Andrea 81 píše:
Zdravím, vzhledem k tomu, že teprve začínám, zkušenosti nemám. Jen bych se chtěla zeptat, jaké množství zeleně použít např. do 0,5l vody. A mohu tento nápoj vyrobit i s přidáním bylinek jako je máta, meduňka, mateřídouška, šalvěj? Jde mi o to, jestli si na jejich užívání tělo nezvykne, tak jak popisujete v případě čajů, nebo výluhů. Děkuji, A.K.
Dávkování zeleně, je jako ve filmu podle Wericha, "Co kdo snese". Dost záleží, co to bude za zeleň a jak se bude zpracovávat, ono například vypít 0,2 litru čisté šťávy z vojtěšky, vylisované na drtícím odšťavňovači, je docela rána i pro poměrně zkušené uživatele, jako jsem já. Jiná věc je vypít 0,5 litru namixované zelené vody, do níž mixujete takovou hodně solidní hrst vojtěšky. V tomto případě se to nijak předávkovat nedá a jde to pít třeba celý den, klidně i 4 litry, pokud Vám to bude chutnat. Byliny rozhodně k dlouhodobějšímu užívání nedoporučuji, ale krátkodobě to není problém. Účinné látky se takto přenášejí mnohem snáze, jak u čajů ze suchých bylin a mají také i lepší účinky, ale platí zásada, že to co se dá pravidelně užívat jako čaj, to lze stejně užívat v mixované formě. Já používám v naprosté většině případů pouze vojtěšku, pro snadnou dostupnost a vynikající vlastnosti, maximálně občas přidám jetel, pampelišku, kopřivu, nebo kostival. Ostatní byliny pravidelně neužívám, pouze z léčebných důvodů.