tak to sem budu muset dát jako ¨normální text
HCL – Žalúdočná kyselina – samovyšetrenie
Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná
medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že
väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpi na nedostatok kyselín a nie
na prekyslenie, ako si to mnohí myslia. Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti
žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy
gastroenterológom. Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: "Máte veľa kyselín", keďže
skutočnosť je zvyčajne iná.
Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak
nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých
chorôb. Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy
či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a
vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne
vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám
imunitného systému a metabolickým ochoreniam.
Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou
nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z pankreasu a
potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie
zdravoné problémy ako jej nadbytok. Iným slovom povedané, konvenčná medicína
mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku
žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt
je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL,
ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení, vrátane symptómu tzv. pálenia záhy
(gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle. Pri nedostatku HCL je totiž potrava
nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a
hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp.
štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy.
Inými príznakmi nedostatku HCL sú:
- neprimerané grganie,
- zápach z úst,
- plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia)
potravy,
- nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
- nutkanie na zvracanie,
- hnačka alebo zápcha,
- svrbenie konečníka,
- nevoľnosť a ospalosť,
- mnohé alergické reakcie,
- krehké a štiepiace sa nechty,
- rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná
príčina ako napr. použitie alkoholu,
- post-adolescentné akné,
- nedostatok železa s následkom anémie,
- chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
- nestrávené časti potravy v stolici,
- chronická kandidiáza,
Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte
podajú lieky (napr. Helicid s sktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.
Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit,
že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce,
ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a
metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.
Ako príklad uvedieme zaujímavú konverzáciu medzi pacientom a lekárom
gastroenterológom, ktorá sa objavila na internete. Lekár typicky nemá na uvedené
problémy pacientky odpoveď a poskytuje príčinu založenú na psychike.
„Vážený pán doktor K......, Vašu adresu som našla na internete, kde ste na jednej
stránke radili pacientke s podobnými problémami ako mám ja. Pred rokom som bola
tiež liečená na Helicobacter, 2 x, pretože jedna dávka antibiotík nestačila. Bacila som
sa zbavila, ostali mi včšak problémy. Mám skoro stále tlak od žalúdka po hrtan, mám
stále pocit, že mi netrávi žalúdok a pocit, že mi ťažko odchádzajú plyny. Už rok skoro
nejem mäso, nič vyprážané, niekedy mi uškodí i jabĺčko. Bolesti sa vystupňujú v
priebehu niekoľkých dní a potom to na pár dní prejde a odznovu. Trikrát som bola na
gastrosopii, už nemám Helicobakter, ani vredy. RTG tiež bol negatívny.V noci
väčšinou problémy nemám, len cez deň. Neviem, čo mám robiť, niekedy sú problémy
veľmi intenzívne. Mám aj astmu, niekedy mám pocit, akoby tie ťažkosti boli práve z
nesprávneho dýchania, ale niekedy je to vyslovene po jedle. Niekedy sa mi zdá, že sú
pri tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Vopred Vám veľmi ďakujem za radu. Libuša
ODPOVEĎ: Zn: Libuša (251001)
Na základe popisu Vašich ťažkostí možno predpokladať, že Vaše ťažkosti ani v
minulosti ani teraz neboli spôsobené infekciou Helicobacterom pylori, ale majú skôr
dlhodobý, najpravdepodobnejšie funkčný charakter. Ide u Vás najskôr o poruchu
funkcie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice (od pažeráka až po dvanástnik),
čo má pravdepodobne príčinu v psychickej sfére (možný vplyv dlhodobého stresu).
Hoci z Vami uvedených údajov nemám komplexný obraz o Vašom zdravotnom stave,
radím Vám nasledovné: vyskúšať sa trocha preladiť, uvoľniť, vhodné pohybové
aktivity na čerstvom jesennom vzduchu Vám len prospejú. Zo stravy by bolo vhodné
vynechať alebo obmedziť, podľa znášanlivosti strukoviny, mlieko, bublinkové nápoje,
kávu, čokoládu. V prípade, že uvedené svojpomocné aktivity Vám nepomôžu do 2-3
týždňov tak ako si predstavujete, vhodné by bolo kontrolné gastroenterologické
vyšetrenie.”
Zdroj
http://www.gastroenterolog.com/rady_zaludok_archiv.htmFunkcie žalúdočnaj kyseliny (HCL)
- trávenie potravy,
- ochrana žalúdočno-črevného traktu voči patogénom z potravy,
- regulácia črevnej mikroflóry. Zdravá a optimálna črevná mikroflóra je základom
pre zdravý imunitný systém. Premnoženie niektorých črevných baktérii (napr.
Candida Albicans) vedie k poruchám imunity a systémickej kandidiáze,
- vstrebávanie vitamínov, minerálov (ako vápnik, zinok a železo) a iných živín,
- rapídne a nežiadané chudnutie pri prechode na zdravú stravu z dôvodu
nevstrabávania sa živín
Niektoré ochorenia spôsobené (aj) nedostatkom HCL
- nedostatok bielkovín
- Helicobacter Pilori (spôsobujúci žalúdočné vredy)
- Addisonová choroba
- Astma
- Celiakia
- Dermatitída
- Diabetes mellitus (cukrovka)
- Ekzém
- Ochorenia močového mechúra
- Chronické autoimúnne ochorenia
- Hepatitída
- Chronické vyrážky
- Lupus erythematosus
- Myasthenia gravis
- Osteoporóza
- Anémia
- Psoriáza
- Reumatická artritída
- Rosacea
- Sjögrenov syndróm
- Tyreotoxikóza
- Hyper a hypo-tyroidizmus
- Vitiligo
- Duševné ochorenia
- Sivenie vlasov z dôvodu nedostatku minerálov
- Vypadávanie vlasov (predovšetkým u žien)
- a iné, vrátane zápalových, infekčných a rakovinových ochorení
Príčiny nedoatatku HCL
Západná strava s nadbytkom industriálne spracovaných uhľohydrátov a
živočíšnych bielkovín, mliečné nefermentované produkty, biely cukor, dehydrovaný
organizmus – nedostatok vody z ktorej je kyselina tvorená a iné.
Heidelbergov test
Z dôvodu nedostupnosti Heidelbergovho testu na Slovensku a Čechách len
uvedieme, že Heidelbergová žalúdočná analýza bola vyvynutá na Heidelbergovej
univerzite v Nemecku s cieľom monitorovať pH tráviacého traktu a zistiť
schopnosť parietálnych buniek v žalúdku vylučovať kyselinu. Pri teste založenom
na telemetrii pacient prehĺtne elektronickú kapsulu, ktorá monitoruje aciditu
tráviacého traktu, pričom sú informácie o kyslosti prenášané na monitor a
lekárom vyhodnotené. Pred schválením testu a jeho zavedením do praxe univerzita
monitorovala pH žalúdka celkom u 10 tisíc pacientov. U väčšiny pacientov, u
ktorých bolo predtým predpokladané nadmerné prekyslenie žalúdka, sa naopak
potvrdil nedostatok žalúdočnej kyseliny.
Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL)
Keďže Heidelbergov test je nedostupný a finančne náročný, v metabolickej
medicíne sa odporúča test na základe užitia tablety Betaínu HCL. Postup je
následovný:
- Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg
tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom
nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient
pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje
dňom 2,
- Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak však
ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok
žalúdočnaj kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení
pacienta), test pokračuje dňom 3,
- Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie
nepociťoval. Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie,
znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnaj kyseliny, čo môže
byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka
Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.
Postup spracovaný podľa
1. Andres MR, Bingham JR. Tubeless gastric analysis with a radio-telemetering pill (Heidelberg capsule). Can
Med Assoc J 1970;102:1087.
2. Wright JV. Dr. Wright’s Guide to Healing with Nutrition. New Canaan, CT: Keats Publishing, 1990, 36–7.
Po istej dobe (tá je u každého pacienta veľmi individuálna) užívania Betaínu HCL je
dobré dávky postupne znižovať a sledovať celkový stav (pocity počas trávenia). Ak
pri pomalom znižovaní nedochádza k zhoršeniu tráviaceho procesu a celkovému
stavu pacienta, znamená to, že žalúdok bol dostatočne stimulovaný k vlastnej
produkcii kyseliny. V tomto prípade je potrebné pokračovať v pomalom znižovaní
dávok až do konečného vysadenia Betaínu a je potrebne pokračovať v zdravom
stravovaní a konzumácii potravín stimulujúcich tvorbu HCL.
Maximálna cena Betaínu HCL+pepsín 650 mg v balení 90 tabliet dostupná na
EU trhu by nemala prevýšit sumu 13 Eur.
Prírodné stimulátory HCL
- čili paprika
- zázvor
- jablčný ocot
- čierne olivy
- trávnatá zelenina
- citrón
- špenát
- celér
- kapusta
- morská soľ
- iné
Tvorbu HCL podporuje aj
- sodík
- tiamín (vitamin B1)
- niacín (vitamin B3)
- vitamín B6
- zinok
Kedy sa HCL v tabletách nesmie uživať
HCL sa neodporúča užívať (alebo sa smie užívať so zvýšenou opatrnosťou) počas
užívania liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú stenu alebo majú v príbalovom letáku
uvedené vedľajšie účinky ako prekyslenie žalúdka alebo tvorba vredov žalúdka. K
takýmto medikamentom patria nesteroidné lieky proti zápalom a bolestiam
(NSAID), ako ibuprofen, aspirín a lieky ako Anacín, Bufferín, kortizón, Midol,
indometacín a pod.
Tableta Betaín HCL sa musí prehltnúť celá a nesmie sa rozžuť, keďže HCL narúša
zubnú sklovinu. Betaín HCL sa nesmie užívať ak je už diagnostikovaný akýkoľvek
žalúdočný vred. Môže a odporú
ča sa začať opatrne užívať až po vyliečení vredu.
V krátkosti o žalúdočých vredoch (peptic and duodenal)
Aj keď príznaky vredov môžu byť niekedy málo rozpoznateľné alebo ich pacient
nemusí pociťovať vôbec, najčastejším symptómom je krčovitá bolesť asi 45-60 minút
po najedení a uprostred noci, ale niekedy aj krátko pred jedlom. Bolesť zvyčajne
ustane po užití antacíd (lieky na zníženie kyselín), ako aj po vypití cca 400 ml teplej
vody alebo roztoku sódy bikarbóny a vlažnej vody.
Aj keď existujú dva rôzne druhy vredov, vrátnikový a dvanástorníkový,
mechanizmus ich vzniku je rovnaký. Hlavným faktorom je poškodenie ochrannej
vrstvy žalúdka a dvanástorníka. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným
dôvodom poškodenia tejto ochrannej vrstvy je nadbytok žalúdočnej kyseliny (HCL).
V súčasnosti sa však viac poukazuje na bakteriálne príčiny a to hlavne na
Helicobacter Pilori, ako aj na nadmerné užívanie nesteroidných a protizápalových
liekov a analgetík (NSAID). Hlavným dôvodom vzniku bakteriálnej infekcie
(Helicobacteru) je nedostatok žalúdočných kyselín, ktoré zvyčajne chránia tráviaci
trakt pred patogénmi z potravy.
Žalúdočná kyselina je extrémne korozívna látka. Jej pH sa pohybuje od 1 do 3.
Žalúdok je voči kyseline chránený výstelkou zvanou mucín. Nadmiera HCL je veľmi
zriedkavo príčinou jej poškodenia, keďže aj Heidelbergová analýza zistila nedostatok
HCL u pacientov s vredmi. Napokon, mucín má schopnosť chrániť žalúdočnú
sliznicu aj počas zvýšenia HCL. Hlavnou príčinou poškodenia teda nie je nadbytok
HCL, ale bakteriálne napadnutie výstelky a jej deštrukcia, po čom sa HCL (aj ak je
jej nedostatok) dostáva do priameho kontaktu so sliznicou žalúdka, čo spôsobuje
kŕčovitú bolesť. Lieky na báze antacíd túto bolesť odstránia úplným znížením HCL,
čo však vytvorí ďalší priestor na šírenie sa bakteriálnej infekcie a teda deštrukcie
výstelky.Konvenčná medicína odporú
ča kombinácie antibiotík za sprievodu antacíd, čo zvyčajne sposobuje iné komplikácie
hlavne z dlhodobého hľadiska, vrátane kandidózy a oslabenia imunity.
Metabolická medicína pri začínajúcich sa vredových ochoreniach odporúča
následovné:
- vyhýbať sa prekysľujúcim jedlám ako mlieko, káva, mäso, kyslé ovocie a iné
- diéta o zelenine a rastlinných bielkovinách, dostatok vlákniny
- vyhýbať sa stresu a hnevu
- zabezpečiť dostatočný oddych
- 2 až 2 a pol litra čistej nesýtenej vody denne
- vitamin A - 20000 IU 3 x denne
- vitamín C s neutrálnym pH 1000 mg 3-5 x denne
- flavonoidy 500 mg 3 x denne
- zinok glukonát 30 mg denne
- aminokyselina L-Glutamín 500 mg 3 a viac x denne na nápravu štruktúry stien
Typy na podporu trávenia
- Jedzte zdravo - čo najviac rastlinnej surovej stravy, obmädzte živočíšnu stravu a
jednoduché cukry, vyhýbajte sa industriálne spracovaným uhľohydrátom, bielej múke,
kravskému mlieku, nadmernému pitiu kávy, alkoholu. Vylúčte sýtené a sladené
nápoje,
- Jedzte 5 x denne a v menších dávkach,
- Jedzte pokojne, prežúvajte pomaly a dôkladne (príklad kravy? ı) . Jedlo
vychutnávajte, počas jedla nerobte nič iné,
- Pite minimálne 2 litre vody denne. Bez vody niet veľmi dôležitej žalúdočnej
kyseliny,
- Ak máte nedostatok žalúdočnej kyseliny, jedzte potrebné množstvo Betaínu HCL
pokiaľ sa neobnoví vlastná tvorba HCL,
- Ak užívanie HCL neprináša očakávané výsledky, užívajte tráviace enzýmy pokiaľ sa
neobnoví vlastná tvorba v pankrease.