Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte črc 02, 2024 5:31 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2965 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 198  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte dub 13, 2010 8:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Odkedy som zaradil pangamín ( 12 tabletiek denne ), tak sa mi zdá že práve od toho momentu sa mi začali tvoriť povrchové vyrážky na lícnych ( nie čeľustných ) kostiach... k čomu tá dráha prináleží - k akému vnútornému orgánu prináleží lícna oblasť tváre ? Začínam mať pocit, že u mňa tie obilniny narobili šarapatu... lebo ich jem veľa, i keď ako celé zrná... Viete čo mi z toho celého vyplýva ? Jedno... ak chcem byť sýty a obmädziť obilniny a strukoviny na polovicu, tak tú polovicu musím nahradiť mäsom, vajíčkami ( surovými ), kefírom, bryndzou, hmyzom. Všetko samozrejme najlepšej kvality. Je tu ale jeden problém - finančný. Taká strava ma vyjde možno dvojnásobne drahšie ako teraz.
K veci.... je teda možné, že pangamín mi "zaneřádil" prostredie v čreve, čoho dôkazom sú tie povrchové vyrážky na lícnych kostiach ? Doteraz som ich totiž nemal... a vnímam ich odvtedy, odkedy som začal pangamín užívať... Možno aj tu sa potvrdilo, že čo je dobré pre niekoho, nemusí mať na druhého žiadny účinok, alebo mu môže aj uškodiť...

Ten pangamin obsahuje vitamíny skupiny B, které čistí tělo a patrně to nebere vaše zanesené střevo, tak to jde přes kůži. Po těch živočišných produktech to bude ještě horší, ale raději si to vyzkoušejte ať tomu můžete věřit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte dub 13, 2010 10:47 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Zaujímavé, že živočíšne produkty nezanášajú črevá eskimákom, ani ostatným kmeňom a našim predkom tak isto nezanášali... keď ich správne skombinujem a rozkušem, správne pripravím ( aby boli jemné - ľahko ich trávilo ), a aby boli čo najčerstvejšie a v bio kvalite, tak neverím tomu, že ma budú zanášať len preto, lebo sú varené. Najväčšiu "paseku" robí kuchynská soľ, cukor, biele pečivo, denaturované potraviny, konzervovanie, pasterizácia atď, atp.... som presvedčený, že TOTO je dôvodom zanesenosti organizmu. A ešte samozrejme aj to, či spomínané potraviny živočíšneho pôvodu ( mäso, surové vajíčka, bryndza.... ) konzumuje sacharidový typ, alebo zmiešaný, či bielkovinový typ človeka... Neviem prečo si myslíte, že sme práve afričania.... čo keď sme viac eskimáci ? Podľa mňa sme aj tak najviac - stredoeurópania... a tak či tak, ani to samotné nestačí - lebo ešte k tomu prirátame spomínané faktory ( konštitúcia, metabolizmus, krvná skupina, atď.... ), ktoré majú tiež veľký vplyv na špecificku potrebu potravín....

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: úte dub 13, 2010 10:56 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Zaujímavé, že živočíšne produkty nezanášajú črevá eskimákom, ani ostatným kmeňom a našim predkom tak isto nezanášali... keď ich správne skombinujem a rozkušem, správne pripravím ( aby boli jemné - ľahko ich trávilo ), a aby boli čo najčerstvejšie a v bio kvalite, tak neverím tomu, že ma budú zanášať len preto, lebo sú varené. Najväčšiu "paseku" robí kuchynská soľ, cukor, biele pečivo, denaturované potraviny, konzervovanie, pasterizácia atď, atp.... som presvedčený, že TOTO je dôvodom zanesenosti organizmu. A ešte samozrejme aj to, či spomínané potraviny živočíšneho pôvodu ( mäso, surové vajíčka, bryndza.... ) konzumuje sacharidový typ, alebo zmiešaný, či bielkovinový typ človeka... Neviem prečo si myslíte, že sme práve afričania.... čo keď sme viac eskimáci ? Podľa mňa sme aj tak najviac - stredoeurópania... a tak či tak, ani to samotné nestačí - lebo ešte k tomu prirátame spomínané faktory ( konštitúcia, metabolizmus, krvná skupina, atď.... ), ktoré majú tiež veľký vplyv na špecificku potrebu potravín....

A ako to, čo píšeš, súvisí s minerálmi, vitamínami a enzýmamii? Lebo o nich je toto vlákno a nie o vplyvoch a smeroch stravovania homo sapiens sapiens na tejto planéte..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: stř dub 14, 2010 8:25 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Zaujímavé, že živočíšne produkty nezanášajú črevá eskimákom, ani ostatným kmeňom a našim predkom tak isto nezanášali... keď ich správne skombinujem a rozkušem, správne pripravím ( aby boli jemné - ľahko ich trávilo ), a aby boli čo najčerstvejšie a v bio kvalite, tak neverím tomu, že ma budú zanášať len preto, lebo sú varené. Najväčšiu "paseku" robí kuchynská soľ, cukor, biele pečivo, denaturované potraviny, konzervovanie, pasterizácia atď, atp.... som presvedčený, že TOTO je dôvodom zanesenosti organizmu. A ešte samozrejme aj to, či spomínané potraviny živočíšneho pôvodu ( mäso, surové vajíčka, bryndza.... ) konzumuje sacharidový typ, alebo zmiešaný, či bielkovinový typ človeka... Neviem prečo si myslíte, že sme práve afričania.... čo keď sme viac eskimáci ? Podľa mňa sme aj tak najviac - stredoeurópania... a tak či tak, ani to samotné nestačí - lebo ešte k tomu prirátame spomínané faktory ( konštitúcia, metabolizmus, krvná skupina, atď.... ), ktoré majú tiež veľký vplyv na špecificku potrebu potravín....

Eskymák sní maso do čtyřech hodin po zabití zvířete a pokud se vám to také podaří, tak proti tomu nemám námitek. Vy jste vitaskeptik, což je typ nevěřícího Tomáše, který si musí vše vyzkoušet sám, tak hurá do toho. Navíc řešíte kraviny na nesmyslných místech fóra a jistě jste si při svém zaujetí zkoumáním nevšiml, že mnoho lidí už to štve, tak se pokuste to nějak pochopit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned dub 18, 2010 3:55 pm 
Kolik mg vitaminu C denně je vhodné podávat tříletému nachlazenému dítěti?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: ned dub 18, 2010 6:18 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Kolik mg vitaminu C denně je vhodné podávat tříletému nachlazenému dítěti?

Jediné omezení je vyvolání průjmu, jinak to nelze odhadnout, protože dávka se velice liší podle individuálních potřeb organizmu. Například u dospělého zdravého člověka je horní hranice cca 10 000 mg a u nemocného i 75 000 mg, čili v podobném rozsahu to bude i u dítěte, akorát dávka bude nižší a 500-2000 mg denně by nemělo vyvolávat žádný problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: stř dub 21, 2010 1:28 pm 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda pomocí určité stravy, rostliných fytoestrogenů nebo nějakým jiným způsobem mohu ovlivnit růst a zpevnění poprsí. ( po dětech a kojení) Vím, že to není to nejdůležitější, přesto by mě to zajímalo. Doporučil byste mi něco ?
Co si myslíte o tomto textu ?
"Složky ze serenoy plazivé, smldince a fenyklu obsahují významná množství čistě rostlinných fytoestrogenů. Jejich účinek je podpořen působením dalších látek -fytonutrientů a diosgeninu. Fytonutrienty jsou sloučeniny nacházející se v potravinách rostlinného původu, které vytěsňují škodlivé látky z vazby na estrogenové receptory a zajišťují tak přirozený a zdravý vývoj prsou. Diosgenin je rostlinný sterol, který přímo podporuje růst buněk prsní tkáně. "
Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: stř dub 21, 2010 8:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
MICHALA píše:
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda pomocí určité stravy, rostliných fytoestrogenů nebo nějakým jiným způsobem mohu ovlivnit růst a zpevnění poprsí. ( po dětech a kojení) Vím, že to není to nejdůležitější, přesto by mě to zajímalo. Doporučil byste mi něco ?
Co si myslíte o tomto textu ?
"Složky ze serenoy plazivé, smldince a fenyklu obsahují významná množství čistě rostlinných fytoestrogenů. Jejich účinek je podpořen působením dalších látek -fytonutrientů a diosgeninu. Fytonutrienty jsou sloučeniny nacházející se v potravinách rostlinného původu, které vytěsňují škodlivé látky z vazby na estrogenové receptory a zajišťují tak přirozený a zdravý vývoj prsou. Diosgenin je rostlinný sterol, který přímo podporuje růst buněk prsní tkáně. "
Michala

Tak fungovat to určitě bude, ale pokud budete třeba sedět u počítače, nebo budete provozovat jakoukoliv činnost neaktivního rázu, tak vám ty složky mnoho nepomohou. Vhodné je pravidelné cvičení z nichž naprosto vede následující cvik. Ve stoje tlačíte velkou silou pěst levé ruky do dlaně pravé ruky tak, že ruce máte zhruba ve výši vašeho krku. Jde o cvik mimořádně namáhavý a velice podporující tkáň svalstva pod prsem, což je na tvaru i pevnosti prsou velice rychle znát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv dub 22, 2010 12:29 pm 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Jarda píše:
Tak fungovat to určitě bude, ale pokud budete třeba sedět u počítače, nebo budete provozovat jakoukoliv činnost neaktivního rázu, tak vám ty složky mnoho nepomohou. Vhodné je pravidelné cvičení z nichž naprosto vede následující cvik. Ve stoje tlačíte velkou silou pěst levé ruky do dlaně pravé ruky tak, že ruce máte zhruba ve výši vašeho krku. Jde o cvik mimořádně namáhavý a velice podporující tkáň svalstva pod prsem, což je na tvaru i pevnosti prsou velice rychle znát.

Díky za cvik, tenhle jsem neznala. A doporučil byste mi k cvičení spíše nějaký kupovaný potravní doplněk a nebo máte tip na nějakou rostlinu( což je mi bližší), užívat formou šťávy, do salátu, čaj nebo macerovat ?
Díky Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv dub 22, 2010 2:08 pm 
Offline

Registrován: pát bře 12, 2010 4:52 pm
Příspěvky: 68
Pane Jardo, vím, že jste pro dávkování jednotlivých minerálů, přesto by mě zajímal Váš názor na Originální Schindeleho minerály, český objev z roku 1981, informace mám ze stránek www.kamennezdravi.cz ( nechci plýtvat Vaším čase, možná by ale mohly být přínosem ?)
Michala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv dub 22, 2010 4:52 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
MICHALA píše:
Díky za cvik, tenhle jsem neznala. A doporučil byste mi k cvičení spíše nějaký kupovaný potravní doplněk a nebo máte tip na nějakou rostlinu( což je mi bližší), užívat formou šťávy, do salátu, čaj nebo macerovat ?
Díky Michala

Obávám se, že jakákoliv rostlina ani přípravek nebudou fungovat bez správně vymyšlené fyzické aktivity, ale naopak to bude fungovat celkem skvěle. Všimněte si například žen, které pravidelně plavou a zjistíte, že jejich hrudníky vypadají dobře, což se o zbytku populace tvrdit nedá. Prostě toto není o konkrétní potravině, ale o správném pohybu a ten je již na vás. Každopádně to podpoří rostliny obsahující fytoestrogeny o nichž se na netu snadno dočtete.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: čtv dub 22, 2010 5:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
MICHALA píše:
Pane Jardo, vím, že jste pro dávkování jednotlivých minerálů, přesto by mě zajímal Váš názor na Originální Schindeleho minerály, český objev z roku 1981, informace mám ze stránek http://www.kamennezdravi.cz ( nechci plýtvat Vaším čase, možná by ale mohly být přínosem ?)
Michala

Teoreticky to může fungovat, ale prakticky to bude stejné jako u každého jiného komplexního produktu. Prostě takto nelze vybalancovat tělo do rovnováhy, vždy bude něčeho přebytek a něčeho jiného nedostatek. To je také hlavní důvod, proč doporučuji brát pouze samostatné složky a vždy až po objektivním zjištění nedostatku a ne jen tak z cvičných důvodů. Běžně užívat radím pouze to, co je obecně v deficitu a je velice malá pravděpodobnost, že by toho člověk v místních podmínkách mohl mít dostatek, či dokonce přebytek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pát dub 23, 2010 9:12 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Enzymy v živé stravě = mýtus par excellence
14.12.2009 18:59

Stále více lidí začíná objevovat zdraví prospěšnou sílu čerstvé nevařené potravy. Jelikož nám zdravější jídelníček často přináší řadu pozitivních, mnohdy až zázračných změn, lidé mají tendenci se nadšeně dělit o své poznatky s ostatními kolem. Na sdílení zkušeností by jistě nebylo nic špatného, naopak rozsévat semínka pravdy o zdraví potřebujeme víc, než kdy jindy. Co však vidíme velmi často je šíření emotivně laděných, neúplných a často nepravdivých informací.

