Paul píše:
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak lze nejlépe bojovat s hnilobnými bakteriemi.
Je zde situace stejná jako u kvasinek (tj. kefír, kysané potraviny, kokos atd.), nebo se na ně musí jinými prostředky?
Již dlouho trpím nadýmáním. Nedávno jsem narazil na tyto stránky a pečlivě je studuji. Pořídil jsem odšťavňovač a snažím se řídit radami uvedenými na tomto diskuzním fóru. Také se vyhýbám pečivu a cukrům.
Zeleninové saláty mě nadýmají jen nepatrně, daleko horší je to při občasné konzumaci bílkovin, kterou jsem si zatím netroufl vynechat. Například ryba vařená v páře (a to bez sacharidových příloh!). Večer mě pak vždycky trápí hnilobné plyny.
Může to podle vás nějak souviset s tím, že mi v dětství bylo odoperováno slepé střevo (resp. apendix)?
Zrovna dnes jsem se dočetl v knížce od Dr. Walkera:
"... Apendix má za úkol vylučovat sekret, který brání stolici zůstávat v tlustém střevě. Současně tento sekret zamezuje nadměrnému rozšiřování hnilobných bakterií..."
Děkuji za odpověď
Tak základní blbost je tyto potraviny v takové situaci vůbec jíst. Operace a odstraňování slepého střeva je čirá blbost a opravdu to je vždy pouze na závadu. Velice to doživotně komplikuje správnou funkci střev a když uvážíte, že několik klystýrů to spolehlivě odstraní, tak větší hovadinu neznám. To, co likviduje kvasinky, může pomoci, ale ne vždy, ta situace spíše vychází z nedostatku kyseliny chlorovodíkové v žaludku a je nutné obnovit její tvorbu očistou žaludku a dodávkou potravin, které její tvorbu podporují, což jsem zde již psal.