Dobrý den všem,
prosím vás o radu.
Mám dvě zdravé děti, jsem momentálně v 8mém měsíci těhotenství po předchozích 2 prodělaných raných potratech v průběhu 2 let (oba v 8tt). Od počátku toto těhotenství probíhá naprosto v pohodě, hlavně proto, že jsem v pohodě já. Nicméně, docházela jsem na endokrinologii s hypofunkcí ŠŽ, s tím, že udržuji TSH pomocí stravy mezi 4-6 a fT4 kolem 11. Poté, co jsem otěhotněla a lékařka mi vyhrožovala, že pokud nezačnu okamžitě brát euthyrox/lerox, tak za a) určitě zase potratím nebo za b) ohrožuji dítě demencí a také jsem při poslední návštěvě seděla v čekárně a slyšela ji jednat s cca 8mi pacienty stylem :"Takže vám ta substituce už nestačí, zvýšíme jí" "Vám ta substituce zabírá, pokračujte" "Vás posílám na předoperační vyšetření, tady už nic jiného nepomůže".... a to stále dokola, jsem tam chodit přestala úplně. Moje gynekoložka o mé hypofunkci ví a poté, co jsem jí sdělila, že do mě ty hormony nikdo nedostane a že to riziko potratu klidně ponesu mě odeslala do rizikové poradny. V rizikové poradně se docent podivil, co tam dělám, když jsem zdravá, na hodnoty ŠŽ prohlásil, že to není tak strašné a že pokud léky netoleruji, ať je tedy neberu. Ovšem "pro jistotu" mi předepsal Urogestan, tedy další hormony. Samozřejmě jsem je nebrala/nezaváděla, ale neřekla jsem to v poradně, naštěstí, někdy kolem začátku 7mého měsíce je přestal předepisovat
)). No, odebral mi nějaké imunitní protilátky a zjistil, že mám zvýšenou koagulaci a už měsíc trvá na tom, abych si začala píchat nízkomolekulární heparin v "preventivní" dávce. Dneska už jsme se trochu nepohodli, když zjistil, že jsem nebyla ani na testu na cukrovku, ani na ultrazvuku v 30tt a kdy on trvá na tom, že ohrožuji sebe i dítě, já trvám na tom, že si nic píchat na ředění nebudu, že budu ředit krev přírodně či homeopatiky...a že to těhotenství je naprosto fyziologické a v pořádku. (Prý: "Jak to můžete vědět?" Já:"Ještě se vám nestalo, že jste něco věděl bez věděckých důkazů?"...). Beru tkáňovou sůl KaliMur, která ředění pomáhá, tady jsem si dohledala, že zásaditá strava ředění pomáhá, jím občas sirnou patlaninu, ta mi dělá moc dobře, hodně ovoce a zeleniny, teď spíš vařené, ale nevyhýbám se ani masu či běžným přílohám, kromě lepku, ten nejím. Je ještě něco, čím bych mohla napomoci? Podotýkám, že nemám žádné křečové žíly (tedy alespoň o nich nevím), pravidelnou stolici 2-3x denně (trochu jí pomáhám hořčíkem, protože mám zpomalenou peristaltiku díky zvětšené děloze), cítím se bezvadně, ani nemám takové ty těhotenské únavy, co si pamatuji z obou předchozích těhotenství...
Jen potřebuji podpořit, že dělám dobře, když neposlouchám zkušeného a uznávaného lékaře, ev. co udělat lépe. Dneska jsme si zase říkala, že vlastně nevím, proč tam chodím, ale nechci rodit doma, tak si myslím, že v porodnici budou chtít vidět alespoń trochu vyplněnou těhu průkazku
.
Budu ráda za vaši reakci či zkušenost.
Pokud jde o ředění krve, tak určitě pohyb, psychický klid, tučné ryby, z našich pstruh, sumec, úhoř a mořské raději menší, třeba sardinky a sledě, ale fungují i jiné. Dále se dá k naředění krve používat celkem dost druhů koření a bylin, ale ne vše znám tak dokonale, abych mohl tvrdit s jistotou že to mohou těhotné ženy. Zda děláte dobře když neposloucháte lékaře toť otázka, mnohdy to lidem zachránilo i život, ale ne vždy se lékař plete, spíše to řeší po svém tou nejednodušší cestou kterou to navíc řešit i musí, protože pokud se něco nepovede a on bude muset vysvětlovat tak těžko zdůvodní proč vám radil jíst ryby a nepoužil léky.