SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
O kvasenej zelenine vie každý, o kvasenom ovocí už menej ľudí. Určite však skoro každý pozná napr. kvasený hroznový nápoj, alebo kvasený jablkový nápoj (cíder).
Vyrábate si to niekto ? Je to všetko surové, plné nie len enzýmov (čo si budeme hovoriť, lyžica surového masla má viac enzýmov ako 4dcl jablkovej šťavy...), ale hlavne probiotických a asi aj prebiotických baktérií prospešných pre trávenie a celkovo pre tráviacu sústavu. Navyše od jari do jesene sa človeku takých nápojov žiada častejšie než cez zimu, a v pomere 1:1 s vodou, a možno aj s dodatkom vitamínu C v prášku tesne pred podaním, to môže byť super spôsob ako nasýtiť organizmus vodou ktorá len tak rýchlo "neodpláve" z tela von ako čistá voda, navyše je to super chutné, zdravé...
Mám už tak pol roka knihu "Vyživující tradice" (k zakúpeniu na kosimesnadno.cz), a odvety si vo veľkom kvasím kapustu, kapustu s mrvkou, či červenú repu (tá mi chutí najviac, ale nie je sezóna teraz a červenú repu treba ideálne v bio, eko kvalite, alebo od "poctivého záhradkára", takže čakám...)... Chcem ale začať robiť aj kvasené ovocné nápoje, a dať si denne tak možno 2dcl takého nápoja (rozriediť s vodou 1:1, vo výsledku 4dcl), a nebolo by odveci, keby ste niečo také skúsili aj vy, alebo sa o to vy čo to už robíte, podelili (skúsenosti, atď...).
Napíšem tu jeden skrátený recept z knihy :
JABLEČNÝ CÍDER
Na asi 3,7 L
asi 4 tucty (48) jablek
1 plná polévková lžíce mořské soli (alebo himalájskej)
1/2 šálku syrovátky (tekutina, nie sušená srvátka)
"...Odšťavíme jablká (vraj v bio kvalite, ale nebude to nutné...). Zoberieme čo najviac peny z hladiny šťavy. Štavu precedíme do úplne čistej veľkej misy a vmiešame soľ a srvátku. Prikryjeme látkou, a necháme pri izbovej teplote 3 dni. Zoberieme akúkoľvek penu, ktorá môže vystúpiť na hladinu. Nalejeme do dvoch 1,8 litrových nádob, tesne uzavrieme a dáme do chladničky. Chuť sa pomaly behom niekoľkých týždňov rozvinie. Cíder si nakoniec vyvinie bohatú maslovú chuť a môže byť ľahko šumivý. Usadenina klesne na dno nádoby a mala by tam zostať, pokiaľ cíder zlievame opatrne..."
V knihe sú ďalej spomenuté tieto kvasené nápoje :
Zázvorové pivo se syrovátkou
Malinový nápoj
Orandžáda
Hroznové osvěžení
Punč
Kořenové pivo
Sodovka ze sladkých brambor
Ovesná voda na senoseč
Zázvorové pivo s kulturou
Malé pivo
Ryžové mléko
Mandlový nápoj
Jogurtový nápoj
Kvas
Knihu odporúčam zakúpiť, je PERFEKTNÁ, plná múdrostí a receptov, 670 strán...
Vy čo ma poznáte viete, že tu nerobím "platenú reklamu", len narovinu poviem, bol by som rád, keby sa tej knihy predalo čo najviac, lebo ja osobne si ju zo všetkých kníh o výžive čo mám, vážim najviac...
No a nezabudnime - máte skúsenosti s nejakými doma kvasenými nápojmi ?
Kvašení byla za našich předků hlavní cesta k prodloužení doby spotřeby u potravin, tedy cosi jako konzervace a navíc je tělu zpravidla velice prospěšná. Nevidím zde jediný sporný bod a tedy důvod proč se těmto postupům vyhýbat, určitě jde o výborné obohacení jídelníčku.