Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned čer 30, 2024 7:05 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv kvě 06, 2010 8:44 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv kvě 06, 2010 9:09 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
zuzis píše:
Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?

Tak skus zohnat nepasterizovany kozi jogurt. Ja som vyrabal jogurt z neho. Takisto, netreba ho prehrievat, da sa rovno zo suroveho mlieka. Ale treba mat kvalitny zdroj.
Najlahsie je kupit jogurtovac, ktory udrzuje spravnu teplotu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv kvě 06, 2010 9:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Lze z tibetské houbičky a kozího mléka udělat nejenom kefír, ale i jogurt? Na netu jsem našla jen toto, že se dva litry mléka ohřejí, počká se až se sníží teplota, přidá se kvalitní jogurt a nechá třeba pod peřinou přes noc a ráno je jogurt hotový. Mne tam vadí ten kupovaný jogurt. Dá se to třeba vyrobit z toho kefíru?

Kefír a jogurt jsou dvě odlišné technologie výroby i když z pohledu vlivu na zdraví člověka je to zdánlivě dost podobné. Nejjednodušší to máte, tak jak vám píše Xion, tak to můžete vyzkoušet, ale s tím jogurtovačem to bude asi nejlepší. Já jsem si to kdysi vyráběl, ale proti kefíru to bylo hrozné blbnutí a tak jsem to opustil a dělám si pouze kefír a tibi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: čtv kvě 06, 2010 9:46 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Xion píše:
Tak skus zohnat nepasterizovany kozi jogurt. Ja som vyrabal jogurt z neho. Takisto, netreba ho prehrievat, da sa rovno zo suroveho mlieka. Ale treba mat kvalitny zdroj.
Najlahsie je kupit jogurtovac, ktory udrzuje spravnu teplotu.

A co když na poprvé ten jogurt koupím, udělám to tak jak radí na netu, že zahřeju to kozí mléko a přidám ten jogurt a nechám v teple. Z toho se vyrobí polotovar kozo-kupovaný jogurt. Když to udělám znova, ale dám místo kupovaného ten vyrobený kozo-kupovaný jogurt, tak už pak z toho bude jen kozojogurt, ne? Ale to je asi moc jednoduché co. Já jinak jdoufala, že čím déle nechám houbičky v mléce tím bude kefír hustší a prakticky jako jogurt. Takto to asi nefunguje co.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát kvě 07, 2010 9:03 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2010 8:11 pm
Příspěvky: 68
Bydliště: Praha 5-Smichov
Kdyz jsem delavala amasake,tak jsem to vylepsila tak,ze jsem dala do termoforu horkou vodu na nej postavila teply zaklad pro amasake a cele zabalila do larisy.Takze analogicky bych to pouzila s upravou,ze bych mleko vubec nezahrivala nebo treba jen na 30-35stupnu,aby byla jistota,ze zustane zive,smichala s jogurtem kvuli kulturam a zbytek stejny. Termofor dava primerene teplo a vydrzi to v pohode 6 hodin,takze je to i bezpracne a nejsou dalsi naklady na energie.

Asi to taky vyzkousim \":lol:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pát kvě 07, 2010 9:25 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Maria píše:
Kdyz jsem delavala amasake,tak jsem to vylepsila tak,ze jsem dala do termoforu horkou vodu na nej postavila teply zaklad pro amasake a cele zabalila do larisy.Takze analogicky bych to pouzila s upravou,ze bych mleko vubec nezahrivala nebo treba jen na 30-35stupnu,aby byla jistota,ze zustane zive,smichala s jogurtem kvuli kulturam a zbytek stejny. Termofor dava primerene teplo a vydrzi to v pohode 6 hodin,takze je to i bezpracne a nejsou dalsi naklady na energie.

Asi to taky vyzkousim \":lol:\"

Vidíte, to je velice dobrý nápad, tímto způsobem jsem zatím nic nezkoušel. Je zajímavé, že jednoduché postupy vyžadují velikou invenci a bystrý úsudek, protože lidé paradoxně chtějí mít život neuvěřitelně složitý a jednoduchým logickým postupům se brání i uvěřit. Třeba se dost často setkávám s otázkou, když je to tak jednoduché, tak proč to třeba nepoužívají lékaři a mohu říci, že mi dá mnohdy dost starostí to vyargumentovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2010 1:32 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 2:22 pm
Příspěvky: 286
Bydliště: Roudnice nad Labem
Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2010 2:35 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
zuzis píše:
Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?

