petes31 píše:
Domnívám se,že píšete o problému Raynaudova nemoc nebo Raynaudův syndrom. Projevuje se zbělením prstů především při chladném počasí nebo při nervovém vypětí. Jelikož souvisí s revmatickými nemocemi, je třeba se zaměřit na nadledvinky a s tím souvisejícím jejich stavem a produkce hormonů. Dále souvisí s narušením periferního nervového systému, jehož funkce může být narušena různými toxiny nebo zátěžemi.
Před 7lety mi byla diagnostikována RA a s tím i Raynaudův syndrom. U mne se projevoval asi 8let mravenčením prstů a pak již bolestí a prochlazováním špiček prstů. Syndrom se začal projevovat bělením prstů a ztrátou citlivosti na cca 5-15minut na některých prstech na rukou i nohou. V zimně jsem musela nosit dvoje rukavice již při teplotě cca 5°C. Byla jsem z toho zoufalá, jelikož to měla moje babička a bylo pro ni někdy i utrpením, neustále si mnula konečky prstů.
Na oddělení RA mi bylo sděleno, že onemocnění souvisí s RA a syndrom je nevyléčitelný, patří do autoimunitních onemocnění. Studiem, úsilím a zkoušením různých metod jsem se syndromu asi před 5 lety zbavila, bylo to neuvěřitelné. Od té doby mne přestalo jak mravenčení,tak bělení prstů. Chladnější ruce mám sice i teď, ale to již bude spíše souviset se štítnou žlázou. Na tom teď pracuji.
Asi bych doporučila ověřit si dle příznaků jestli se jedná skutečně o Raynaudův syndrom, pokud ano, pak kontrolu na revmatologii, zda není v souvislosti s autoimunitním onemocněním. V takovém případě je situace složitější. Je třeba se rozhodnout,zda podlehnout farmakoprůmyslu nebo se léčit alternativně.
Pokud se potvrdí má domněnka, mohu sdělit postupy, které by mohly pomoci.
Vše nejlepší v novém roce přeji všem,
Helena
Blahopřeji k úspěšnému zvládnutí zdravotního problému. Samotného by mě váš postup zajímal, předpokládám, že šlo hlavně o snížení zánětlivého procesu a zlepšení průtoku kapilární krve, nebo se mýlím.