Jindra píše:
Jaroslave, teď jsem si všiml tohoto Vašeho příspěvku z konce března. Hned mne trochu zarazilo - má tedy tato věta znamenat, že si také sirnou patlaninu děláte takřka výhradně z kefíru? Zarazilo mne proto, že by to byla celkem podstatná informace, neboť kefír lze určitě považovat za mnohem vhodnější mléčný produkt, než tvaroh, to nesporně. Ale v případě sirné patlaniny mi možná napíšete, že je to jedno, neboť jde jen o vstupní surovinu a též proto, že výslednou patlaninu už stejně za mléčný produkt nepovažujeme, jak jsme se tu již dříve shodli.
Patlaninu běžně dělám jak z tvarohu, tak z kefíru (obojí doma vyrobeno ze syrového - bohužel kravského - mléka) a patlanina je tak jako tak skvělá, akorát že ta z kefíru pak má snahu i v chladu v lednici lehce kvasit dále, takže ji neuzavírám natěsno, aby mohla "dýchat" no a skladovatelnost oproti patlanině z tvarohu je zhruba poloviční (ono to fakt kvasí a kvasí
).
A tak tedy, patlaninu si Jardo děláte z tvarohu nebo z kefíru?
Čítam v knihe pani Budwig, že k oleju je potrebné jesť
kvalitnú bielkovinu. Živočíšne bielkoviny z mäsa vylúčila. Neviem, či dnešné tvarohy obsahujú kvalitnú bielkovinu, ale možno sa domnievať, že v tomto prípade Bio tvaroh je menším zlom. Ak nie je kvalitná bielkovina, má to celé opačný účinok a viac škodí, ako pomáha. Budwig píše, že najvhodnejšia je konbinácia oleja+pomletého semienka s tvarohom. Jogurty a kyslé mlieka-podmáslí, o kefíre nepíše, majú byť doplnkom. Bio Tatranský tvaroh má ešte aj cca 30% tuku, tak by mal byť aj dostatočne tučný, ako odporúča. Okrem toho píše aj o poháriku kvalitného šampanského
a k tomu všetkému pohyb a pobyt na slnku. To slnko nám asi všetkým chýba, lebo od jesene bolo málo slnečných dní a tu môže byť tvoj problémik, že ti nerobí budwig puding tak dobre, ako si si prestavoval. Budwig preto doporučuje ešte aj kvalitný rybí olej kvôli vitamínu D. Ale dnešné ryby zo zaprasených morí? Fuj!