Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 11:35 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: pon zář 01, 2014 1:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Th. píše:
Dobrý den,

rád bych znal Vaše zkušenosti ohledně upravy jáhel.
Dle DS (dělené stravy) by to měly být S (sacharidy) - škroby, a ty by se neměly kombinovat se S - cukry.
Jarda zde píše: "Poté vodu ráno sliji, několikrát znovu properu a dám s malým množstvím vody, nebo čerstvé šťávy do mixéru a rozmixuji na kašičku. Tu přidávám zpravidla do ovocného salátu, nebo se dá prostě dochutit na sladko namočenými fíky, nebo datlemi a sníst."

Zajímalo by me tedy, jestli je to vhodná kombinace, s ovocem (i když čtu, že J. si tak připravuje jáhly zřídka) a jak tedy jáhly a obecně obilniny (ovesné, pohankové, kroupové atd. kaše) sladit,[/b] aby to vyhovovalo konceptu DS?? Med, datle, rozinky, fíky, to vše je vlastně cukr, takže kombinace škrob - cukr by měla kvasit, ne?
Na druhou stranu, připadá mi trochu nelogické, aby se škroby vůbec nesladily. Ovesná kaše nebo krupice se odedávna (pokud vím) sladila medem či ovocem, ovšem je pravda, že se tam asi často přidávala i skořice a někdy i máslo. Pokud je tam tedy ta skořice, dá se říci, že kvasení se do jisté míry neutralizuje??

Dále, dosud jsem se nesetkal s hořkými jáhly, takže je vlastně někdy vůbec nespařuji a jen propláchnu. Může to něčemu vadit? Kromě chuťových vlastností?

Pane Jardo, mohu se zeptat, proč jáhlům moc neholdujete? Je to přeci snad jediná obilnina, která působí zásadotvorně (ovšem dle TCM jsem vyčetl, že jáhly jsou yinové a odvádí teplo: zvlhčují plíce, vyživují ledviny a doplňují Yin, odvádí sucho a horkost plic, zlepšují dýchání a průchodnost dýchacího ústrojí, napomáhají peristaltice, snižují Yang, léčí žaludek, otekliny, nespavost apod.).

Viz: http://spk.39.net/shipin/liangshi/milei/e05a7.html

Pane Jardo, dodržujete snídani uvedenou ve vzorovém jídelníčku také v zimě, tj. ovoce + ořechy + semínka, skořice apod.?? Zajímalo by mne, co tvoří stěžejní část Vašeho jídelníčku.

Velice děkuji všem zúčastněným!

Některé postupy uvádím pouze jako příklad a běžně je ani sám nejím, třeba obiloviny jsou pro mě opravdu okrajové včetně těch jáhel. Tedy z mého pohledu jde o relativně použitelnou kombinaci, nicméně určitě taková jídla cíleně nevyhledávám. Já se snažím nejíst jakékoliv obiloviny a cíleně se vyhýbám těm které obsahují lepek, ostatní si sem tam dám, ale také raději méně než nějak pravidelně. Jinak nejde o vzorový jídelníček, ale o příklad denního jídelníčku, tedy jednu z mnoha možných variant a v zimním období je třeba trochu přitlačit, patrně by mnoha lidem uvedená dávka v mrazech nestačila. Sám stravu upravuji dle momentální teploty okolí a jak jím prakticky vše syrové v létě, tak v mrazech část zeleniny spařuji a tukem a kořením zrovna nešetřím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Jáhly a kuskus
PříspěvekNapsal: čtv pro 04, 2014 1:12 pm 
Offline

Registrován: úte čer 18, 2013 9:11 am
Příspěvky: 23
Dobrý den,

Co Jáhly, kuskus a zdravá výživa?

jáhly a kuskus jsou prý potraviny loupané.
- jáhly jsou slupek zbavené proso?
- kuskus zase pšenice (asi nejčastěji?) zbavená slupky a z toho vyrobená těstovina (která je barevně a velikostně podobná jáhlám)?

_________________
"stáváme se tím, na co myslíme"


Naposledy upravil postcd dne pon pro 08, 2014 10:02 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly a kuskus
PříspěvekNapsal: pon pro 08, 2014 8:57 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Na jáhlách a kuskusu není zdravého zhola nic, jsou to obyčejné obilnina a výrobek z obilniny. Jáhly jsou ale velmi chutné, dobře se hodí k zelenině, dobře vypadají, kuskus je zas úžasně dobře kuchařitelný, jedná se v podstatě o hotovou potravinu, jen ji mírně spařit, dá se přidat do čehokoliv či ochutit čímkoliv. Že byste si nějak zvlášť prospěl jejich požíváním si nemyslím, ale z vlastní zkušenosti obé doporučuji, dobře se to jí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly a kuskus
PříspěvekNapsal: sob led 17, 2015 9:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
postcd píše:
Dobrý den,

Co Jáhly, kuskus a zdravá výživa?

jáhly a kuskus jsou prý potraviny loupané.
- jáhly jsou slupek zbavené proso?
- kuskus zase pšenice (asi nejčastěji?) zbavená slupky a z toho vyrobená těstovina (která je barevně a velikostně podobná jáhlám)?

