Th. píše:
Dobrý den,
rád bych znal Vaše zkušenosti ohledně upravy jáhel.
Dle DS (dělené stravy) by to měly být S (sacharidy) - škroby, a ty by se neměly kombinovat se S - cukry.
Jarda zde píše: "Poté vodu ráno sliji, několikrát znovu properu a dám s malým množstvím vody, nebo čerstvé šťávy do mixéru a rozmixuji na kašičku. Tu přidávám zpravidla
do ovocného salátu, nebo se dá prostě dochutit na sladko namočenými fíky, nebo datlemi a sníst."
Zajímalo by me tedy, jestli je to vhodná kombinace, s ovocem (i když čtu, že J. si tak připravuje jáhly zřídka) a
jak tedy jáhly a obecně obilniny (ovesné, pohankové, kroupové atd. kaše) sladit,[/b] aby to vyhovovalo konceptu DS?? Med, datle, rozinky, fíky, to vše je vlastně cukr, takže kombinace škrob - cukr by měla kvasit, ne?
Na druhou stranu, připadá mi trochu nelogické, aby se škroby vůbec nesladily. Ovesná kaše nebo krupice se odedávna (pokud vím) sladila medem či ovocem, ovšem je pravda, že se tam asi často přidávala i skořice a někdy i máslo. Pokud je tam tedy ta skořice, dá se říci, že kvasení se do jisté míry neutralizuje??
Dále, dosud jsem se nesetkal s hořkými jáhly, takže je vlastně někdy vůbec nespařuji a jen propláchnu.
Může to něčemu vadit? Kromě chuťových vlastností?
Pane Jardo, mohu se zeptat, proč jáhlům moc neholdujete? Je to přeci snad jediná obilnina, která působí zásadotvorně (ovšem dle TCM jsem vyčetl, že jáhly jsou
yinové a odvádí teplo: zvlhčují plíce, vyživují ledviny a doplňují Yin, odvádí sucho a horkost plic, zlepšují dýchání a průchodnost dýchacího ústrojí, napomáhají peristaltice, snižují Yang, léčí žaludek, otekliny, nespavost apod.).
Viz:
http://spk.39.net/shipin/liangshi/milei/e05a7.htmlPane Jardo, dodržujete snídani uvedenou ve vzorovém jídelníčku také v zimě, tj. ovoce + ořechy + semínka, skořice apod.?? Zajímalo by mne, co tvoří stěžejní část Vašeho jídelníčku.
Velice děkuji všem zúčastněným!
Některé postupy uvádím pouze jako příklad a běžně je ani sám nejím, třeba obiloviny jsou pro mě opravdu okrajové včetně těch jáhel. Tedy z mého pohledu jde o relativně použitelnou kombinaci, nicméně určitě taková jídla cíleně nevyhledávám. Já se snažím nejíst jakékoliv obiloviny a cíleně se vyhýbám těm které obsahují lepek, ostatní si sem tam dám, ale také raději méně než nějak pravidelně. Jinak nejde o vzorový jídelníček, ale o příklad denního jídelníčku, tedy jednu z mnoha možných variant a v zimním období je třeba trochu přitlačit, patrně by mnoha lidem uvedená dávka v mrazech nestačila. Sám stravu upravuji dle momentální teploty okolí a jak jím prakticky vše syrové v létě, tak v mrazech část zeleniny spařuji a tukem a kořením zrovna nešetřím.