Dobrý deň, ďakujem za odpoveď
Citace:
Obecně vegetariáni by si měli dávat pozor na to, aby jim nechyběl vitamín B12, vápník, železo, zinek, kreatin, carnosin, omega 3 (DHA), taurin.
Všichni kdo nežijí venku by si měli hlídat hladinu vitamínu D.
Vám podle vlasovky ze všeho nejvíc:
1. chybí křemík (viz Ca/Si)
2. chybí vitamín B12 (K/Co)
3. chybí selen (I/Se)
4. chybí sodík
Ďakujem za radu, čím by som mal podla Vás chýbajuce doplniť ? Nejaké odporučenie v strave ?
"Máte nějaký rozumný důvod proč nejíst maso/mléčné produkty/vejce ?
Pokud vám nechutnají, tak máte problém s trávením (deficit HCl, tvorba kvalitní žluče). Pokud to je vaše rozhodnutí, tak kde má vaše tělo brát vitamín B12 a další věci, které se dají získat jen z masa/vajec/mléčných produktů/hmyzu/ryb/ ... ?"
Ano presne tak, skoro vôbec mi to nejde na chuť, dokonca keď to občas zjem tak mi je tažko, začnu ma páliť líca, občas ma pichne aj v žlčníku, som si vedomý že mám problémy s trávením, ale neviem kde konkrétne, k doktorom som chodil a nič mi nenašli, Mal som robene testy na Histaminovu intoleranciu, Lepok, alergie .. všetko dobre až na kazein, moc nemusím mliečne výrobky, Mlieko mi absolutne nechutí je to ako čistá voda ktorá ma bielu farbu.. syry.. to je skoro to iste čo s vajcami.. Ja mam dokonca aj pocit že keď som jedol také potraviny, tak som bol agresivnejší a podraždenejší (to som aj teraz ale dokážem to viacmenej zvládať) mäso mi moc nechutí.. tam je ten dôvod aj s vlastneho rozhodnutia, aj keď uznám jednám nie moc racionálne a na B12 ktoré si občas len tak dám, ho nijak nesuplementujem ani nič podobné takže tu je chyba čisto len moja a z vlastnej nevedomosti, takže ďakujem za radu.
Úprímne, kyselinu som skúšal dopĺnať jednak Betain HCL (tobolkami) 600 mg hcl - 2 s každým jedlom, alebo už po novom cca rok 3,5 % kyselinu chlorovodikovú, ktorú som pre niekoho dávkoval obrovskom množstve no ja som vždy mal tažko v žaludku, pokial som si dal tých odporučaných 5-15 kvapiek mal pocit že mi to absolutne nepomáha, jedlo mi stálo v žaludku ako keby som si ani tu kyselinu nedal, tak som dávkoval 30-50-70 a ked som zjedol fakt velke jedlo tak aj 100 kvapiek a vtedy som sa cítil celkom dobre, no bohužial, teraz som asi doplatil na svoje podcnenie toho a ked si dám kyselinu (trošku väčšiu dávku na ktoru som bol zvyknutý tak mi je strašne tažko , preto teraz nedodávam kyselinu vôbec, alebo len v minimalnom množstve.
Ako zaistim to, aby som mal kvalitnú žlč ?? Už viac krát som sa snažil riešit pečeň, či kúrami či napríklad pestrecom, často to skončilo ešte horšie, dokonca ma začali často páliť spominané líca.. je to z pečene ale netuším jak si ju mam naozaj dať dokopy.. doktori somnou už nespolupracuju petože mi robili viac testov a všetko dopadlo dobre, takže nemam overené nejakými testmi ale viem že tam ten problém je no neviem ako ho vyriešit, skušal som Pestrec - čas, drvinu, cele semiačka žuť ani jedno nepomohlo a z väčšiny prípadov sa prejavilo pálenie lic, okrem toho pálenie líc nastáva ked si dám väčšie jedlo a tažšie, alebo pri alkohole, najmä tvrdšiom, víno v menšiej miere je celkom ok. Cennim si vaše rady preto by ma zaujímal váš nazor a prípade aj nejaká rada ako postupovať ďalej.
"Vaše tělo by asi ocenilo kvalitní maso, kvalitní tuky (také nějaký ten rybí tuk), kefír nebo jogurt, méně sladkého ovoce a místo něho zelenou zeleninu ... Bezlepkové pečivo by asi bylo o kus lepší, než celozrnné a bez pečiva to také jde. Co těstoviny, ty jíte ? Pokud ne, tak kde berete energii - z ovoce ?"
