[quote="Kachně":14c9dtex][quote="martina72":14c9dtex]Někteří lidé si myslí, že toto vše je naprostá kravina. Já mezi takové lidi patřím.
Až budete skutečně nemocný, třeba dlouhodobě, nebo budete mít akutní stav, který vám nedovolí jíst vůbec nic a po nějaké době jen velmi omezené množství velmi omezeného souboru potravin, budete mrkvi blahořečit.
Pokud jste někde něco četl o možnosti se předávkovat vitaminem A, kteréhožto vysoké dávky jsou škodlivé (dokonce karcinogenní), uklidněte se. Z mrkve to fakt nedostanete.
Pokud jste se ale chtěl vykecat na téma popření mýtů, pak vám jeden dodám. Mrkev je prý nějak dobrá na oči. Hmmm, neexistuje jediný seriosní výzkum, který by takovou korelaci našel.[/quote:14c9dtex]Mrkev je těžce stravitelná jako většina syrové zeleniny.
To zabarvení kůže je beta carotenem, stejný zabarvení by bylo i kdyby ho bral člověk v tabletách.
Dřív se myslelo že je dobrá na oči, už se ví že ne. Jako hromada jiných omylů ve výživě, jako třeba špenát a železo, nezdravost vajec, atd....[/quote:14c9dtex]Mne moc nezajimaji tvrzeni doktoru, protoze co se tyka nemoci, vetsinu z nich povazuji za nevylecetelne. Coz presneji znamena, ze priznavaji, ze o jejich lecbe nemaji poneti. Takze treba z hlediska mrkvove stavy povazuju za nejvetsi autoritu dr Normana Walkera, ktery mrkvovou stavou vylecil sam sebe a mnoho dalsich. A kvalitu teto lecby prokazal tim, ze se dozil 118 let. Doporucuju prolitnout par jeho knizecek.[quote="Dr. Norman W. Walker: Čerstvé ovocné a zeleninové ťávy
http://www.zdravinadlani.cz/zeleninove- ... -z-karotky":14c9dtex]Karotková šťáva se může v každém rozumném množství pít neomezeně - od půl litru až po dva litry denně i více - podle založení každého jednotlivého člověka. Přispívá k normalizaci všech tělesných funkci. Je nejlepším zdrojem vitaminu A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje také vitaminy B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení.
Karotková šťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí. Kojící matky by měly pít mnoho správně vytlačené karotkové šťávy, aby si zlepšily kvalitu mléka, protože mateřské mléko za jistých okolností nemusí obsahovat dostatek živých, účinných látek. Karotková šťáva může snížit nebezpečí horečky omladnic po porodu, jestliže se pije v posledních měsících těhotenství. Půl litru této šťávy denně má pro tělo větší cenu než 15 kg kalciových (vápníkových) tabletek.
Karotková šťáva je přirozeným prostředkem proti tvorbě vředů a otoků a velmi zvyšuje odolnost proti infekcím. Zabraňuje onemocnění očí, zánětu krčních mandlí, vedlejších nosních dutin a všeobecně dýchacích orgánů. Chrání nervový systém a je nedostižným, posilujícím a vitalizujícím prostředkem.
Střevní a jaterní choroby jsou často důsledkem nedostatku jistých minerálií, které karotková šťáva obsahuje. Může dojít k pozoruhodné "očistě" jater a rozpuštění substancí, kterými byla
_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.