muflon píše:
Souhlasim že je tu riziko hlavně u skladovaných pravidelně neotevíraných lahví..., ale já už měsíc používám jednu prachovku na magnesium chlorid a denně ji 2x otevírám, zatím naprosto bez problémů...ale možná by PREVENTIVNĚ chtělo tu plochu prachového uzávěru i styčnou plochu v lahvi, občas utřít důkladně mikroutěrkou, nebo já to dělám prostě plochou kůže na bříšku ukazováčku uvnitř lahve(hrdlo-palcem a ukazováčkem...,žíravina to není...
)
Přebytečnou náhradní nápúlň zatím nechávám originál v pytlíku jak to posíláte...
Pokud to denně otevíráte, tak se problém nemůže vyskytnout, ale stačí odjet třeba na dovolenou, či několik dnů neotevírat z jakéhokoliv důvodu a problém může nastat. Samozřejmě to řeší pečlivá údržba hrdla po použití, ale neznám skoro nikoho, včetně sebe, kdo občas z různých důvodů údržbu nevynechá a to já jsem opravdu vyhlášený hnidopich, který bazíruje na naprostých detailech. Patrně by vhodnější byla nějaká plastová nádoba s širokým hrdlem, která má uzávěr podobný PET flašce s takovou tou vnitřní sešikmenou těsnící ploškou a běžně se v nich prodávají chemikálie. Já dokonce na málo používané sole běžné půllitrové PET lahve používám a nevlhne mě v nich nic, jsou naprosto vzduchotěsné, ale blbě se to do nich sype, musím trychtýřem. Ten chlorid hořečnatý do PET lahve klidně můžete přesypat a i když se trochu slepí, není problém s ní poklepat a jde to vysypat, což je u skleněné nádoby dost riskantní.