Takže mám skúsenosť.
Recept na 2 porcie (aspoň u mňa)
:Suroviny : 500g
už škvrnitých banánov (vážené v olúpanom stave), 100ml vody, 40-45g kokosového oleja (ak je stuhnutý, tak ohrejeme do "tekuta"), mletá cejlónska škorica/ perníkové korenie (Mäspoma) - množstvo podľa uváženia, určite však 1 mokka lyžičku, 20g kakaa či karobového prášku (alebo ich mix), 7,5ml nepasterizovaného jablčného octu (nie je nutné), 2 štipky soli, 1 probiotická tobolka s viacerými druhmi laktobacilov a bifidobaktérií (osobne používam "LactoBif Probiotics" od firmy "California GOLD Nutrition, zakúpené cez iHerb.com....s obsahom 30 Billion CFU per veggie cap)
Postup : Do mixéra (alebo inej nádoby - ak používame ručný mixér) vložíme spomenuté suroviny, a rozmixujeme. Prelejeme do nejakej nádobky ktorú vieme dobre uzavrieť (napr. litrová nádoba na zaváranie, alebo podobne), a necháme fermentovať v izbovej teplote 24 (počas letných dní...) až 48 hodín (počas iných ročných období - vtedy izbová teplota zvykne byť tých 18-21 stupňov). V chladničke potom môžeme "archivovať" niekoľko dní, možno aj týždeň, možno aj dlhšie (ale načo...).
Možno by v letnom období mohlo toto jedlo fermentovať v izbovej teplote aj 48 hodín, možno aj 72... Neviem, neskúšal som, niekde som čítal, že v horúčavách (možno v Austrálii, alebo v Afrike) niekedy stačí aj 12 hodín v izbovej teplote. Viem však, že keď po 24 hodinách (robievam to okolo 19tej hodine) to dám na noc do chladničky, a ráno polovicu (čiže jednu dávku) zjem, je to fajn, ale na druhý deň (čiže 24 hodín v izbovej teplote v letný deň, a 36 hodín v chladničke) druhá polovica chutí ešte lepšie...
Takže nič sa nepokazilo, fermentácia pracuje ako má.
Je ale podľa mňa možno aj nutné, aby sa použili už
zrelé banány, predsa len obsahujú viac "jednoduchého" cukru ako nezrelé (tie zas škroby), takže fermentácia sa oveľa lepšie podarí. Skúsil som to urobiť aj s banánmi ktoré ešte nemali ani jednu škvrnu (no už neboli zelené), nič sa nepokazilo (čo mohlo byť len "šťastie", kto vie), ale nebolo to ani z tretiny také lahodné, ako keď som dal takto fermentovať už škvrnité banány...
Počas fermentácie to neodporúčam miešať... Jednu porciu som počas fermentácie denne pár krát premiešal, no malo to potom taký jemnučko alkoholový podtón...a to mi teda vôbec nechutilo... Asi to má fakt fermentovať "anaeróbne"... v zmysle, že pod tú hornú vrstvu fermentujúcich rozmixovaných banánov by sa nemal dostať vzduch, čo sa však pri miešaní stane.
Takže užívajte, pochutnajte si, je to jednak zdravé, a ...chutilo mi to ako z cukrárne (v ktorej som nebol 11 rokov)...
Budem si to dávať 6x týždenne ako "predjedlo", akurát v budúcnosti si to spestrím, skúsim napr. miesto kakaa či karobu tam pridať vanilku, alebo podobne. Pri banánoch ale ostávam, vyhovuje mi ich vysoký obsah sacharidov - je to viac-menej koncentrovaná sacharidová potravina, ktorá sa mi veľmi hodí, pretože denne jem v krátkom časovom okne (60-75 minút).
_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa.
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda