SemTamTuPrídem píše:
Jonys : Ale ja nepíšem o extrémoch ako píšeš ty.......... Extrémy NIE SÚ prirodzené, hlavne extrémy súvisiace so športom.... Keď dokážem nalačno odcvičiť celé telo na TRX tak, že je to pre mňa namáhavejšie ako odcvičiť celé telo nalačno v posilňovni (do nej už nechodím, doma mám čerstvejší vzduch, a pri TRX posilňujem aj rôzne stabilizátory, viac sa mi to páči...), a trvá mi to 2 hodiny s krátkymi pauzami (minúta ?), a neprepadám vyhoreniu (hoci si dám riadne do tela...), tak to je dôkaz, že človek si môže dať "kvalitne do tela" aj nalačno. Ja jedávam 2x denne, druhé jedlo približne o tej 13-tej hodine. O to je to "ťažšie", než keby som druhé jedlo dojedol niekedy o 20-tej. A nemám problém. Samozrejme, TRX nie je extrém - nejaká vrcholová súťaž. Lenže ja sa do extrémov, ktoré NESLÚŽIA ZDRAVIU (na rozdiel od hladoviek rôznej dĺžky a typu) púšťať nechcem. A vrcholový šport tým extrémom je, a napíšem bez okolkov, vrcholovému športu typu cyklistika, beh na dlhé trate a podobné športy, po ktorých "odzávodnení" človek upadá často na zem, niekedy aj odpadne, alebo takmer odpadne, to je čistý masochizmus, ktorý by robil len hlupák... To platí aj napr. pre CrossFit, ktorého fanúšikom nebudem nikdy, lebo súťažný crossfit, resp. crossfit, kde si človek chce neustále zlepšovať čas, je tak isto zdraviu ŠKODLIVÝ. Ja cvičím tak, aby to môjmu zdraviu PROSPIEVALO, a takto viem kľudne odcvičiť celé telo nalačno, a to cvičnie nie je žiadne "lážo plážo", lebo z takého cvičenia by svaly nenarástli, resp. len minimálne.
No já jen reagoval když Jarda použil termín "krátkodobá vyšší zátěž" netuše, že on si pod tím představuje nějakou rychlejší vycházku. Přičemž v mých měřítkách je to např. pár intervalů na 105-120% max. wattáže.
Co z uvedených variant slouží zdraví se neshodneme, já si myslím, že zdravému člověku není přirozené hladovět, protože se tělo oslabuje, prostě tu energii mu ze vzduchu nedodáš, a pak může být slabší vůči nepřátelům jako jsou bacily... Naopak vysoká zátěž (pro zdravého člověka) je prospěšná (přiměřeně věku - nehodlám rozepisovat od studiích poukazujících na škodlivost takových prvků pro kardiovaskulární systém a vliv na arytmie. kdy je ve hře vznik mikrothlinek v ne již zcela pružných cévách, kdy následné jizvičky mohou způsobovat poruchy vedení el. impulzů a následně arytmie...). Ale protože vidím, že máš o věc zájem, tak Ti řeknu, že moderním trendem v tréninku vytrvalostních sportů (hlavně tedy cyklistiky, a to i u hobíků) je ústup od najíždění miliard km k tzv. dávkování, tréninku zaměřenému především na schopnost vydržet déle a s vyšším výkonem relativně krátké úseky. Můžu to vysvětlit, ale fakt se mi moc nechce, v pátek...
TRX je jistě právě v tomto smyslu náročnější než železa. Byť si nejen jistý, že z něho lépe porostou svaly (to by asi už profíci kulturisti nezvedali činky, že), ale určitě fyzičku dodá a určitě i líp pracuje s HSS (i když jsou i lepší cvičení cílená tímto směrem - u TRX přeci jen jsou určité "vedlejší účinky" zapojování svalů, které do HSS nepatří a bylo by ideální je nezapojovat). Crossfit je blbost hlavně proto, že je tam hodně zranění. Abych podstupoval takové rizika když mě to neživí, to ne, máš pravdu, cvičit se má pro zdraví. Ale právě jeho přínos pro fyzičku je přesně v tom, co píšu. Bezpečnější ale bude třeba 4-6x300m běhu naplno s minutovýma pauzama (tak trénuje intervaly Hejnová), angličáky v podobném rytmu, dobrý je třeba cvičení s Gun-ex (hodně používají borci MMA, box, rugby, hokej, nebo Krpálek). Ad. hokej: přesně to je sport, kde potřebuješ podat výkon ve vysoké intenzitě opakovaně po krátkou dobu. Přitom musíš mít bytelnou konstituci, tedy svaly, který rychle pálí glykogen....Proto pak vidíš, že když hokejista nestihne vystřídat včas, tak mu může totálně seknout-protože po té minutě, dvou v anaerobním režimu totálně vypálil energii - dostupné cukry.
Jinak Tvůj způsob stravování opravdu považuju za nebezpečný. Ono teď se cítíš v pohodě, jsi mladý, tělo lecjaké chyby toleruje...ale čas je sviňa. Johan Cruyff taky hulil celý život jak fabrika, byl v pohodě...no ale po 60. ho to dostihlo. Kolega dělával na téma stravování zajímavé přednášky s výsledkama studií, měření, velice pěkně, srozumitelně...ale dlouho nejsme v kontaktu, tak nevím, jestli by se dalo k něčemu dostat...