Zakladám novú tému.
Dnes som si urobil
vývar z mydlových orechov (šupky)... urobil som z toho tekutú aviváž po zistení, že v práčke sa z orechov ( vo vrecúšku ) nestihnú dostatočne uvoľniť saponíny... 15 minút som to varil, a potom zmiešal s kvapkami citrónového éterického oleja. Práve som to použil na pranie ( určité množstvo pripravenej tekutiny ). KONEČNE budem prať ekologicky - aj voči svojmu zdraviu.
Navyše sa z tých mydlových orechov dá vyrobiť aj šampón či sprchový gél ( ten používam len na intímne oblasti, a dávam pozor na sliznicu pohl. orgánu ). Škoda ale, že to pení dosť slabo...
Chcel by som to používať aj na riad... Ale pení to veľmi slabo...
poradí mi niekto, ako to "speniť" ?
Mimochodom, varím tretiu várku. Prvá je na pranie... v hrnci som nechal šupky z prvého vývaru, a pridal ďalšie... to chcem použiť na riad (bude to zmaximalizovaný účinok, väčšia koncentrácia).
Tretí vývar pozostával z trojitého množstva orechových šupiek, pričom prvá várka sa v treťom vývare varila 3-tí krát, druhá druhý krát, a tretia (nová) prvý krát. Tento "vývar číslo 3" -
najkoncentrovanejší (spolu s určitým množstvom éterického citrónového oleja - ale menším ako do práčky a do "orechového saponátu" na riad, nakoľko to pôjde na kožu a na hlavu ) chcem použiť na umývanie tela - intýmnych miest a vlasovej časti, nakoľko by bolo nepraktické používať menej koncentrovaný (tekutina by mala zbytočne veľký objem), a navyše aspoň varením pekne "vyžmýkam" šupky, a budem spokojnejší na duši...
. Asi raz týždenne chcem tento koncentrát použiť aj na celkové umytie tela, nakoľko sa väčšinou drhnem na neintímnych miestach len vodou a rukou, a soľné kúpele tiež robia svoje (prečisťujú pokožku).
Mám otázku : ako speniť taký doma vyrobený "univerzálny mycí prostriedok" ? Ak sa to nejak dá, tak asi bezprostredne pred použitím, však ? Lebo to spenenie mi treba prakticky len pri umývaní riadu... nakoľko tá slabá penovitosť mi pri umývaní vlasov a tela + pri praní (kde to prakticky nemá význam ) stačí.
Otázka číslo 2 : Musím to uchovávať v chladničke ? Na internete som sa nedočítal, či to treba uchovávať v chladničke... Lebo ak by trebalo, je tu možnosť tam dať nejaké množstvo antioxidantu (vit. C), ale neviem či je to dobrý nápad, či predsa len nie je jednoduchšie to dať do chladničky (alebo kombinovať chladničku a vit.C v "koncentráte"). Či je to už "blbnutie" ?
Ďakujem za odpoveď.
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta