Milenium píše:
Zdravím ve spolek. Trápí mě něco, co by mohlo být třeba toto IBS. Začalo to tvrdou bobkovou stolicí a nadměrnou plynatostí více jak před rokem. Po několika měsících se to změnilo, vždy cca za týden se dostavila stolice měkčí, občas by se dalanazvat skoro standardní a došlo k většímu vyprázdnění (2-3x za den) a po tomto se následně objevilo nutkání na stolici jako když je průjem, ale vyšlo vždy jen trošku hlenu. To se během 1-2 dnů stalo 2-4x, pak to ustalo a následovala opět tvrdá trhaná stolice jednou denně v menším objemu, někdy až obden, a po týdnu se to celé opakovalo, větší vyprázdnění, někdy i skoro běžná konzistence. V průběhu se objevovalo škrundání v břiše, pocity nafoulosti, a někdy když byly ty bobky slepené jsem myslel, že mě to roztrhne. Bobkovou stolici si vzpomínám i z minulosti, ale nikdy to netrvalo moc dlouho. Nepodařilo se mi vypozorovat nějaká souvislost s daným jídlem, dokonce jsem zkoušel některá na čas omezit až vysadit, zkoušel jsem dvoudenní suchý půst, nasadil jsem rezistentní škroby, psyllium, Butyrát pro podporu střevního mikrobiomu tlustého střeva. To jsem si čerstvě nastudoval, do té doby jsem znal jen to doplňování bakterií do tenkého střeva, pro které jsem konzumoval pravidelně domácí kysané zelí, kefír z tibetské houby a občas koupil nějaká probiotika. Také jsem bral kurkumin s piperinem a kokosový tuk. Nic nenarušilo onen zhruba týdenní cyklus. Po dalších měsících tohoto stavu sem zažil poprvé i bolesti břicha.
Nejsem už přes deset let klasický západní strávník, maso jím 1-2x za týden, většinou krůta, ryba. Bílou mouku jím minimálně, žitnou párkrát do týdne a je to domácí kvašený chleba, kefír z tibetské houby, snídaně většinou ovoce. Ostatní tvoří zeleninové saláty s domácím kysaným zelím, dlouhozrajícím sýrem,avokádo, namočené ořechy, dávám pozor na žluknutí a plísně, brambory, rýže, červená čočka, fazolky, brokolice, květák, mrkev, kedluben, ředkvičky,celer, řepa, pórek,cibule, česnek. Občas si namočím pohanku, dělám si ovesné mysli s medem a hořkou čokoládou. Tuk používám kokosový, máslo a trochu olivový olej. Piju zejména filtrovanou vodu a zelené čaje, cca1,5-2l, v létě trochu více. Má neřest je sladké, jím poměrně dost hořké čokoládu a vybrané druhy zmrzlin a ty dlouhozrající kravské, kozí i ovčí sýry. Byla doba, kdy jsem snědl denně 100-150g se zeleninovým salátem. Nekouřím, nepiju, chronický stres necítím. V době covidové jsem nebyl vystaven nějakým restrikcím, a ani jsem to nějak silněji emotivně neprožíval, ani dnešní dění mě nějak neburcuje. Než tento problém začal, tak asi rok a půl předtím jsem prožil rozchode s družkou, neprošel jsem to jako nějaký osvícenec s ledovým klidem, ale ani to nebyl zdaleka nějaký vyhrocený humbuk, jsme doposud zadobře. Nějaký ten měsíc před tím, než jsem si té změny stolice na tvrdou a bobkovou začal všímat jsem dobral dvě balení probiotik s Lactobacillus bulgaricus od Daflornu. Vzpomínám si, že jsem si tenkrát říkal, že jsem si chtěl podpořit střeva a stal se opak. Budu rád za vaše náhledy.
Nepředpokládám že by jste si mohl zásadně a dlouhodobě změnit mikrobiom střeva pomocí dvou balení těch probiotik. Soustředil bych se na práci s vlákninou a imunitou tedy rozpustná vláknina spíše staví, zatím co hrubá vláknina v zásadě ředí. Laborací a objemem jednotlivých druhů vlákniny ve stravě lze docílit zásadních a trvalých změn mikrobiomu protože každá vláknina chutná jinému druhu bakterií. Další co bych doporučil je aplikace humátů
https://www.pro-zdravi-az.cz/?ex=zbo2&i ... 04&id=3398 ty mají na imunitní odezvu, kterou regulují opět posunem skladby střevního mikrobiomu a lepším využitím živin ze stravy, celkem zásadní vliv a mnoho lidí si je v kombinaci s působením bylin hodně pochvaluje. Uvedené velké dávky sýrů a kakaa bych na nějakou dobu zcela vynechal, nebo minimálně zásadně omezil, oboje může defekaci dosti komplikovat a má celkem silné alergické a intoleranční působení na velké procento populace.