Pokiaľ je to kozie mlieko nepasterizované, tak nechať skysnúť, nastrúhať čerstvú uhorku, zaliať ju tým kyslým mliekom pridať rozdrvený cesnak, pažitku, trochu ostrej červenej papriky a baštiť. \":)\" Poniektorí,čo nie sú iba na surovej strave, si môžu k tomu dať pečené zemiaky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2010 7:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Dá se ještě něco udělat s nakyslím kozím mlékem? Nebo už radši rovnou vylejt?

Jak to píše Sybilla, nebo nechat řádně zkysnout, až se oddělí syrovátka scedit, přes plátýnko na tvaroh a nechat podle potřeby vykapat do požadované tvrdosti. Poté použít, buď jako měkký, nebo tvrdý tvaroh, nebo přisolit a zráním si vyrobit domácí sýr.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 9:00 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Po tom, ako som týždenne konzumoval cca 300g nepasterizovanej bryndze a cca 2,5 litra 24 hodín robiaceho sa kefíru z originál kozieho mlieka, som sa rozhodol s tým skončiť. Dôvod ? Tráviace problémy svojho druhu ( aké mám teraz a nemal som ich celý život ) vznikli práve počas užívania týchto produktov, i keď je pravda, že som ich užíval už asi dva mesiace... Čo si myslím ? Myslím, že mi zmenili pH v žalúdku ( resp. v celom tele ), ale na nežiadúcu hodnotu. Pretože čo je pre niekoho liekom, na iného nemusí pôsobiť, alebo môže byť preňho dokonca jedom. Resp. sú aj potraviny, ktoré by sa mali do jedálnička zaradiť len na určitú dobu ( možno na týždeň, ale denne ), a možno kefír bol práve tou potravinou pre mňa... Takže ho ( možno spolu s bryndzou ) považujem za vinníka, a skúsim si vďaka tým tabletám s názvom "Betaín HCL" zistiť, či som ( pretože to sám NEVIEM ) prekyslený, alebo prealkaizovaný, nakoľko sa určité potraviny ( vlastne všetky, samozrejme do úvahy neberiem biele jedy, denaturované potraviny a chémiu ) správajú inak v každom tele... Pán Jarda, mám si kúpiť tie "Betaín HCL", a po zistení stavu svojej žalúdočnej kyseliny ( či je jej málo, alebo veľa ) sa zariadiť tak, aby sa žalúdočná kyselina dostala do rovnováhy ?
Ďakujem za radu.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 9:11 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Po tom, ako som týždenne konzumoval cca 300g nepasterizovanej bryndze a cca 2,5 litra 24 hodín robiaceho sa kefíru z originál kozieho mlieka, som sa rozhodol s tým skončiť. Dôvod ? Tráviace problémy svojho druhu ( aké mám teraz a nemal som ich celý život ) vznikli práve počas užívania týchto produktov, i keď je pravda, že som ich užíval už asi dva mesiace... Čo si myslím ? Myslím, že mi zmenili pH v žalúdku ( resp. v celom tele ), ale na nežiadúcu hodnotu. Pretože čo je pre niekoho liekom, na iného nemusí pôsobiť, alebo môže byť preňho dokonca jedom. Resp. sú aj potraviny, ktoré by sa mali do jedálnička zaradiť len na určitú dobu ( možno na týždeň, ale denne ), a možno kefír bol práve tou potravinou pre mňa... Takže ho ( možno spolu s bryndzou ) považujem za vinníka, a skúsim si vďaka tým tabletám s názvom "Betaín HCL" zistiť, či som ( pretože to sám NEVIEM ) prekyslený, alebo prealkaizovaný, nakoľko sa určité potraviny ( vlastne všetky, samozrejme do úvahy neberiem biele jedy, denaturované potraviny a chémiu ) správajú inak v každom tele... Pán Jarda, mám si kúpiť tie "Betaín HCL", a po zistení stavu svojej žalúdočnej kyseliny ( či je jej málo, alebo veľa ) sa zariadiť tak, aby sa žalúdočná kyselina dostala do rovnováhy ?
Ďakujem za radu.