V něčem má pravdu člen martina72 je to oboje docela jedlé, přičemž jáhly bych jako velký problém neviděl, ale pšenice je špatná v jakékoliv podobě, té bych se raději vyhýbal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: pon led 25, 2016 1:38 pm 
Offline

Registrován: ned bře 23, 2014 8:38 pm
Příspěvky: 4
Dobrý den,

nemá někdo tip na jáhelnou mouku, která by nebyla vyrobena z ukrajinských jáhel? Co jsem se pár výrobců dotazovala, tak jenom Ukrajina.

Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: pát led 29, 2016 8:39 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Tak si kupte jáhly odkud je chcete mít vy a mouku si sama namelte, spousta zdravovýživářů to tak dělá s jakoukoliv moukou z čehokoliv.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned bře 13, 2016 12:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
aki píše:
Dobrý den,

nemá někdo tip na jáhelnou mouku, která by nebyla vyrobena z ukrajinských jáhel? Co jsem se pár výrobců dotazovala, tak jenom Ukrajina.

Díky.

Dobře vám radí člen martina72, osobně bych mouku také raději nekupoval, ale zpracovával celé zrno. Bohužel i u něho může být stejný problém, netuším zda se produkuje i zde, ale asi moc ne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: úte bře 15, 2016 10:15 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2016 5:12 pm
Příspěvky: 61
martina72 píše:
Tak si kupte jáhly odkud je chcete mít vy a mouku si sama namelte, spousta zdravovýživářů to tak dělá s jakoukoliv moukou z čehokoliv.

Pokud vím, tak se dají sehnat jedině jáhly původem z radioktivní Ukrajiny. Tady v ČR se snad už vůbec nepěstují. Snad jedině si pro ně zajet do Německa nebo Rakouska, protože tyto země zásadně nedovážejí žádné potraviny z blízkosti Černobylu. Kdo je blízko hranic s těmito zeměmi, má to snadné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: úte bře 15, 2016 10:25 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Snad nebude tak zle, nesmíte dáti na bulvární sdělení. Poptejte se konkrétně. Když něco opravdu chcete, jistě to seženete. A většinou levněji než v ČR.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: stř bře 16, 2016 12:10 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Odporúčam si robiť kvasenú jáhlovú/pšenovú kašu....
Pomlieť napríklad na mlynčeku určenom na mletie maku napr. 300g jáhel/pšena, zmiešať s dvojnásobkom vody (600ml), a nechať v izbovej teplote kvasiť minimálne deň, ideálne aj 5 dní či týždeň.
Potom dať variť, ale doliať dosť vody, inak to začne aj počas miešania rýchlo "prihárať"....
Uchovávať v chladničke (a možno by ani nebolo niekoľko dní treba, kto vie...).

Ja osobne si to sem-tam robievam (nechávam kvasiť 3-7 dní, čím dlhšie, tým je to kyslejšie - ale nie na úkor vylučovania ptyalínu), a to takto, že keď si to po uvarení rozdelím na porcie, tak pri opätovnom zorhiatí to zmiešam s vývarom z hovädzích kostí (kĺbové, "harfy", špikové, bravčové nôžky), a pridám do toho maslo a nepasterizovanú bryndzu takým spôsobom, aby to nebolo príliš teplé, aby sa enzýmy a laktobacily z nepasterizovaného masla a bryndze nezničili. Je to FAJNOTKA.
Osobne u mňa jedna porcie pšena (česky jáhly) = 90g pšena v surovom stave, a jedna porcia bryndze = 75-100g.
Masla dám HOJNE, ja osobne tam pridám tak 130-140g masla.
Bryndza a vývar vylepšia aminospektrum pšena, a kvasenie pšena zlepší jeho biologickú hodnotu - človek z jeho živín viac vyťaží a bude lepšie tráviť.
Napr. aj takto môže vyzerať jedno z mojich dvoch jedál denne.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: sob dub 16, 2016 5:15 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Odporúčam si robiť kvasenú jáhlovú/pšenovú kašu....
Pomlieť napríklad na mlynčeku určenom na mletie maku napr. 300g jáhel/pšena, zmiešať s dvojnásobkom vody (600ml), a nechať v izbovej teplote kvasiť minimálne deň, ideálne aj 5 dní či týždeň.
Potom dať variť, ale doliať dosť vody, inak to začne aj počas miešania rýchlo "prihárať"....
Uchovávať v chladničke (a možno by ani nebolo niekoľko dní treba, kto vie...).

Ja osobne si to sem-tam robievam (nechávam kvasiť 3-7 dní, čím dlhšie, tým je to kyslejšie - ale nie na úkor vylučovania ptyalínu), a to takto, že keď si to po uvarení rozdelím na porcie, tak pri opätovnom zorhiatí to zmiešam s vývarom z hovädzích kostí (kĺbové, "harfy", špikové, bravčové nôžky), a pridám do toho maslo a nepasterizovanú bryndzu takým spôsobom, aby to nebolo príliš teplé, aby sa enzýmy a laktobacily z nepasterizovaného masla a bryndze nezničili. Je to FAJNOTKA.
Osobne u mňa jedna porcie pšena (česky jáhly) = 90g pšena v surovom stave, a jedna porcia bryndze = 75-100g.
Masla dám HOJNE, ja osobne tam pridám tak 130-140g masla.
Bryndza a vývar vylepšia aminospektrum pšena, a kvasenie pšena zlepší jeho biologickú hodnotu - človek z jeho živín viac vyťaží a bude lepšie tráviť.
Napr. aj takto môže vyzerať jedno z mojich dvoch jedál denne.

Zajímavá varianta úpravy i když asi nemusí každému vyhovovat, ale jinak výborná.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz