Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 12:40 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: pát čer 22, 2012 5:51 pm 
Offline

Registrován: ned bře 25, 2012 9:57 pm
Příspěvky: 501
Bydliště: NMnV
Ja som napísal jasne že nechcem nijako znevažovať, len neviem ako by sa takto mohol stravovať normálne pracujúci človek vo fabrike, povedzme v nepretržitej prevádzke pracujúci na 12-tkach. A za ten plat čo zarobí kupovať niekde kvalitné bio potraviny. Aj tak je sotva rozdiel medzi tými "bio" a normálnymi. Nehovorím že nič netreba robiť pre zdravie, napr. teraz som si zadovážil ľanový olej. Užívam cesnakové kvapky 2x 40 kvapiek denne, už mi dorastajú články na kalísii voňavej, má mať 9 článkov, moja má už po 8 článkov. A ešte tu mám jigoulan, whitániu, takže robím čo je u mňa možné. Ale opravdu si neviem predstaviť jesť surové. V práci musím jesť a nemám čas na nejaké hrýzenie kalerábu, a to mám dole 3 zuby.

_________________
Prosím ctených mudrlantov aby na moje komentáre nereagovali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vařené potraviny
PříspěvekNapsal: ned črc 01, 2012 9:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Inak mňa dosť zaujímalo, či naozaj u všetkých potravín surové znamená automaticky zdravé a nedávno som sa dočítala, že napr. naklíčený cícer je surový veľmi problematický, stačí ho trochu povariť v pare a je stráviteľný. Písal to Jameth Sheridan, dosť veľká kapacita v oblasti surovej stravy a doplnkov, že zakaždým, keď si dal surový homos z naklíčeného cíceru, trpel plynatosťou a pocitom zlého strávenia, keď ho potom uvaril v pare, problémy neboli. Strukoviny a dokonca aj naklíčené strukoviny v istom množstve obsahujú inhibítory enzýmov a ich povarením síce zníčím enzýmy, ale aj tieto inhibítory enzýmov. Naklíčené strukoviny sú stráviteľnejšie krátko povarené.

Tu je ten článok, inak veľmi zaujímavý, píše tam aj o rôznych aspektoch fruitariánstva, o jeho negatívach, vraj za tie roky nikdy nevidel zdravého dlhoročného fruitariána, no píše tam práve o veciach, čo ma roky zaujímali a nikde som na ne nedostala takú jasnú odpoveď.

http://www.renegaderoundtable.com/trans ... -20-08.pdf

A veď aj pri Gersonovej protirakovinovej diéte, kde sa denne pije 13 dávok surových štiav, mali pacienti povolenú napr. Hipokratovu polievku, čo je polievka myslím z koreňovej zeleniny, ide tam zeler, pór, zemiaky... Mohli zjesť napr. 2-3 pečené zemiaky v šupke, príp. raz za čas trochu ryže natural.

Ja myslím, že keď človek občas uvarí v pare alebo šetrne upečie zeleninu, ktorá teda nie je nejak extra chutná surová ako napr. baklažán, zemiaky, mladé fazuľové strúčky, mladý bôb, naklíčené strukoviny, že je to ešte celkom ok. Tak napr. v zime... prídem do Kauflandu a pozerá tam na mňa tá otrasná zelenina - často krát ožiarená, dozrievaná v dozrievárňach, tak mám si kúpiť takúto zeleninu alebo si v zime dajme tomu občas uvarím ryžu natural, quinou a dám si radšej kyslú kapustu.

Ono jde o velice individuální vnímání stravitelnosti každé potraviny a co člověk to názor, čili zde se jednotného návodu dobrat nemůžeme, nicméně občas vařené jídlo určitě nijak nevadí a v zimních měsících může být pro mnohé i nutností.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz