Tomass píše:
Tak jsem vyzkoušel tu křenovou kašičku a musim říct, že to je docela masakr. Křen jsem nastrouhal na jemném struhadle a zalil citronovou šťávou. Konzistenci to mělo jako ten kupovanej křen ve skleničce, ale méně kašovitou. Nebo spíš jako nastrouhaná mrkev. Asi se podívám po krámech, jesli nemaj nějaký hodně jemný struhadlo. Možná by neuškodilo, to rozmixovat (mixer mám pouze tyčový, tak jsem to nezkoušel). Prostě mám pocit, že by to mohlo nebo mělo být kašovitější.
Dal jsem si do pusy malou lžičku a protože tam byly ty kousky toho křenu, tak jsem to chvíli kousal. Jak to pálilo, tak se mi to dost proslinilo. Potom jsem to začal po troškách polikat a vyhrkly mi do očí slzy. Předpokládám, že ta intenzita toho pálení neni na škodu, že ta síla ty hleny vlastně uvolňuje. A určitě to ty hleny trochu uvolňuje. Ale stejnej pocit mám, kdykoli sním něco hodně vostrýho, což neni často. Mírně pikantní jídlo rád mám, ale když mi vyhrnou slzy po něčem hodně pálivym, tak to nepovažuju za gurmánskej zážitek nebo něco příjemnýho. Nicméně jako léčebnej prostředek jsem ochotnej to podstupovat.
Zajímalo by mě, jestli je možný tu kašičku nejíst samotnou, ale přidat jí třeba do zeleninového salátu. To jsem také vyzkoušel. Do salátu se toho dá dát i víc a pálí to jen nepatrně. Ale obávám se, že to pak asi ty hleny uvolňuje mnohem méně. Takový jsem z toho měl alespoň jednorázově pocit. Ale třeba se pletu, mám s tím zatím vlastně minimální zkušenosti.
Tak jemné nastrouhání je opravdu vhodnější a pokud jde o množství tak nepřehánět, může podráždit ledviny, lepší je pravidelnost a ředění hlenů se určitě dostaví. Musí se jíst samotná v jídle ty účinky nemá.