Pokyny ajurvédských poradců - obecné versus individuální pokyny Následující neberme dogmaticky, ale pouze jako orientační vodítko, pro vysledování vlastním pozorováním, jaké potraviny v našem indiv.případě nám sedí v té dané situaci ve které jsme (mění se s věkem, roč.obdobím, denní dobou, stresy, nemocemi ap.).
Též některé položky jsou hodně individuální - dle toho zda člověk jí maso, jak se dívá na mléčné, horké, sladké, tučné apod.
PS:
Citace:
Vítr = Váta (prostor a vzduch), Žluč = Pitta (oheň a částečně voda), Sliz = Kapha (voda a země)
OBECNÉ POKYNY:- cílem je nastolení a udržování rovnováhy (nerovnováha je tu coby dup...dóši a vlastnosti-guny, mají tendenci samy sebe stále posilovat...!)
-
Dospělost je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa
-
Ráno 6 až 10 hod. (snídaně – období Slizu) – je nízká trávící síla, jídlo má být malé a lehké. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkony pro všechny typy lidí.
-
Poledne 10 až 14 hod. (oběd – období Žluči) – je velká trávící síla, jídlo má být vydatné a oběd hlavním jídlem dne. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.
-
Večer 14 až 18 hod. (večeře – období Větru) – je proměnlivá a středně veliká trávící síla, jídlo má byt středně veliké. Svačiny jsou vhodné jen při tělesně namáhavé činnosti a pokud je přestávka mezi jídly větší jak 5 hodin. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty, spíše mentální aktivitu než tělesnou. Lidé typu Vítr se mají věnovat odpočinku nebo mentální aktivitě. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč
-
Jaro (únor až květen) je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.
-
Léto (červen až září) je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.
-
Podzim a zima (říjen až leden) je období Větru, vhodná je antivětrová výživa. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty. Lidé typu Vítr se chrání před průvanem a nachlazením.
Přednost mají potraviny sezónní, místní a sattvické
(sattvické je např.: ghí, čerstvé bylinky, med, ořechy, mandle, ovoce, zeleniny, mléko, rýže, špalda )
3 základní mentální konstituce - vlastnosti (guny) jsou Sattva, Radžas a Tama
-
mezi sattvické, tj.ovlivňující rovnováhu našeho vědomí, se řadí např.: potraviny čerstvé, šťavnaté, sladké, energeticky bohaté a výživné
- k potravinám Radžas (určuje činnost, proměnu a chování,
zvláště u typu Váta a také Pitta) se počítají potraviny: slané, příliš ostré, příliš tučné, s vysokým obsahem tuku nebo alkoholu
- mezi potraviny typu Tama (vliv na klid a stabilitu, hlavně u typu Kapha) řadíme: suché, konzervované, staré, převařené, energeticky chudé, příliš tučné, s vysokým obsahem špatných tuků, s vysokým procentem alkoholu
6 základních druhů chuti v ajurvédě je: sladká, kyselá, slaná. ostrá, hořká, bylinná (svíravá)
Pro Váta typ je obzvláště vhodná chuť sladká, kyselá a hořká:
- mezi sladké se řadí např. mléko, luštěniny, obiloviny (vč.rýže), ořechy, tuky, sladké ovoce, kořenová zelenina, maso
- kyselé je např. kysané mléčné, sýry, kiwi, citrusy, nakládaná zelenina (pickles nejlépe), ocet
- mezi hořké se dá počítat: listová zelenina, saláty, čekanka, smetanka lékařská (do salátů skvělá), léčivé byliny, koření, kakao
- není vhodné příliš ostře kořeněné nebo množství bylin a hořkých chutí
Pro snížení dominantní Váty upřednostňujte (Pavol Hlôška) :(pro ostatní typy dóši, viz např.:
http://www.behej.com/clanek/310-ajurved ... -na-miru-3)
- Teplé jídlo středně těžkého složení.
- Více másla (hlavně ghí) a přidávaných tuků.
- Slanou, kyselou a sladkou chuť.
- Utišující a upokojující potraviny. V tabulce inteligenčních vlastností potravin (v knihách Pavol Hlôška: Ájurvéda česky a Ájurvéda duše a těla) jsou označeny V- Ž- S+.
Potraviny vyrovnávající Vítr – Vátu (Pavol Hlôška)- Níže uvedené potraviny jsou vhodné pro lidi typu Vítr, štíhlé a podvyživené lidi nebo lidi těžce pracující a aktivní sportovce.
