Mat píše:
Tiež si myslím, že je to "pritiahnuté za vlasy". Ked vypijete každú pol hodinu tú štavu tak dokedy idete obedovat tak sa tie štavy(pokial sú vobec rozriedené) za ých 30 min zrovnajú. Ja osobne to s tým ovocím robím tak, že zjem tých 600g. To kilo jahod samozrejme nejem každý den, ale niekedy je im proste tažké odolat. Na druhej strane je to v podstate samá voda. Okrem toho ovocie sa trávi velmi rýchlo, ked sa je ráno iba pol hodinu a trávi sa v čreve a nie v žalúdku. Ja osobne dokedy idem obedovat tak prejdú cca 2-3 hodiny od konzumácie ovocia a štavy. Ja som na ovocie už zvyknutý a jem ho už iba ráno.
Pokial viem tak ovocie kvasí hlavne v kombinácii s nestrávenou potravou iného charakteru, ktorá leží v žalúdku.
Mimochodom medzičasom som sa stretol s názorom, že delená strava je hlúpost, lebo vraj žalúdok pri konzumácie akejkolvek potraviny, či už "kyslej" alebo "zásaditej" dá pokyn na vyprodukovanie kysleliny. Toto tvrdenie, v prípade, že by bolo správne deklasovalo nielen delenú stravu, ale aj Váš sposob stravovania. Našiel som aj podobné články, jeden sa zaoberá aj prímom tekutiny.
NEPITE POČAS JEDLA
Ďalší z množstva predsudkov, ktoré sa nezakladajú na pravde. Samozvaní „odborníci“ na výživu hovoria, že tekutina, ktorú prijmete počas jedla, rozriedi žalúdočné šťavy a tak spomalí a sťaží trávenie. Ani túto teóriu nikto ešte nepodložil žiadnym dôkazom. Vedci sa skôr zhodujú na opačnom tvrdení, že pitie počas jedla tráveniu pomáha, dokonca aj vtedy, ak pijete alkohol. Ten je však sám osebe veľmi kalorický, takže ak popíjate, nečudujte sa prírastkom tukových vankúšikov. MUDr. Peter Minárik: „Vždy hovorím, že sa treba riadne napiť pred aj počas jedla. Je to výborný ťah u obéznych ľudí, ktorí sú na redukčných stravovacích dávkach a majú menšie porcie, než na aké boli navyknutí. Voda v žalúdku, prípadne s troškou rozpustnej vlákniny, perfektne zasýti. Stačí veľmi jednoduchá skúška: Vypite nalačno pol litra čistej vody. Ľahšie sa adaptujete na menšie množstvo jedla. Musíte však piť nekalorickú tekutinu, nie pivo, víno, mlieko, polievku ani sladené nápoje, iba vodu. Teóriu o „rozrieďovaní tráviacich štiav“ pitím počas jedla počujeme len z úst laikov, od žiadneho odborníka ani z odbornej literatúry. Najnovšie sa objavujú správy o tom, že treba menej piť, vraj maximálne dva litre tekutín do dňa, a treba sa riadiť pocitom smädu. Tieto informácie sú dosť otázne a v niektorých prípadoch možno až škodlivé.“
DELENÁ STRAVA JE NAJLEPŠIA
Fáma, že zažívací trakt ľudského tela nezvláda určité kombinácie potravín, k nám priletela len pred pätnástimi rokmi, no už sa tu udomácnila ako nejaká odveká múdrosť. Podľa jej prívržencov sa bielkoviny nemajú jesť s uhľohydrátmi, lebo to spôsobuje tráviace problémy a následne vraj aj priberanie. Veda a výskum sú celkom opačného názoru. Rôzne druhy jedál, konzumované spolu, zažívaniu iba pomáhajú. Keďže človek je už tisíce rokov všežravec, tráviace enzýmy nášho organizmu sú uspôsobené tak, aby v pohode zvládli spracovať všetko, čo jedávame. Navyše len veľmi málo potravín sú čisté sacharidy alebo bielkoviny. Väčšinou je to mix oboch. Namiesto nezmyselného obmedzovania sa radšej usilujte o vyváženú a pestrú stravu. MUDr. Peter Minárik: „Nepoznám nikoho, kto by sa oddelene stravoval po celý život. Je to zaťažujúce, obmedzujúce a najmä zbytočné. S chudnutím nemá delená strava nič spoločné. Ak ľudia pri nej chudnú, tak nie v dôsledku delenia, ale pre redukciu energetického obsahu. Pri rovnakých kalóriách by chudli, aj keby nič neoddeľovali.“
Vopred sa ospravedlňujem, že Vás oberám o čas a za názor ďakujem.
Co na to chcete za názor, pokud jste na základě svých dosavadních zkušeností dosud nepochopil, že celé toto povídání, je bohapustý blábol člověka s titulem, jako veliké množství dalších nesmyslů, šířených vědeckými kapacitami s mnoha tituly, před i za jménem, tak není na místě, Vám cokoliv dalšího vysvětlovat. Jediné, co musí člověk pochopit, že jakýkoliv sebe fundovanější názor, libovolného vědátora, který nefunguje v praktickém životě, je prostě slušným slovem k ničemu, ale jistě by sem seděl mnohem razantnější výraz. Navíc hovadiny z těchto dvou prohlášení, si můžete, celkem bez velkých problémů, snadno na svém organizmu ověřit a porovnat se stavem, který vzniká po mnou, nevědecky doporučených postupech.