Růžičková píše:
Vážený panem, dobrý den.
S velkým zájmem pročítám vaše články v časopise Recepty prima nápadů a myslím si,že jen málokdo má odvahu se do toho pustit.
Mám ráda zdravou stravu,ale toto je úplná řehole. Škoda, že jsem o dost starší než vy, takže se nedozvím, jakého věku se dožijete
a myslím si, že tento názor je dost zavádějící. Moji rodiče se dožili více jak 90 let a žili naprosto nezdravě, já se o to hodně snažím a nemoci mě klátí.
Ze třech "bílých jedů" nejím vůbec 2 - mouku a cukr. Mléčné výrobky, hlavně ty zakysané ano a hlavně si vybírám. Souhlasím s vámi,že krávy jsou špatně krmené a že se to přenáší do mléka, ale vy sníte podle "vzorového jídelníčku" dost ořechů a o těch se přece říká, že nejsnáze a nejvíce přenášejí plísně - to nevadí?
Nevadí Vám při tam malém výběru potravin omezený a jednotvárný jídelníček?
S pozdravem D.Růžičková
No nevím, zda je to řehole, já bych to spíše nazval životní filozofií. Jakého věku se dožiji , to záleží do značné míry, nejen na stravě, ale také pracovní a stresové zátěži, která je v mém případě bohužel dost značná. Vaši rodiče mohli žít v klidu, dříve to celkem šlo a tak mohli více hřešit. Z bílých jedů, právě mléko, považuji za nejhorší vůbec a sám jsem se mléčného produktu nedotkl, již více jak 26 let. Ono se toho říká, třeba že mléčné produkty, jsou výborné na klouby a já zase říkám, jezte sýry, nejlepší jsou tavené a budete mít umělé klouby, co nejdříve. Některé ořechy jsou ale skutečně zaplísněné a platí to hlavně pro arašídy, které například z tohoto důvodu, také nejím více jak polovinu svého života. Spory plísní jsou prakticky všudypřítomné a nedá se jim vyhnout, lepší je udržovat pravidelnou očistou střevní trakt a pojídat preventivně fungicidní rostliny. Já si myslím, že můj jídelníček je mnohem bohatší, než jídelníček většiny běžně se stravujících lidí, kteří jedí dennodenně flákotu, k tomu knedlík, rýži, brambory a UHO, pro neznalé, zkratka pro všeobecně oblíbenou a naprosto všude dostupnou (univerzální hnědou omáčku) a tyto produkty, mi tedy opravdu nijak nechybí.