Lidé mají v důsledku počáteční eufórie (naprosto oprávněné, mimochodem) z vylepšeného zdraví tendenci opomenout hlubší výzkum daného tématu a následně pak jen papouškovsky opakují, co tu a tam zaslechli od někoho druhého.

Klasickým příkladem je otázka enzymů v živé stravě a jejich prospěšnosti pro naše zažívání. Ze všech stran slýcháváme: „Živá strava je nabitá enzymy a tyto enzymy dodávají tělu energii, umožňují mu lepší trávení atd. atd.“ Ačkoliv toto tvrzení se zdá téměř každému více než logické, stačí, když jen očkem nahlédneme do učebnic fyziologie, abychom začali o této teorii velmi silně pochybovat.

Nejprve si zodpovězme otázku - co jsou vlastně enzymy? Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které katalyzují chemické přeměny v živých organismech. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chemických funkcí. V lidském organismu se nachází asi 3000 enzymů a každý z nich se do katalyzace chemické přeměny zapojuje jiným způsobem. Enzymy tak mají tisíce různých podob a neméně rozličných funkcí. Trávicí enzymy se například řadí do jedné z šesti známých skupin enzymů nazývané hydrolázy.

V praxi to tedy znamená, že enzymy, kterými jsou živé rostliny tak nabité, a které jim umožňují jejich růst a zrání, jsou zcela jiného charakteru než ty, které naše tělo potřebuje ke štěpení komplexních sacharidů, bílkovin a tuků! Enzymy v rostlinách jsou součástí tzv. anabolického (růstového) procesu, zatímco enzymy v trávicí soustavě se věnují katabolickému neboli rozkládacímu procesu. Výjimkou je například amyláza, enzym štěpící škrob na maltózu, který najdeme jak v dozrávajícím ovoci, tak v našich slinách a slinivce břišní. Ostatní nezbytné trávicí „pomocníky“ jako kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, trypsin, lipázu, proteázu a další si naše tělo musí vyrobit samo!

Kdyby totiž skutečně bylo pravdou, že živá strava oplývá potřebnými trávicími enzymy, ovoce a zelenina by se vám v lednici nebo na kuchyňské lince de facto samy zkonzumovaly. Navíc zažívací problémy projevující se častou plynatostí, nadýmáním, řídkou stolicí či nestrávenými kousky jídla by byly mezi těmi, holdující živé nevařené stravě, neznámým jevem. Hmm, je tomu skutečně tak? Spíše opak je pravdou, že? Nebývalé procento vitariánů otevřeně přiznává, že po přechodu na živou stravu nebylo jejich zažívání zdaleka optimální a s výše uvedenými obtížemi se potýkali a potýkají dodnes velmi často.

Dr. G. Cousens ve své knize Consious Eating zmiňuje, že enzymy nejsou jen pouhými katalyzátory chemických přeměn, ale že mají úzkou spojitost s jistou životní sílou (vnitřní energií), která v těle podněcuje veškeré biochemické reakce. Mnoho jeho studií potvrzuje, že přes 80 % lidí s nižší životní sílou, kteří trpí chronickými nemocemi jako tuberkulózou, cukrovkou, obezitou nebo špatnou funkcí jater, má mnohem menší schopnost vytvářet dostatečné množství trávicích enzymů. Vitalita, životní síla či chcete-li vnitřní energie tak zřejmě hraje v produkci trávicích enzymů větší roli než cokoliv jiného. S podobnou teorií se ztotožňují i další odborníci na čerstvou veganskou stravu, mezi které se řadí například Dr. Douglas Graham, Dr. Fred Bisci nebo Dr. Michael Klaper.

Čerstvá nevařená strava obsahuje bezesporu mnoho nutričních klenotů, které nenahraditelným způsobem přispívají do pokladnice našeho zdraví. Organická voda, vitamíny, minerály, vláknina, antioxidanty nebo phyto živiny se kriticky podílejí na správném chodu tělních orgánů a vnitřních systémů. Pokud jde však o trávení, nezdá se, že by právě enzymy obsažené v čerstvých rostlinách a plodech měly jakýkoliv vliv na jeho efektivitu. Životní síla a schopnost produkce vlastních trávicích enzymů jsou tím hlavním klíčem ke správnému zažívaní lidského organismu. A jelikož znovunabití životní síly a renovace enzymatických zásob trvá našemu tělu přeci jen nějaký ten měsíc či rok, na výkonnější trávení si většina z nás často musí s trpělivostí počkat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jsou opravdu tak důležité enzymy ze syrové stravy, když to jsou jiné enzymy než tělo potřebuje a ty, které potřebuje si tělo musí vyrobit samo... Jak se v článku popisuje, tak vím, že lidi, kteří přejdou na syrovou stravu tak mají často potíže z plynatostí, nadýmáním, stolicí, atd... a že to zřejmě bude jiným problémem... Bude to teda odvislé od pohaslé životní síly organismu - dokáže to nahodit syrová, energií nabitá strava? Důležité nezbytné trávicí „pomocníky“ jako kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, trypsin, lipázu, proteázu a další si naše tělo musí vyrobit samo! Co tohle ovlivňuje?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: pát dub 23, 2010 9:44 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28313
Bydliště: Poděbrady
fdh píše:
Enzymy v živé stravě = mýtus par excellence
14.12.2009 18:59

Stále více lidí začíná objevovat zdraví prospěšnou sílu čerstvé nevařené potravy. Jelikož nám zdravější jídelníček často přináší řadu pozitivních, mnohdy až zázračných změn, lidé mají tendenci se nadšeně dělit o své poznatky s ostatními kolem. Na sdílení zkušeností by jistě nebylo nic špatného, naopak rozsévat semínka pravdy o zdraví potřebujeme víc, než kdy jindy. Co však vidíme velmi často je šíření emotivně laděných, neúplných a často nepravdivých informací.

Lidé mají v důsledku počáteční eufórie (naprosto oprávněné, mimochodem) z vylepšeného zdraví tendenci opomenout hlubší výzkum daného tématu a následně pak jen papouškovsky opakují, co tu a tam zaslechli od někoho druhého.

Klasickým příkladem je otázka enzymů v živé stravě a jejich prospěšnosti pro naše zažívání. Ze všech stran slýcháváme: „Živá strava je nabitá enzymy a tyto enzymy dodávají tělu energii, umožňují mu lepší trávení atd. atd.“ Ačkoliv toto tvrzení se zdá téměř každému více než logické, stačí, když jen očkem nahlédneme do učebnic fyziologie, abychom začali o této teorii velmi silně pochybovat.

Nejprve si zodpovězme otázku - co jsou vlastně enzymy? Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které katalyzují chemické přeměny v živých organismech. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chemických funkcí. V lidském organismu se nachází asi 3000 enzymů a každý z nich se do katalyzace chemické přeměny zapojuje jiným způsobem. Enzymy tak mají tisíce různých podob a neméně rozličných funkcí. Trávicí enzymy se například řadí do jedné z šesti známých skupin enzymů nazývané hydrolázy.

V praxi to tedy znamená, že enzymy, kterými jsou živé rostliny tak nabité, a které jim umožňují jejich růst a zrání, jsou zcela jiného charakteru než ty, které naše tělo potřebuje ke štěpení komplexních sacharidů, bílkovin a tuků! Enzymy v rostlinách jsou součástí tzv. anabolického (růstového) procesu, zatímco enzymy v trávicí soustavě se věnují katabolickému neboli rozkládacímu procesu. Výjimkou je například amyláza, enzym štěpící škrob na maltózu, který najdeme jak v dozrávajícím ovoci, tak v našich slinách a slinivce břišní. Ostatní nezbytné trávicí „pomocníky“ jako kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, trypsin, lipázu, proteázu a další si naše tělo musí vyrobit samo!