- Mléko a mléčné výrobky: všechny mléčné výrobky jsou vhodné.
- Sladidla: všechna sladidla jsou v mírném množství vhodná, zejména teplé nápoje.
- Oleje: všechny oleje a tuky (rostlinné a živočišné) jsou vhodné.
- Obiloviny vhodné: rýže bílá i hnědá, pšenice, oves pouze jako kaše, ne suché vločky
- Obiloviny nevhodné: ječmen, ječné vločky, kroupy, kukuřice, pohanka, proso – jáhly, žito, klíčky, suchý oves (vločky)
- Ovoce vhodné: pomeranče, banány, hrozny, třešně, broskve, melouny, citron, švestky, ananas, mango, papája, avokádo, jahody, maliny, nektarinky, angrešt, borůvky, meruňky, kokos, mandarinky, kompotované ovoce
- Ovoce nevhodné: jablka, hrušky, granátové jablko, sušené ovoce jakékoliv, nezralé ovoce jakékoliv
- Zelenina vhodná: červená řepa, okurky, mrkev, chřest, ředkvičky, tepelně upravená: cibule, česnek a pór
- Zelenina nevhodná: nadýmavá, tj. zelí, růžičková kapusta, kapusta; ostatní zelenina, jako je hrách, brokolice, květák, brambory, celer, cukína (cuketa), zelená listová zelenina je vhodná pouze tepelně upravená a používaná s máslem nebo olejem, případně vhodným zahřívacím kořením.
- Ořechy a semena vhodné: všechna jsou vhodná v malém množství, jsou to například: mandle, buráky, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pistácie, paraořechy, mák, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicová a dýňová semínka
- Luštěniny vhodné: cizrna (římský hrách), tou-fu, zelená sója – mungo, růžová (červená) čočka
- Luštěniny nevhodné: všechny ostatní, například čočka hnědá, zelená i černá, fazole, sójové boby, hrách, naklíčené mungo, jakékoliv klíčky a další
- Maso a ryby vhodné: kuře, krůta, ryby sladkovodní i mořské, vejce, s určitou umírněností i vepřové, hovězí, skopové, telecí
- Maso nevhodné: králík, uzené
- Koření vhodné: kardamom, kmín, zázvor, skořice, sůl, hřebíček, muškát, hořčičné semínko, malé množství pepře
- vejce ano, maso spíše z pohybujících se živočichů, než ustájených...
- dbát na dostatek tekutin
- vhodné ásany
pro Váta: zaměřené na sílu, vytrvalost a stabilitu, s cílem dokonalého dlouhotrvajícího uvolnění a regenerace
(
vhodná jsou klidná a stabilní cvičení, dlouhá výdrž v jedné pozici a dlouhou dobu se opakující stále stejná série cviků )
- dechová cvičení: prohřívající, podporující látkovou výměnu a rovnováhu, ochlazující a agni (trávící oheň) zjemňující dech.cviky např. měsíční dech, dech Šítalí, všechna dech.cvičení ke dýchání plnou kapacitou a s celkovým uvolněním (dokud se toto nepodaří dosáhnout, tak se přetěžuje nerv.soustava a typ Váta není schopen se uvolnit...
)
-------
seriál 4 článků o ajurvédě dle Pavola Hlošky (postaveno na místních klimat.podmínkách) :Ajurvéda: trochu jiný pohled na zdraví (1.) :
http://www.behej.com/clanek/296-ajurved ... a-zdravi-1Ajurvéda: poznejte lépe své já (2.) :
http://www.behej.com/clanek/301-ajurved ... e-sve-ja-2Ajurvéda: sestavte si jídelníček na míru (3.) :
http://www.behej.com/clanek/310-ajurved ... -na-miru-3Ajurvéda: ovládněte čas ve svůj prospěch (4.) :
http://www.behej.com/clanek/311-ajurved ... prospech-4Pavol Hloška radí všem dóšickým typům, jak vybírat vhodnou stravu:1. Vyberte si stravu, která vyrovnává váš převažující regulátor. Pokud jste typ Sliz, budete obecně dodržovat výběr potravin pro Sliz. Pokud jste typ Sliz – Žluč, budete vybírat potravu pro Sliz a podle potřeby (například v horkém počasí, nebo když zjistíte známky zhoršení Žluči), se můžete odchýlit k Žluči. Pokud si nejste jisti, který regulátor u vás převažuje, sledujte, kterým potravinám dáváte přirozeně přednost, které vám dávají pocit zdraví a rovnováhy.
Ve své ájurvédské praxi se setkávám často s otázkou typu: „A můžu jíst čokoládu (nebo maso, cukr apod.)? Po vyšetření odpovídám: „Můžete." „To jsem rád (ráda), že jste mi nezakázal čokoládu. Já ji totiž miluji. Někde jsem četla (nebo slyšela), že je škodlivá. Jenže já ji miluji." Mentální poznatky nám někdy ztěžují život. Odříkáme si zážitek z lahůdek jen proto, že někdo zveřejnil informaci pro průměrného člověka o škodlivosti této lahůdky a neuvedl, kdo je průměrný člověk, pro koho toto omezení platí a za jakých podmínek. A další lidé dále kopírují tuto informaci bez ověření její opravdovosti.
Při jedné společenské příležitosti jsem tyto zákonitosti individuality a výběru potravin regulátory vysvětloval přítomným. Byl mezi nimi i pan J., kterého jsem odhadl na výraznou převahu Žluči a vzpomněl jsem i čokoládu. „Opravdu je to s tou čokoládou tak?" zeptal se překvapeně, ovlivněn výše uvedenými mentálními poznatky a výčitkami. „Moje manželka je totiž cukrářka. Když jí pomáhám, mám někdy takovou velikou chuť na čokoládu, že vypiji celý hrnek rozpuštěné čokoládové polevy. Nikdy jsem z toho neměl žádné problémy. Naopak. Mně se po hrníčku čokolády tak uleví, cítím ohromné uvolnění. A já jsem si myslel, že čokoláda je škodlivá. Už nebudu trpět pocity provinění," ukončil radostně své vyprávění pan J.
U tohoto příběhu si také všimněte výběru podle podobnosti. Stejné nebo podobné se přitahuje a ovlivňuje i jejich profesní nebo zájmové zaměření. Žluč potřebuje sladké potraviny, tak ženu typu Žluč zaměřuje k cukrářské profesi. Manžel jí v tom pomáhá. A velmi rád, vždyť má kladný vztah ke sladkostem. Ne každý může přehánět své potřeby. Kdo má více převažujícího regulátoru, potřebuje více odpovídajícího paliva. Kdo má méně převažujícího regulátoru, potřebuje méně specifického paliva a více různorodého paliva.
Je to vždy individuální a vaše regulátory vám to řeknou přes vaše čisté chuťové buňky. Zkuste si i vy vzpomenout na své přirozené sklony a touhy. Teď je máte možná zastíněné mentálními, teoreticky naučenými poznatky. Vraťte se do dětství a vzpomeňte si.
2. Pokud vám ájurvédský poradce řekl, abyste si vyrovnali určitý regulátor, dodržte jeho doporučení.
3. Přizpůsobte svou stravu ročnímu období. Změny ročního období vyžadují určité změny ve vaší základní výživě. Pokud si nejste jisti, jak na vás působí změny ročních období, navštivte ájurvédského poradce. Pečujte o sebe alespoň tak, jako o své auto, nábytek, zahrádku, psa nebo sporák.---------------
Vše výše uvedené beru jen jako
orientační, neznamená to že se těchto potravin člověk nesmí ani dotknout (za určitých podmínek (stresy, vyčerpanost, nemoci ap.), naopak tyto potraviny může "potřebovat" ke zvýšení své Váty...
Máte někdo k tomuto vlastní dlouhodobější zkušenost ??
(mně připadá rozumnější asi příliš dóšické typy neřešit, a spíše se zaměřit na redukci stresů, dechové techniky, pestrou a střídmou stravu
a na vhodný pohyb pro Váta (což je chůze a turistika, jóga, plavání, jízda na kole), apod.
Ajurvédská zásada že se máme učit víc naslouchat tělu je ale platná, a myslím že reagovat občas na chutě těla (nikoli zkreslené umělé zlozvykové či umělé "pachutě", ale přirozené potřeby a chutě organismu, tak to tělu prospěje...)
pokud už řešit rapidní omezení něčeho v jídelníčku, tak jak pan Jarda radí - na základě individuálního vysledování dle reakcí našeho vlastníha těla na
určité konkrétní potraviny (vliv na pH, stravitelnost, těžkost v žaludku apod.), což se ale opět může měnit vlivem ročních období, nemoci, stresů apod.