Nivin píše:
Dobry den pan Jarda,
chcem sa Vas opytat, cim mam zacat o mesiac prikrmovat svoje 5-mesacne dieta, ktore je doteraz vylucne na materskom mlieku a "ak Boh da, tak az do troch rokov aj bude"- pretoze dcerke nikdy nechcem dat kravske mlieko, ani ziadne vyrobky z neho.Lekari radia prikrmy z varenej zeleniny, ale tie nemaju ziadnu nutricnu hodnotu. Orechy a semena su pre male dieta velke alergeny, takze netusim, ako jej zabezpecit dostatocny prisun vapnika a bielkovin, kedze postupne by sa mali urcite davky materskeho mlieka nahradzat normalnym jedlom. Co by ste mi odporucili? Chcem svoju dcerku od narodenia viest k Vasmu zivotnemu stylu a nechcem ju uz od mala zahlienit "inymi humusmi".
Dakujem za odpoved.
Nivin
O nic složitého rozhodně nejde, moje vyženěná starší dcera nyní má 16 měsíčního kluka, takže moje zkušenost s touto problematikou je opravdu čerstvá. Prakticky ho začala, na mojí radu, přikrmovat oloupaným rozmixovaným jablkem a postupně mu dávala mixáž prakticky z veškerého syrového ovoce mimo meruněk, které nechtěl kvůli kyselosti. Přidávala mu tam denně zpočátku jeden, později dva pangaminy, také je nutné dodávat běžné laktobacily pro dospělé v menší dávce, nebo se dají koupit i ve zvláštním balení přímo pro tento nízký věk. Kapsli vždy vysypala přímo do mixáže. Později mu do toho mixovaného ovoce přidávala zralé avokádo. Denně pil čerstvé šťávy a později i ořechové mléko z mandlí. Dítě určitě nic vařeného nepotřebuje, po celou dobu neměl jediný zdravotní problém a nemocný byl poprvé až před týdnem jenom proto, že ho přitroublí příbuzní nacpali piškotama a nějakým cukrovaným svinstvem. Nyní je již zase zdravý jako řípa a jí jenom to, co mu dělá dobře.