tajga píše:
Mám podobnou otázku, jesli se o tom už zde diskutovalo, tak se omlouvám. Četla jsem, že asi 30min až 4 h po uvaření začne zelenina zahnívat a stává se kyselinotvornou pokud jí nemáme v termosce, kde se stále udržuje teplá. Ohřívat znovu jednou vychladlou zeleninu je údajně to nejhorší. Radši se to snažím dodržovat, ale nevím, jestli je to opravdu tak zásadně důležité.
Tak určitě se kazí rychleji než syrová, nicméně nedovedu si představit jak by podobná pravidla čerstvosti šla udržet po celé generace našich předků a nemyslím si že by jim třeba dušená zelenina snědená druhý den dělala nějaký zdravotní problém. Je ovšem holým faktem, že déle se jídlo zpravidla neskladovalo, protože bez lednice to ani není možné, ale určitě se nevařilo dvakrát denně, což by bylo podmínkou pro dodržení uvedeného kritéria čerstvosti. Podle mě si tím uškodit nemůžete i když ta absolutní čerstvost je patrně lepší, ale zase tolik blbnutí navíc, no nevím.