Jako čistě přírodní šampon se používá marocký jíl (rhassoul). Také se mu říká lávová zem.
Chemicky je to montmorillonit, takže zásaditá směs křemičitanů (sodíku, draslíku, hořčíku, hliníku a já nevím čeho všeho ještě). Výborně to vlasy odmastí a ještě detoxikuje pokožku a doplní jí minerály. Dá se koupit ve specializovaných obchodech s šíleně předraženou přírodní kosmetikou. S ohledem na cenu ale používám se stejným úspěchem obyčejný český kaolín. Asi by se dal použít i zelený jíl (nemám ozkoušeno). Klasický šampon jsem vyřadila loni v říjnu a dosud mi nechybí.
Další výbornou osvědčenou alternativou pak je "vejcovo-medový šampon". Smíchá se žloutek, med, trocha olivového oleje (může být jiný rostlinný) a citronové šťávy. Vznikne emulze, která výborně vlasy umyje. Přesné složení už si nepamatuji, ale vlasy po tom byly i pěkně lesklé (což se o jílu říct nedá). Někdo si ale stěžoval že potom je to vajíčko z vlasů cítit (nevím já nic necítila) a byla mu poskytnuta rada přidat 1-2 kapky jakéhokoliv vonného esenciálního oleje.
Recept je podrobně někde na serveru
dlouhevlasy.cz včetně spousty ohlasů a zkušeností.
Je k tomu i fórum, které navštěvuje dost lidí a mimochodem je tam například i 179 stran čítající vlákno o kokosovém oleji !
recepty tu
http://dlouhevlasy.cz/top-tema/top-tema ... cepty.html( někde je tam uvedený i ten vejcomedový šampon)