zu_za_na píše:
Děkuji moc za odpovědi. Všechny. Ano, došla jsem po mnoha letech snažení se hlavně v oblasti stravy k tomu, že nic není černobílé a je potřeba to všechno brát komplexně. Tedy je mi jasné, že POUZE stravou cesta úplně nevede (jak psal pan Zajíček, sebezdravější jídlo jezené ve stresu nebo v rychlosti se stává jídlem nezdravým).
Tak já po tolika letech zajímání se o stravu jsem nějak předpokládala, že zeleninu lze označit za zdravou vždy a všude (určitě existují i výjimky, to ale všude a ve všem) a ovoce s mírou taky (opět existují výjimky). A zároveň všichni víme, že bílá mouka moc ok není, vůbec ok není...
Viděla jsem totiž nějaou šílenou protizánětlivou stravu, kde ti pacienti snad jen hladoví a mají tak omezený výběr potravin, že to je spíš mučení (alespoň z mého pohledu), tak jsem chtěla trochu rozvést tohle téma.
Ano, CRP ani cholesterol ani žádné jiné "objektivní" ukazatele (alespoň ty, které Alopat zmiňoval) zvýšené nemám, přesto mě tohle téma zajímá z hlediska dlouhobého stravování, kdy je podle mého vhodné tou stravou tělu pomáhat. Ovšem opět po mnoha letech zaměřování se pouze na tuto oblast, jsem došla k tak prostému závěru, že skvělým lékem a balzámem na duši i na tělo je pobyt venku v přírodě, les, řeka, cokoliv, kde nejezdí auta, kde člověk může dýchat... nerozčilovat se na svět, ale přestože to zní jako klišé, brát věci pozitivně jak to jen jde.
Když to shrnu, tak prospěšné a protizánětlivé jsou:
kurkuma
omega 3 MK
kolagen
zelenina a ovoce (samozřejmě tam to asi úplně nepřehánět, ikdyž taková banánová nebo melounová kůra může mít taky svoje)
Co třeba hladovky a půsty? Může to mít také protizánětlivé účinky? Nebo jaké další byliny je vhodné dlouhodobě nebo i krátkodobě konzumovat?
Hladovky a půsty tělo čistí tedy zde problém nevidím, ale pokud je člověk dóša váta je to trochu problém. Pokud jde o koření tak naprostá většina koření likviduje pomocí obsažených látek nějaké šmejdy, tedy prakticky vždy zlepšuje stav zánětu prakticky kdekoliv v těle. Existují pochopitelně výjimky, ale ty jsou spíše lokálního rázu a spíše krátkodobé, třeba není zrovna ideální dávat ostré koření do akutního stavu zánětu v trávicím traktu, nicméně to samé koření může stav i výrazně zlepšovat pokud jde o neakutní stav.