Ona takováto koňská dávka čehokoliv musí něco rozházet a právě pravidlo střídmého přístupu je vám stále cizí pojem. Fungovat to bude až v momentě, kdy konečně pochopíte, že ani naprosto zdravá potravina není zdravá v nezdravém objemu. Ty tablety jsou docela drahý luxus, pro začátek je možné pouze provádět očistu žaludku a jíst potraviny, které tvorbu žaludeční kyseliny podporují. Velice dobrá je také červená řepa, která má betainu velké množství, ale zase všeho moc škodí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:12 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jarda píše:
Tvaroh vyrábím pouze v případě, že mi mléko zkysne, jinak vše spotřebuji jako kefír a nic jiného nevyrábím, čili ani své zkušenosti se syrovými mléčnými produkty nemám.
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 2:15 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jindra píše:
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?

Čítam v knihe pani Budwig, že k oleju je potrebné jesť kvalitnú bielkovinu. Živočíšne bielkoviny z mäsa vylúčila. Neviem, či dnešné tvarohy obsahujú kvalitnú bielkovinu, ale možno sa domnievať, že v tomto prípade Bio tvaroh je menším zlom. Ak nie je kvalitná bielkovina, má to celé opačný účinok a viac škodí, ako pomáha. Budwig píše, že najvhodnejšia je konbinácia oleja+pomletého semienka s tvarohom. Jogurty a kyslé mlieka-podmáslí, o kefíre nepíše, majú byť doplnkom. Bio Tatranský tvaroh má ešte aj cca 30% tuku, tak by mal byť aj dostatočne tučný, ako odporúča. Okrem toho píše aj o poháriku kvalitného šampanského \":D\" a k tomu všetkému pohyb a pobyt na slnku. To slnko nám asi všetkým chýba, lebo od jesene bolo málo slnečných dní a tu môže byť tvoj problémik, že ti nerobí budwig puding tak dobre, ako si si prestavoval. Budwig preto doporučuje ešte aj kvalitný rybí olej kvôli vitamínu D. Ale dnešné ryby zo zaprasených morí? Fuj!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 6:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí \":)\").
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?

Já jí dělám z kefíru, ale ne toho běžného s tučností 3,5 %, dělám si na to speciální vysoce tučný kefír s tučností až 35 % a ten pak používám pro výrobu tohoto produktu. Celý postup bude nyní v časopise Recepty prima nápadů a finta je v tom, že musíte postupně houbu natrénovat na zpracování čisté šlehačky, nebo nějaké vyhovující kombinace mléko-šlehačka. Nejde to moc rychle a houba se na to musí pár dnů trénovat, také se pak již nedá dávat znovu do mléka protože by uhynula a vyžaduje stále tu vysokou tučnost, nebo pomalé odvykání, aby mohla jet zase v normálním mléku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domáce výrobky z mlieka
PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 10:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Čítam v knihe pani Budwig, že k oleju je potrebné jesť kvalitnú bielkovinu. Živočíšne bielkoviny z mäsa vylúčila. Neviem, či dnešné tvarohy obsahujú kvalitnú bielkovinu, ale možno sa domnievať, že v tomto prípade Bio tvaroh je menším zlom. Ak nie je kvalitná bielkovina, má to celé opačný účinok a viac škodí, ako pomáha. Budwig píše, že najvhodnejšia je konbinácia oleja+pomletého semienka s tvarohom. Jogurty a kyslé mlieka-podmáslí, o kefíre nepíše, majú byť doplnkom. Bio Tatranský tvaroh má ešte aj cca 30% tuku, tak by mal byť aj dostatočne tučný, ako odporúča. Okrem toho píše aj o poháriku kvalitného šampanského \":D\" a k tomu všetkému pohyb a pobyt na slnku. To slnko nám asi všetkým chýba, lebo od jesene bolo málo slnečných dní a tu môže byť tvoj problémik, že ti nerobí budwig puding tak dobre, ako si si prestavoval. Budwig preto doporučuje ešte aj kvalitný rybí olej kvôli vitamínu D. Ale dnešné ryby zo zaprasených morí? Fuj!

To je správný postřeh, že naprosté většině lidí chybí vitamín D a není problém ho získat z tabletek. Také trochu toho psychického uvolnění a pohybu v přírodě bych viděl jako nezbytnou součást jakékoliv terapie.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz