větší příjem PUFA je pro tělo vždy problematický a pokud jde navíc o variantu omega 6 mastných kyselin, tak se tím výrazně zhorší zánětlivé projevy kdekoliv v těle. Z logiky věci, pokud by člověk se správně vytvořenou tukovou zásobou hladověl, třeba v zimním období, jeho tělo by jelo na nasycené mastné kyseliny a to zcela bez problémů, zatím co v případě zásob vytvořených z nenasycených mastných kyselin musí při hubnutí pálit to co má a tím se rapidně zhoršují záněty kdekoliv v těle. Odpověď je tedy jasná, na nasycené mastné kyseliny můžete fungovat určitě, ovšem dost zrychlují štítnou a čistě teoreticky se tak dá krátkodobě dostávat i do hyperfunkce štítné, což se časem upraví, ale může jít o stavy dost nepříjemné. Projevem jsou třeba úzkosti, což lidi většinou vyděsí a přitom stačí trochu ubrat kokosák a přidat kalorie, aby mělo co hořet a je vše v pořádku. Játrům kokosák vadí minimálně, spíše vůbec s tím by problém patrně být neměl.