Takto, ja niesom čisto vegetarian, len do mojho jedalnička sa mäso nedostane moc často, ked mam fakt velmi chut tak si to doprajem no necítim sa moc dobre po nom či fyzicky tak aj psychicky, nechcem to jesť z vlastných dôvodov , či už z hladiska zdravia ale aj iných. Ani nemám daný žiaden jedalniček som v štádiu keď ešte len hľadam čo je pre mna správne, no budem úprimný mam v tom chaos, ale v buducnosti sa vidím tak že mäso a z velkej časti nejem mliečne vyrobky, jedine čo mi chutí je bryndza a tvaroh si robím s lanovými semiačkami a rozmixujem to (sirnu patlaninu) Chcel by som sa stravovať podobne ako tu hovorí pan Jarda aj keď zatiaľ o jeho strave neviem všetko no je pre mňa vzor nestravovať sa "klasickou stravou" Alebo dalo by sa povedať aj Západnou.. kde je výskyt civilizovaných chorob obrovský za ktore z časti určite zlá strava môže, ja si chcem dať do poriadku trávenie, psychiku a chrbticu, aj ked zatial neviem akou stravou a dalšími inými prostriedkami toho dostiahnem, v doktoroch som sa sklamal a uprimne ma ich spôsob (už ak by mi aj dačo diagnostikovali) neláka a ani neverím že to dokáže fakt pomôcť, za mna to je potlačovanie príznakov ktoré sa neskor aj tak prejavia ešte horšie, ak je niekto pohodlný a nechce byť zodpovedný za svoje svlastne zdravie nech sa mu páči, toto moja cesta není, aj keď zatiaľ som sa moc nepohol, som ochotný zmeniť životosprávu len neviem ktorá je vhodná ..
Velmi sa mi páči strava surová, dokonca mi aj chutí, len neviem čo dalej, pečivo neni bohvie čo a neviem čim by som ho nahradil, mám tak trochu problémy s cukrom (nemam cukrovku) ale dost rýchlo sa mi mení cukor, často mi klesne pod optimálnu hladinu a som nervozny a podráždený čo bol aj môj problém ked som sa stravoval podla Jardy, ovocie na chvilku pomohlo alebo štava, ale po pár hodinach bol moj cukor zase nízky a ja som nevedel čo dalej jesť, zelenina moc sacharidov nemá, a pečivo prekysluje organizmus, prudko zvýha cukor (dokonca aj jedlo s Nízkym GI neni uplne OK ak je ho väčšie množstvo alebo aby som sa lepšie vyjadril ide o glykemickú nálož..)
čo môže časom spôsobiť až cukrovku typu 2 (toto mam z knihy Tomaša kašpara) , a ja mam pocit že by som mal kvoli tým mojim problémom s cukrom byť na pozore a dávať si pozor, ale neviem ho vylučiť zo stravy jednak obsahuje lepok, ako dalšie može viesť k cukrovke a po tretie prekysluje organizmus.. ak by som sa mal držať zásad Jardy, tak zemiaky jedine surove a tie neviem ako su na tom so sacharidmi, tepelne upravene to ako náhrada može byť ale nedá sa stále robiť len zemiaky a tiež tam može byť problem s cukrom (vysoký GI ktorý rýchlo zdvihne cukor v krvy.. ) to iste ryža.. .. tak čo mam jesť ? cestoviny je ten istý problém ako pečivo.. jedine čo sa da tak trochu regulovať je typ "muky" z ktoreho je.. čo možno trochu zníži GI ale stejnak žiadna výhra.. okrem rýchleho cukru ktore mi dodá neviem.. (spýtam sa je moj postoj dobrý takto posduzovať stravu?? alebo nie? Fakt ma to zaujima neviem čo je správne.. chcem v tom mať poriadok) ale zase neverím že naši predkovia museli takto trpieť so stravou aby ju mali "zdravu" Ked som na mesiac a pol skúsil čisto ovocie, zeleninu, orechy, tak som musel bojovať sam so sebou aby som vydržal, chcem sa zdravo stravovať ale nechcem celý život bojovať len s tým aby som dodržoval zdravu stravu, nemalo by to byť prirodzene ? Nijak extra neriešit jedlo, pokial je zdravie? Prečo ak ja mam jesť zdrave jedlo tak musím vlastne sam seba prekonávať aby som pri nom ostal, v skratke, niečo mi tam chýbalo.. niečo čo by ukojilo ten "hlad" ale inak mi ta stráva celkom vyhovuje, až na poslednu vašu vetu, problém s energiou tam je, len z ovocia je tažko mat veľa energie na celý deň, ak sa mýlim rád sa neham opraviť sam som to skúsil a chcel by som sa k tomu velmi rád vrátiť len potrebujem nejake náhrady sacharidov (pečiva atď.. v zdravej forme ktore fakt nespôsobuje nejake výkyvy cukru nad určitu hladinu) najlepšie niečo s Nízkym GI (alebo skôr tu nálož) čo nasíti a nedvyhne to moc cukor. Ďakujem za prečítanie, rád by som bol teda ak by mi niekto pomohol v tomto, sam mam v pláne pokračovať v skúmaní čo je pre mna dobre a nepoškodí to moje zdravie, ale budem rád ak mi niekto poradí prímem radu či pomoc od každeho, topiaci sa aj stebla chytá, kludne ak sa to sem nehodí mi napíšte sukromnu správu Ďakujem a pardon za to že je to take dlhé. Ako to vydíte vy ? aká je pre vás vhodna strava? Kludne mi napíšte SZ, prípade do inej témy, stači mi potom hodiť link a ja si to prečítam tam