Xion píše:
A ked sa tie mnozstva jedia vo varenom stave, tak sa telo z bielkovin nepriotravi?
Inak, viem ze podla teorie delenej stravy, sa nemaju obiloviny a strukoviny miesat, no cital som o najnovsich vyskumoch, ktore ukazuju, ze Hayova dieta zlozena na zaciatku storocia nieje az taka presna a telo ma celkom dobre mechanizmy, ako travit obiloviny a strukoviny sucasne. Nieje to vsak z hodnoverneho zdroju, no tiez si myslim, ze jest obiloviny so strukovinou nebude tak kriticke, ako sa o tom niekedy hovori. Navyse, tato kombinacia predsa obsahuje bielkoviny, ktore sa dobre doplnaju.
Ja sa len zamyslam, cim nahradit doporucovane davky energie. Napriklad, taky obed 100g priloha obiloviny - 1500 KJ, a k tomu hlavne jedlo, vacsinou byva dalsich 1000-1500, a k tomu zeleninovy salat. Cize taky obed varaka dava 3000 KJ a vela ludi na tom ani nepriberie, a ked sa nejak viac hybu, alebo nebodaj posiluju, je to dokonca aj malo. Cim to nahradit v surovej strave? Zjem pol kila zeleniny, tam mam ani nie 1000 KJ, nejake klicky, trochu oleja, to da horkotazko 1500 KJ. Je to postacujuce? Myslim pre cloveka, ktory sa poriadne hybe... ale keby dal napriklad vacsie mnozstvo klicenych obilovin a strukovin, je to co sa tyka kalorii zodpovedajuce normalnym varackym obedom.
Viem ze nerad pouzivate kalorie, ale na priblizny odhad niesu zas take zle. Ake davky KJ doporucujete zjest pocas dna pri fyzickej zatazi, napriklad take bezne aktivity vecer futbal alebo behanie.
Doobeda ovocie - 3/4 kila - 1500 KJ
Obed - 2000 KJ
Olovrant - nejake orechoviny - 2000 KJ
Vecera - ako obed 2000 KJ.
Bolo by toto dostacujuce (verim ze pre cloveka co sedi na zadku ano, ale pre cloveka, co ma napriklad fyzicku robotu alebo sportuje)?
Víte, teorií je opravdu mnoho a velice se rozcházejí, čili vezměte si na pomoc holou logiku a nechte teorie teoriemi. Náš dávný předek, jednak obilí, ani luštěniny nevařil, neměl totiž v čem a nad čím, dále pochybuji, že když někde u lesa žvýkal syrové obilí, cíleně si k tomu donesl ještě odjinud luštěniny. Pokud se na to podívám takto jednoduše, logicky mi vyjde, že na podobnou kombinaci nás naši předkové nevybavili, protože se v jejich stravě prostě nevyskytovala. Jednorázově to žádný velký problém znamenat nebude, ale při dlouhodobém používání vidím celkem reálné narušení dobrého trávení.
Srovnávat syrové jídlo s vařeným, nemá žádný smysl a počítat to přes nějaké kalorie, už vůbec ne. Jako jednoduchý příklad, uvedu svůj dnešní pracovní den. Ráno 5,30 ořechové mléko 0,5 litru a postupně ještě 1,5 litru čerstvé šťávy, většinou z melounové slupky s cca 1,5 cm silnou vnitřní vrstvou. V 8,00 ovocný salát cca 500g s rozinkami, kokosem a polévkovou lžící lněného oleje. Potom jsem celý den, na plném sluníčku, pouze v kraťasech, řezal dříví na zimu a za celý den jsem pořezal skoro dvě nákladní auta. V průběhu řezání, do 17,30 jsem vypil pouze 0,5 litru živé vody, jídlo žádné. V 18,00 opět melounová šťáva cca 1 litr a v 18,30 oběd s večeří zeleninový salát cca 600 g s patlanicí z lněného oleje. Než půjdu spát, tak ještě vypiji cca 1 litr melounové šťávy. Na kalorie jsem to nepočítal, to nechám na Vás, ale dle mého názoru to naprosto neodpovídá odvedenému fyzickému výkonu. Celý den jsem byl naprosto v pohodě, bez jakékoliv známky únavy a přes neskutečné polední vedro, jsem se nijak nepotil. Předpokládám, že na kalorie bude moje celodenní jídlo celkem chudé a jak vidíte nepředstavuje to žádný problém. Z toho já usuzuji, že jsou kalorie naprosto nesmyslná nic neříkající čísla, nemá význam se s nimi zatěžovat a komplikovat si tak život. Důležité je být v pohodě, pokud bych se narval například řízkama, tak mám kalorií nesporně dostatek a nepořežu ani polovinu, budu zpocený jako prase a večer omdlím. Jak vidíte celkem snadno Vám odpovídám a mozek stále docela funguje. Tento problém tedy neřešte v teoretické rovině, to je k ničemu, prostě si to vyzkoušejte a přijdete na to, jak je Váš dotaz zbytečný.