Kdyby totiž skutečně bylo pravdou, že živá strava oplývá potřebnými trávicími enzymy, ovoce a zelenina by se vám v lednici nebo na kuchyňské lince de facto samy zkonzumovaly. Navíc zažívací problémy projevující se častou plynatostí, nadýmáním, řídkou stolicí či nestrávenými kousky jídla by byly mezi těmi, holdující živé nevařené stravě, neznámým jevem. Hmm, je tomu skutečně tak? Spíše opak je pravdou, že? Nebývalé procento vitariánů otevřeně přiznává, že po přechodu na živou stravu nebylo jejich zažívání zdaleka optimální a s výše uvedenými obtížemi se potýkali a potýkají dodnes velmi často.

Dr. G. Cousens ve své knize Consious Eating zmiňuje, že enzymy nejsou jen pouhými katalyzátory chemických přeměn, ale že mají úzkou spojitost s jistou životní sílou (vnitřní energií), která v těle podněcuje veškeré biochemické reakce. Mnoho jeho studií potvrzuje, že přes 80 % lidí s nižší životní sílou, kteří trpí chronickými nemocemi jako tuberkulózou, cukrovkou, obezitou nebo špatnou funkcí jater, má mnohem menší schopnost vytvářet dostatečné množství trávicích enzymů. Vitalita, životní síla či chcete-li vnitřní energie tak zřejmě hraje v produkci trávicích enzymů větší roli než cokoliv jiného. S podobnou teorií se ztotožňují i další odborníci na čerstvou veganskou stravu, mezi které se řadí například Dr. Douglas Graham, Dr. Fred Bisci nebo Dr. Michael Klaper.

Čerstvá nevařená strava obsahuje bezesporu mnoho nutričních klenotů, které nenahraditelným způsobem přispívají do pokladnice našeho zdraví. Organická voda, vitamíny, minerály, vláknina, antioxidanty nebo phyto živiny se kriticky podílejí na správném chodu tělních orgánů a vnitřních systémů. Pokud jde však o trávení, nezdá se, že by právě enzymy obsažené v čerstvých rostlinách a plodech měly jakýkoliv vliv na jeho efektivitu. Životní síla a schopnost produkce vlastních trávicích enzymů jsou tím hlavním klíčem ke správnému zažívaní lidského organismu. A jelikož znovunabití životní síly a renovace enzymatických zásob trvá našemu tělu přeci jen nějaký ten měsíc či rok, na výkonnější trávení si většina z nás často musí s trpělivostí počkat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jsou opravdu tak důležité enzymy ze syrové stravy, když to jsou jiné enzymy než tělo potřebuje a ty, které potřebuje si tělo musí vyrobit samo... Jak se v článku popisuje, tak vím, že lidi, kteří přejdou na syrovou stravu tak mají často potíže z plynatostí, nadýmáním, stolicí, atd... a že to zřejmě bude jiným problémem... Bude to teda odvislé od pohaslé životní síly organismu - dokáže to nahodit syrová, energií nabitá strava? Důležité nezbytné trávicí „pomocníky“ jako kyselinu chlorovodíkovou, pepsin, trypsin, lipázu, proteázu a další si naše tělo musí vyrobit samo! Co tohle ovlivňuje?

Jak to je si musí odpovědět každý sám a já to pokusím vysvětlit na jednoduchém případu z mocné přírody. Kosatka vůbec nemá v žaludku jakékoliv enzymy, ani trávicí šťávy a přesto žije právě díky cizím enzymům. Ona prostě chytá celé tuleně a polyká je. Ti se v jejím žaludku, právě vlivem rozkladu pomocí vlastních enzymů, rozloží a z tohoto kosatka velice dobře žije. Stále se domníváte, že u nás to probíhá naprosto jinak a že jediné enzymy, které jsme schopni použít jsou ty naše. Podle mě pokud by to tak bylo, tak polovina lidstva již čichá ke kytičkám zespodu, ale třeba se mýlím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Minerály, vitamíny a enzymy
PříspěvekNapsal: stř dub 28, 2010 4:13 pm 
Dobrý den. Poslední dobou mám takový tupý pocit na levé polovině obličeje. Je to jako by mi tuhla tvář, ale normálně s ní můžu hýbat. Myslíte, že by to mohlo být způsobeno nedostatkem nějakého vitaminu nebo minerálu? Měla jsem totiž ted pár týdnů průjem. Pokud ano, jak mám deficit rychle doplnit? Třeba himalájskou solí rozpuštěnou ve vodě? Díky za odpověd.


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2965 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 198  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz