MICHALA píše:
Tak jsem to také asi měsíc dělala a nebyl tam žádný sliz. Nyní je v hotovém kefíru část tekutiny a část hustá, při přendavání houbiček zpět do nového mléka se to přímo táhne a po nalití mléka na houbičky vzniknou trochu bubliny, navíc má kefír opravdu jinou chuť, takový když jsem ho dostala nebyl.
Houbičky chci samozřejmě uchovat, den jsem je nechala odpočinout ve vodě a nyní jim dávám mléko, tento "jiný" kefír jsme zatím dávali slepicím.
Myslíte tedy, že ho můžeme pít ? Nerada bych dětem způsobila nějaké potíže.
Díky Michala
Najpravdepodobnejšie sú dve možnosti. Kefír treba premiešavať, ak nemiešaš, dostane sa ku kefírkaam menej mlieka a môžu vytvárať zrazeniny. Alebo máš na ten liter mlieka už moc kefírok a tie vytvárajú rýchlejšie a väčšie zhluky. To, že spomínaš rozdelenie kefíru na tekutinu a husté nasvedčuje, že sa oddeľuje srvátka - nie je to na závadu, stačí dobre premiešať. Ak nechceš aby sa to oddeľovalo, miešaj ho častejšie. Keď robíš kefír pri izbovej teplote, musíš častejšie zamiešať. Keď robíš v chladničke, stačí ráno a večer vybrať ho, zamiešať a vrátiť do ľadničky. Kefírky sa po tom kúpeli čo si im spravila, musia spamätať. Daj im čas, zodvakrát im ešte vymeň mlieko, oni začnú zase kefírovať. Pokiaľ sú biele, tak im nič nechýba, problém by bol, keby zhnedli, to by bolo viac menej po nich.
A neumývaj!