krasnagadgetka píše:
Dobrý den,
prosím o rady:
1)Jaké mléčné výrobky, sýry neobsahují casein? Na internetu nemohu nic najít.
2)Je možné a lepší nahradit tvaroh kozím mlékem, kefírem, jogurtem?
3)Je nutno použít měkký tvaroh? Co myslíte tím živým tvarohem? Nikde jsem to tu nedohledala.
4) Není lepší nahradit tvaroh např. čočkou, slunečnicovými semínky, myslím kvůli caseinu?
5) Je lepší použít kozí tvaroh nebo tvaroh od kefírových koubiček než kravský?
6)Jestli použiji zlaté nebo hnědé lněné semínko, je prakticky jedno?
7)Sirná patlanina by neměla vadit ani při candidě?
Lze patlaninu konzumovat každý den kvůli caseinu?
9) Kozí mléko má méně kaisenu, než kravské a ovčí mléko?
Moc děkuji pane Jardo.
Na nieco Ti odpoviem uz ja.
Citace:
2)Je možné a lepší nahradit tvaroh kozím mlékem, kefírem, jogurtem?
osobne, a myslim, ze malokto to ma odskusane, ci to bude fungovat rovnako, lebo dolezite je, aby tam prebehla ta biochemicka reakcia, chcelo by sa to opytat priamo Budwig, ale ta uz nezije.
V kazdom pripade, ide o to, aby tam bol rovnaky pocet sirnych aminokyselin, cize 100g tvarohu musis nahradit 300g jogurtu, lebo zvysok tej hmotnosti je sirovatka/voda. Rovnako pre mlieko ci kefir. Minimalne vsak, to kozie mlieko nechaj skysnut, lebo tvaroh sa vyraba vlastne zo skysnuteho mlieka.
Citace:
3)Je nutno použít měkký tvaroh? Co myslíte tím živým tvarohem? Nikde jsem to tu nedohledala.
makky tvaroh je mysleny, asi odtucneny. Urcite som proti nizkotucnym mliecnym vyrobkom. Pouzi plnotucny ked uz tak. Na nete najdes mnoho receptov, ze sa ma pouzit nizkotucny... kvoli tomu, ze zivocisne nasytene tuky vraj skodia. To je nezmysel, a prave v mliecnom vyrobku je dolezite, aby tam tie tuky boli, lebo tak je to stavane, aby sa to travilo spolu. Cize v skutocnosti, skodia odtucnene mliecne vyrobky.
Citace:
4) Není lepší nahradit tvaroh např. čočkou, slunečnicovými semínky, myslím kvůli caseinu?
ak to myslis do sirnej patlaniny, tak urcite nie. sirna patlanina sa vola kvoli sire, ten nazov tam nieje len tak, a reakcia potrebuje prave sirne zluceniny, ktore sa napriklad nachadzaju v tvarohu.
Citace:
5) Je lepší použít kozí tvaroh nebo tvaroh od kefírových koubiček než kravský?
Urcite ano. Ludia ho nepouzivaju kvoli cene, ze na trhu je predrazeny a tazko dostupny, a vyrabat sa im ho nechce.
Citace:
6)Jestli použiji zlaté nebo hnědé lněné semínko, je prakticky jedno?
Ano, maju to iste nutricne zlozenie, lisia sa len v chuti, to zlate ma taku menej vyraznu lanovu chut, v niektorych receptoch sa viac hodi. Je vsak vzdy aspon tak 2x drahsie, nez hnede lanove, preto mne to pride ako plytvanie peniazmi.
Citace:
7)Sirná patlanina by neměla vadit ani při candidě?
Myslim si, ze nevadi, lanove semienka a olej ju nijako nezivia, u mliecnych vyrobkov je to kontroverzne, niektori tvrdia, ze hej, ze tie mliecne cukry, ktore tam vzdy v nejakom mnzostve ostanu. A kefir, ze vraj ju zivi, to mi povedala jedna teta u Subotica, lebo obsahuje kvasinky, a pri kandide nieje vhodny.
Ja si ale myslim, ze cestu zaludkom nic neprezije, do 2 hodin je vsetko mrtve, takze jedine ak tie cukry mozu skodit. Pouzil by som teda vyrazne vyfermentovane mliecne vyrobky v tomto pripade a pridal tam vzdy aj kokosovy olej.
Citace:
8) Lze patlaninu konzumovat každý den kvůli caseinu?
Prinos sirnej patlaniny predci negativa toho kazeinu. Ale ak mas alergiu, tak je to diskutabilne, v tom pripade by som pouzil vegansku verziu sirnej patlaniny s porom a cibulovinami. Popripade pozri odpoved nizsie
Citace:
9) Kozí mléko má méně kaisenu, než kravské a ovčí mléko?
Takze, tu je to trochu zlozitejsie, mas dva druhy kazeinu, A1 a A2... bezne mlieko obsahuje hlavne A1. Zistilo sa, ze tie zapalove procesy vyvolava len A1 kazein A2 nie.
https://draxe.com/goat-milk/Inak mnozstvo kazeinu v kravskom mlieku je asi 80% z bielkovin, u ludskeho je to okolo 45%. Kozie neviem najst pri zbeznom hladani na internete ani ja, ale pocul som ze je blizko ludskemu, tak je mozne ze nebude obsahovat tolko kazeinu. V kazdom pripade, kozie obsahuje iba kazein A2... cize, nesposobuje ludom zapaly, preto sa pouziva pri intolerancii mliecnych vyrobkov.
Este je nutne podotknut, u nas som to nevidel, ale existuje aj takzvane A2 kravske mlieko, niektore kravy su vyslachtene tak, ze davaju iba A2 kazein.
https://en.wikipedia.org/wiki/A2_milkU nas, sa nedavno objavilo Jerseyske mlieko, ktore ma jednak 5% tuku, a jednak, je to prave to, co obsahuje iba A2 kazein. Je dost drahe, liter stoji okolo 2 euro. Ale rozhodne je zdravsie, chutnejsie, aj vyzivnejsie. Dostanes napriklad v tescu, vo farmarskej trznici atd... v tescu som videl aj mliecne vyrobky, syry, atd vyrobene z jerseyskeho mlieka.