Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 6:39 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: GHÍ - ide to aj bez chladničky???
PříspěvekNapsal: pát říj 15, 2021 9:27 pm 
Offline

Registrován: sob srp 22, 2020 1:41 pm
Příspěvky: 777
Ahojte...
Existujú nejaké prírodné prísady, ktoré by sa dali vmiešať do rozpusteného ghí, aby to ghí vydržalo aj bez chladničky kľudne aj niekoľko mesiacov?
Alebo možno ghí ZAVARIŤ ako sa to robí napríklad s uhorkami?

Žijeme v debilnej dobe, možno tu bude o rok/dva niekoľko týždňov ak nie dlhšie trvajúci hladomor, a čerpať tuky len z konzervy a kokosáku či oliváča (brrr, ten mi síce vonia, ale absolútne nechutí)...to nie je teda bohviečo....

_________________
Je čas odtiaľ odísť, posunúť sa z virtuálnej virtuality (internet) do virtuálnej reality (život mimo obrazovku).
Vyhrávam tým, že odtiaľ odchádzam.
NIČ PROTI TOMUTO FÓRU. Ale nie je vhodné, aby som sem prispieval a ukrajoval si z drahocenného času.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GHÍ - ide to aj bez chladničky???
PříspěvekNapsal: sob říj 16, 2021 3:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xrazovy_nick píše:
Ahojte...
Existujú nejaké prírodné prísady, ktoré by sa dali vmiešať do rozpusteného ghí, aby to ghí vydržalo aj bez chladničky kľudne aj niekoľko mesiacov?
Alebo možno ghí ZAVARIŤ ako sa to robí napríklad s uhorkami?

Žijeme v debilnej dobe, možno tu bude o rok/dva niekoľko týždňov ak nie dlhšie trvajúci hladomor, a čerpať tuky len z konzervy a kokosáku či oliváča (brrr, ten mi síce vonia, ale absolútne nechutí)...to nie je teda bohviečo....

Ghí bylo vymyšleno právě pro vhodnost k dlouhodobému bezproblémovému skladování v normální teplotě tedy by v tom neměl bít problém. Dobře se celá věc probírá zde http://pecenecaje.cz/info/17-ghi-prepustene-maslo kde se píše následující.
Dobré Ghí je ideální uchovávat v temnu a při teplotě v rozmezí 0-20°C. Při používání je nutno nabírat čistou lžící. Vlhko a styk s vodou při skladování může způsobit žluknutí, proto nedoporučujeme skladování v lednici. Při vyšších teplotách může ghí změnit svou konzistenci až na tekutou - olejovitou. Toto nijak nesnižuje kvalitu a při poklesu teploty ghí znovu zhoustne. Pokud je správně skladováno, stává se naopak časem ještě kvalitnějším. Skladované dobře uzavřené, ve tmě a za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost (samozřejmě ne dle zákona).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GHÍ - ide to aj bez chladničky???
PříspěvekNapsal: ned říj 24, 2021 2:51 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1973
Xrazovy_nick píše:
Ahojte...
Existujú nejaké prírodné prísady, ktoré by sa dali vmiešať do rozpusteného ghí, aby to ghí vydržalo aj bez chladničky kľudne aj niekoľko mesiacov?
Alebo možno ghí ZAVARIŤ ako sa to robí napríklad s uhorkami?

Žijeme v debilnej dobe, možno tu bude o rok/dva niekoľko týždňov ak nie dlhšie trvajúci hladomor, a čerpať tuky len z konzervy a kokosáku či oliváča (brrr, ten mi síce vonia, ale absolútne nechutí)...to nie je teda bohviečo....
Situace u vzdálených příbuzných s opakovanou mrtvicí u třicátníka, kteří jak jsem s hrůzou zjistil vedle kouření vaří vše na rostlinném oleji, mě přiměla k zamyšlení. Omega-3 (řepkový, lněný) / Omega-6 (sójový, slunečnicový) nenasycené mastné kyseliny působí v těle jako atomová zbraň (vytvářejí volné radikály) / způsobují zánět (prekurzor rakoviny), zatímco u nasycených / živočišných tuků je prý problémem LDL / oxidovaný cholesterol.

Pokud ti dosud vadí výrazná "travnatá" chuť panenského olivového oleje, tak zkus Monini Classico a Ionis Lesvos, ty mám odzkoušené a jsou chuťově prostě skvělé. I když ani tady se nazapře příslušnost k rostlinným olejům a součástí EVOO je 10% nestabilních polyenů. Z toho mi vyplývá vhodnost přidání antioxidantu a spíše studená kuchyně, i když se nepřipaluje a vzniká v něm méně škodlivin než v levných kuchyňských olejích, místo kterých jednoznačně upřednostnit vaření na sádle a pečení na másle a na ojediněné smažení použít horkovzdušnou fritézu či lůj. Možná si po čase zvykneš a začneš se již poohlížet po nefiltrovaném mononenasyceném oleji s vysokým obsahem zdravotně prospěšných lignanů. Dále jsou pod označením Classic a Light, popř. Mild na trhu směsi rafinovaného a panenského olivového oleje v různých poměrech, např. značka La Espaňola (popř. Borges) balená ve skle a prodávaná v Kauflandu.

Vzhledem k tomu, že ghí má podobné množství polynenasycených mastných kyselin jako sádlo, tak by mělo být při zachování nulového obsahu vody v čistém tuku stejně trvanlivé, tedy pokud bude uchováno v suchu, chladu a bez přístupu vzduchu. Ke zvýšení stability se používá ochranná atmosféra, Vitamín E, rozmarýnový extrakt, antioxidanty EDTA a BHT, ale v zásadě by mohlo pomoci vše co má vysoký ORAC.

Synthetic Antioxidants
https://ebrary.net/17946/environment/synthetic_antioxidants
Reexamination of the ORAC assay: effect of metal ions
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21512895/
Léčivá síla rostlin: Rozrazil (Veronica)
http://www.dtest.cz/clanek-1309/leciva-sila-rostlin-rozrazil-veronica
Léto je obdobím srdce
https://www.bylinky.shop/blog/clanek/leto-je-obdobim-srdce/

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz