Abstinující Bojovník píše:
Dobrý den.Situace je asi bohužel vážná.Taťkovi po roce nespecifických bolestí přišli na to, že má nádor ve slinivce a metastáze v játrech.Rozhodl se pro chemoterapii.Existuje aspoň nějaká strategie, jak co nejvíc zvýšit jeho šance a neohrozit jej zároveň z jiné strany?
Četl jsem, že nádory ve slinivce a játrech reagují(posiluje je to) na velký výkyv inzulínu a glukózy? Pomáhá nízkosacharidová strava, nutričně kompletní jídelníček a šetrný z hlediska zažívání(ikdyž nevím přesně jaký), MCT oleje, syrovátková bílkovina?
Pokud se člověk vyloženě nerozhodne pro půst jen na vodě, tak není cílené nějaké kompromisní hladovění prý moc ideální? Člověk si potřebuje udržet svalstvo a nějaké tuky.Ale může se držet tak nějak na hranici nízkosacharidové stravy, aby příliš nepálil tuky ani svaly.Ale ani nekrmil nádory sacharidy?
Prosím Vás pane Jardo, jestli v tomto máte lepší znalosti... poraďte mi...
Já přišel jen na to, že mi AI radila, ať příliš
játra a slinivku ve dnech chema nezatěžuje a přijímá dobře stravitelné a vstřebatelné tuky a aminokyseliny... a když ovoce tak bobulovité... a nízkosacharidovou zeleninu... Můžete prosím poradit?
Má smysl cíleně odkyselovat , atd? Pít ionizovanou vodu? Cokoliv co může trochu zvýšit šance?
Předem moc děkuji za odpověď.
To tedy není co závidět, kupodivu takových klientů nyní je docela dost, prostě si ta kafilerní postkomunistická strava a neuvěřitelně stresová forma života začíná vybírat svoji daň. U rakoviny slinivky bohužel neexistuje žádná „silnější“ alternativní metoda než tlumení zánětlivé dráhy NF‑κB, protože právě tato dráha je u tohoto nádoru hlavní spínač zánětu, bolesti, únavy, kachexie i růstu nádoru. Ostatní dráhy (STAT3, IL‑6, TNF‑α, HIF‑1α, mTOR) jsou na NF‑κB přímo navázané, takže jeho tlumení je nejrealističtější a nejbezpečnější podpůrná cesta. Většina klientů je v aktuálním stavu (cholestáza, zánět žlučových cest, zvracení, celkové oslabení) a tam je zase bohužel většina silných rostlinných inhibitorů NF‑κB nevhodná, protože jsou žlučopudné nebo dráždivé. Reálně tolerovatelné a zároveň protizánětlivé jsou pouze tři možnosti:
Heřmánek (apigenin) – velmi šetrný, ale nebavíme se o běžném čaji musí být extrémně silný a lipofidně upravený, tlumí NF‑κB, IL‑6 a TNF‑α.
Melatonin – silně protizánětlivý, ale zase se nebavíme o běžném dávkování začíná se od 10 mg a dávky ze studií jdou až do 60 mg, působí na NF‑κB, STAT3, IL‑6, TNF‑α, HIF‑1α a mTOR.
Tributyrin (forma butyrátu) – zase na doraz reálné tolerovatelnosti tlumí NF‑κB přes HDAC mechanizmus, posiluje střevní bariéru a snižuje endotoxický zánět.
Tyto tři látky jsou v jeho stavu nejlépe tolerovatelné, nejsou žlučopudné a mohou pomoci snížit zánět a zlepšit komfort. Vše ostatní z alternativních možností je buď příliš dráždivé, nebo nevhodné při cholestáze a infekci. Strava pochopitelně nastavená s minimální glykemickou zátěží a velice šetrná to bych musel s váma probrat asi osobně protože se musí nastavit přímo na míru konkrétního klienta.