Ates píše:
Dostatek tokoferolu gama je velice důležitá součást zdravé výživy, proto jsem si dovolil založit samostatné téma. Gama tokoferol je nejzdravější druh vitamínu E (vitamín E se vyskytuje ještě ve formě tokoferol alfa, beta, delta). Bohužel, ve formě gama je v potravě značně nedostatkový, vyskytuje se převážně v olejnatých semenech a olejích (například slunečnicový olej), které jsou plné záněty způsobující omega 6, takže pak nastává dilema,jestli se předávkovat škodlivou omegou 6 a mít dostatek tokoferolu gama, a nebo trpět jeho nedostatkem. Každopádně tokoferol gama je dle nejnovějších výzkumů nejdůležitější vitamín proti rakovině (zvláště proti dnes velmi rozšířené rakovině prostaty). Určitě se vyplatí tuhle problematiku nějak řešit.
No ja neviem, Ates.... Riešiť vitamín C jeho dodávaním do organizmu (napr. aspoň 2-3 gramy denne) vítam, lebo ostatné cicavce si ho vytvárajú v tele samé, na rozdiel od človeka a nejakého druhu opice, preto to "umelé dodávanie do tela".... Ale keď nie je "Vitamín E Gama Tokoferol" prirodzene prítomný v potravinách s nižším obsahom omega 6, tak....... ? ... Môj názor - kašľať na vitamín E.
Nie je podľa mňa vôbec vylúčené, že je to len reklamná bublina na vitamín E všeobecne...a hlavne na Gama tokoferol.
Veď koľko všeliakých štúdií tu už bolo, a jedna popiera druhú.....
To, že je dobré suplementovať do určitej miery minerály, ktoré sa už v pôde nenachádzajú, alebo sa nachádzajú v minimálnom množstve (kvôli pesticídom, ktoré tie minerály "vytlačili" z pôdy), s tým plne súhlasím - vo forme chloridov, alebo kyselín. Ale to na vitamín E nebude mať podľa všetkého žiaden vplyv, a keď sa už raz nachádza v potravinách pre človeka skôr nevhodných, tak.....ja osobne by som naň kašľal.
Zaujímalo by ma, z akého zdroja prijímali vitamín E (ak ho vôbec prijímali, myslím, že nie) najzdravšie prírodné kmene... Najzdravšie boli (a sú) tie, ktoré konzumovali čo najviac živočíšneho tuku a živočíšnych bielkovín, nepasterizované prírodné mlieko, a čo najmenej, resp. žiadne obilniny a strukoviny. Orechy ak, tak len v sezóne a v malom množstve, o semenách ani nemusím hovoriť, už chcem vidieť, ako budú oberať napr. snečnicu a lúskať si to... Kdeže, to robíme len my, čo to hodíme už "pozbierané" a napražené do košíka v obchode, a doma pri telke si to polúskame (mňa sa to netýka)....ONI NA TAKÉ NIEČO ČAS ROZODNE NEBUDÚ NIČIŤ
JEDINE, žeby vitamín E bol dostatočne obsiahnutý aj v rastlinách s MINIMOM tuku (nejaké kvety, bylinky), a živočíšny tuk s minimom omega6 v potrave tých ľudí by pomáhal vstrebávaniu toho vitamínu E z kvetov, listov bylín, korienkov bylín a podobne...Veď aj mrkva má vitamín E, a tuku má pritom minimumTakže môj názor - ak dopĺňať vitamín E, tak najlepšie zo zeleniny a bylín (asi hlavne bylín, predsa len budú čistejšie...), a pomôcť organizmu ho prijímať pomocou živočíšneho tuku v potrave.