mohy píše:
Chcem sa opýtať, dá sa probiotikami predávkovať?
Konkrétny prípad bol, že svokor cukrovkár mal predpísané probiotiká, ktoré musel jesť spolu s jogurtom. Po asi 3-4 mesiacoch užívania dostal črevné problémy a zakázali mu ich konzumovať stým, že už ich má moc a to mu spôsobuje tie problémy.
Dá sa teda predávkovať, keby sa užívalo 2-3 násobok odporúčanej dennej dávky dlhodobo?
Pri užívaní odporúčanej dennej dávky sa predávkovať dá asi ťažko, nakoľko samotný výrobcovia odporúčajú dlhodobé užívanie.
Ono, crevo pri priblizne rovnakom kolobehu stravy, a emocnych stavoch, ktore clovek zaziva, ma tendenciu ustalovat sa v urcinom rovnovaznom prostredi. Rovnovaha mikroorganizmov nemusi byt vzdy prospesna pre cloveka, napriklad, pri stave, ked je tam malo vlakniny, a sliznice su prekyselene, crevo proste nadobudne rovnovazny strav, ktoreho sucastou su aj rozne plesne, ci kandida. Myslim, ze u kazdeho cloveka je podla prostredia, v ktorom zije a sposobu zivota, ta rovnovaha inde, a rovnako aj zlozenie mikroflory, ktore by mu bolo najprospesnejsie. Neda sa tu zaviest nejaka sablona, ktora by bola najucinnejsia pre kazdeho. Uz aj od tvaru creva bude napriklad zavisiet, ake zlozenie v ktorej casti musis mat, a toto nejak presne doladit pomocou tabletiek nebude mozne. Avsak, dominantnejsie druhy probiotik, ktore byvaju zastupene vo vacsej miere, urcite musia byt sucastou mikroflory, a pokial ich tam je malo, vtedy sa urcite oplatia doplnat. Otazne su vseliake druhy, ktore su tam zastupene v malom mnozstve... prave tam hrozi "predavkovanie", ked budes doplnat iba tie vo velkom mnozstve, moze to vytlacit nejake ine druhy a rozladit to. Preto asi kazdy clovek musi prijst na to sam, co mu najviac prospieva... ale v zasade, najdolezitejsie mi pripada udrzovat si crevo co najcisnejsie, hlavne co sa pH tyka, nemat v jeho okoli usadene vseliake hlieny, a mat nakopnuty imunitny system, a potom si myslim, ze v takomto prostredi si telo ten rovnovazny stav proste udrzi samo, a nepotrebuje na to ani ziadne tabletky. Dokym tam ale ten stav nieje, zlepsovanie rovnovahy pomocou probiotik je vzdy strelba od boku, proste urcite existuje nieco, co zabera najlepsie, ale u kazdeho to bude nieco ine, a je na dotycnom aby to vypatral.
Cize, ja som to pochopil tak, ze treba proste zacat skusat vramci financnych moznosti, a to v poradi od cenovo najvyhodnejsich tablietiek a probiotik. Ked niekto zisti, ze crevnu situaciu mu zlepsuju az najdrahsie tabletky za 40 eur, potom sa musi rozhodnut, ci mu tie peniaze stoja za to. Pokial niekto zisti, ze uz obycajny jogurt alebo kysla kapusta mu vyrazne pomaha, potom ma stastie a usetri mnoho penazi, a asi by nemalo zmysel platit tie za 40.
Co sa tyka toho iherbu, vie niekto uviest nejake konkretne linky na tie "najoptimalnejsie" probiotika? Je ich tam strasne moc.
Este ma napadlo, ze su 2 druhy probiotik, v inaktivnej forme a aktivne. Tie druhe sa musia skladovat v ladnicke, a tie prve sa (ze vraj) prebudia v creve. Da sa tomu doverovat? Mne sa zdaju doveryhodnejsie tie aktivne z ladnicky.